Την απόφασή του αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ από τις αρχές του 2019 ανακοίνωσε το Κατάρ. Επισήμως η χώρα έλαβε αυτή την απόφαση με το σκεπτικό να επικεντρωθεί στο φυσικό αέριο, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Με την κίνηση αυτή όμως η κυβέρνηση στην Ντόχα δείχνει και τη δυσαρέσκειά της απέναντι στο ισχυρότερο μέλος του πετρελαϊκού καρτέλ, τη Σαουδική Αραβία, σε μια περίοδο που οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να δείξουν ενότητα. Τα μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται ότι θα συναντηθούν στα τέλη της εβδομάδας για να αποφασίσουν για την πολιτική τους όσον αφορά την παραγωγή, ειδικά μετά τη σημαντική πτώση των τιμών του τελευταίου μήνα. Η απόφαση-έκπληξη του Κατάρ φαίνεται ότι ελήφθη καθώς η κόντρα με τη Σαουδική Αραβία εντείνεται. Οπως ανέφερε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ αλ Καάμπι, κάνοντας σαφή αναφορά στην επιρροή του Ριάντ, «δεν λέμε ότι θα εγκαταλείψουμε τις δραστηριότητες στο πετρέλαιο, αλλά ελέγχεται από μια οργάνωση την οποία διαχειρίζεται μια χώρα». Το Κατάρ θα επικεντρωθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου επειδή δεν μπορεί «να αφιερώνει προσπάθειες και πόρους και χρόνο σε μια οργάνωση στην οποία είμαστε πολύ μικρός παίκτης και όπου δεν έχω λόγο για το τι συμβαίνει» πρόσθεσε.
Το Κατάρ θα παρευρεθεί στη συνάντηση του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η χώρα βρίσκεται εδώ και καιρό σε διπλωματική κόντρα με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ στο Κατάρ από τα μέσα του 2017, κατηγορώντας τη χώρα ότι στηρίζει την τρομοκρατία.
Ο ΟΠΕΚ, που αριθμεί 15 μέλη, περιλαμβανομένου και του Κατάρ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον οργανισμό, που θέλει να δείξει ότι τα μέλη του είναι ενωμένα, πριν από μια συνάντηση που γίνεται στο πλαίσιο προσπάθειας να αποφασιστεί νέα ομόφωνη μείωση στην παραγωγή. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν κατά 30% από τα υψηλά τετραετίας που είχαν καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου. Οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώθηκαν στα 62,60 δολάρια. Οι τιμές του αμερικανικού αργού έφτασαν τα 53,85 δολάρια το βαρέλι. Η παραγωγή πετρελαίου από το Κατάρ δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τα δεδομένα άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, καθώς διαμορφώνεται σε 600.000 βαρέλια την ημέρα. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, παράγουν σε ημερήσια βάση περίπου 11 εκατ. βαρέλια η καθεμία.
Αντίθετα, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου δτον κόσμο με ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε 77 εκατ. τόνους. Στην αγορά αυτή η Ντόχα έχει, όπως είναι αναμενόμενο, πολύ μεγάλη επιρροή.