Δύο βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο Κλεισθένης που αφορούν την εκλογική διαδικασία θα φέρει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε χθες.

Η πρώτη βελτίωση, όπως τη χαρακτήρισε ο Αλέξης Χαρίτσης, είναι η αύξηση του ορίου των υποψηφίων κατά 50% για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. «Με τη  βελτιωτική ρύθμιση που θα φέρουμε στη Βουλή, ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%» δήλωσε. Υπενθυμίζεται πως στον ήδη ψηφισμένο Κλεισθένη ορίζεται πως ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι «τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως 30%».

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΙ. Η δεύτερη βελτιωτική ρύθμιση αφορά την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου των κοινοτήτων, η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους των δύο πρώτων συνδυασμών. Μέχρι τώρα ο Κλεισθένης όριζε πως ο πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας – για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων – θα εκλέγεται από το σύνολο των μελών του τοπικού συμβουλίου για όλη τη δημοτική περίοδο, από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς.

Οι δύο αυτές βελτιώσεις, οι οποίες ήταν ανάμεσα και στις προτάσεις που κατέθεσαν οι δήμαρχοι, θα προωθηθούν άμεσα από την κυβέρνηση και θα έχουν ισχύ στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Πάντως, δήμαρχοι και επικεφαλής θεσμικών οργάνων στην Αυτοδιοίκηση μιλώντας χθες στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ δήλωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως ο Κλεισθένης οδηγεί τους οργανισμούς Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού στην ακυβερνησία.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έστειλε αυστηρό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως όποιος διανοηθεί να διαταράξει τη σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών θα βρει την Αυτοδιοίκηση απέναντι. Οπως δήλωσε, από τις αρχές του νέου έτους οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος.

«Ο Κλεισθένης είναι ο δούρειος ίππος, με τον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διεισδύσουν λαθραία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Γιώργος Καμίνης τόνισε πως στην κυβέρνηση, ύστερα από τέσσερα χρόνια απραξίας και βλέποντας τη νέα εκλογική αποτυχία επί θύραις, «ανακάλυψαν την απλή αναλογική. Ούτε απόφαση δεν θα μπορεί να λάβει το δημοτικό συμβούλιο, εκτός εάν προηγουμένως έχει ενδώσει στον εκβιασμό τού κάθε τυχάρπαστου που θα έχει πιάσει στασίδι εκεί, χάρη στον εκλογικό νόμο».

Η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται άλλα μερεμέτια, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας πως δεν θα επιτρέψουν η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, που είναι θεσμοί και εργαλεία στα χέρια των πολιτών που εξυπηρετούν, να γίνουν εργαλεία της εξουσίας.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως η κυβέρνηση αποδεικνύεται καθημερινά κατώτερη των περιστάσεων και στην Αυτοδιοίκηση. «Αποτελεί δέσμευσή μας, με την εμπιστοσύνη που θα δείξει ο κόσμος στο κόμμα μας, ο Κλεισθένης να ανατραπεί» δήλωσε η Γεννηματά.

Ο νέος νόμος που έφτιαξε η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση δεν τη βοηθά για ακομμάτιστες διοικήσεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως ο Κλεισθένης είναι μια καταστροφή. «Είναι αυτονόητη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι εάν οι εθνικές εκλογές γίνονταν νωρίτερα θα τον καταργούσαμε αμέσως, από την πρώτη εβδομάδα. Γιατί πιστεύουμε πως οι δήμοι και οι περιφέρειες κινδυνεύουν να μπουν σε μια κατάσταση θεσμικού χάους».

Νέες εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις

Οι εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών δεν σταμάτησαν στις βελτιώσεις του Κλεισθένη, αλλά επεκτάθηκαν σε μόνιμες προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες. Από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα 1.500 μόνιμων προσλήψεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως υποστήριξε, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι η υποστελέχωση. «Το πάγωμα των προσλήψεων σε συνδυασμό με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έφεραν τα προηγούμενα χρόνια τους ΟΤΑ στα όρια λειτουργίας τους. Αυτή την πραγματικότητα την αλλάζουμε αποφασιστικά. Ολοκληρώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τις σχετικές διαδικασίες με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ένα νέο τριετές πρόγραμμα 1.500 προσλήψεων στους ΟΤΑ, ξεκινώντας από τις αρχές 2019. Προτεραιότητα είναι η κάλυψη των αναγκών σε επιστημονικό προσωπικό» τόνισε.

Εκτός από αυτές τις 1.500 προσλήψεις και τη μεγάλη προκήρυξη 3Κ για 8.166 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ήδη αναμένονται, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χαρίτσης, άλλες 758 ανταποδοτικού χαρακτήρα σε υπηρεσίες ως «ουρά» του διαγωνισμού 3Κ έπειτα από αιτήματα των ίδιων των δήμων. «Τις επόμενες γμέρες φέρνουμε στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση για την προκήρυξη 3.200 θέσεων μόνιμου προσωπικού στο “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ακολουθούν 118 θέσεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις και 165 νέες θέσεις στα ΚΕΠ με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες».