Υστερα από ενάμιση χρόνο εξαντλητικών συνεδριάσεων, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής κατέληξε ότι ενδέχεται να υπάρχουν… «επαρκείς (αποχρώσες) ενδείξεις» για την πολύκροτη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλλιεργήσει τόσο υψηλές προσδοκίες ως προς τις ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων. Το πόρισμα που δόθηκε στα κόμματα – και θα συζητηθεί σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή – τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών τούς πρώην υπουργούς Υγείας της ΝΔ Aδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ εμπλέκει και τη σύζυγο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, για τη συνεργασία της εταιρείας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και διοικητικούς υπαλλήλους του.
Με τη μέθοδο της παραπομπής στη Δικαιοσύνη (και) αυτής της υπόθεσης, η πλειοψηφία επιδιώκει να «δέσει» τα αδικήματα τα οποία επιχειρεί να περιγράψει στο πόρισμά της προτρέποντας τη… Θέμιδα, στην οποία στέλνει το πόρισμα και το ανακριτικό υλικό που συγκέντρωσε, «με τα μέσα, τα νομικά και ερευνητικά εργαλεία, τις μεθόδους και τις δυνατότητες που έχει από τον νόμο και με τη γνώση και την εμπειρία (της) να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο για το αν οι διαπιστώσεις μας συγκροτούν τις επαρκείς (αποχρώσες) ενδείξεις» και αν ναι, τότε να ασκήσει ποινικές διώξεις εξειδικεύοντας τα αδικήματα και εξατομικεύοντας τις ευθύνες. Μάλιστα τα μέλη της πλειοψηφίας φτάνουν στο σημείο να δηλώσουν ότι έχουν… «απόλυτη εμπιστοσύνη» στη Δικαιοσύνη και ότι αναμένουν τις «περαιτέρω νόμιμες ενέργειές της». «Δεν κάναμε κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, ενώ ο Aδωνις Γεωργιάδης απειλεί με μηνύσεις και αγωγές κατά όσων θα υπογράφουν το πόρισμα της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι 23 προσλήψεις. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι γνώριζε για το σύνολο των διαδικασιών πρόσληψης, απασχόλησης και πληρωμής των 23 εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πόρισμα περιορίζεται να περιγράψει «παθογένειες και γενικές ευθύνες εκ της θέσεως του Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας, στη θητεία του οποίου έλαβαν χώρα όλες οι προσλήψεις, η απασχόληση, η κατανομή και πληρωμή των 23 εργαζομένων». Του προσάπτουν ότι «είναι ο ηθικός αυτουργός όλων όσων με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις μεθόδευσαν αυτές τις προσλήψεις των 23», καθώς «πηδαλιούχησε τη σκέψη, τις ενέργειες και αποφάσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που δρομολόγησαν και πραγματοποίησαν τις διαδικασίες των προσλήψεων».
Οι θερμικές κάμερες. Το πόρισμα εμπλέκει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στην προμήθεια των θερμικών καμερών εν αναμονή της επιδημίας γρίπης κατά την περίοδο της θητείας του και του αποδίδονται πολιτικές ευθύνες ενώ αναζητούνται τυχόν ποινικές για τις «σοβαρές υποψίες αναφορικά με το οικονομικό σκάνδαλο της αγοράς των θερμικών καμερών». Τον Αβραμόπουλο αφορά και η υπόθεση του δανείου του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 225 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης, καθώς, «ακόμη και σε αυτό το επίπεδο πραγματικού ή καλλιεργούμενου πανικού, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η απόφαση “προκαταβολικής” παραγγελίας 16 εκατομμυρίων εμβολίων και ο αντίστοιχος δανεισμός». Ομως και εδώ εντοπίζονται μόνον πολιτικές ευθύνες ενώ εικάζεται το ποινικό αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκει τον Αβραμόπουλο και στην υπόθεση της αγοράς του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνοντας ότι ένα κτίριο με αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 17,5 εκατ. ευρώ.
Το διεθνές συνέδριο. Οσον αφορά τη Λίνα Νικολοπούλου, η πλειοψηφία καταλογίζει στον τότε (2014) υπουργό Aδωνη Γεωργιάδη ότι «με τη “γνωστή” μέθοδο “by pass” χρησιμοποίησε το “μακρύ χέρι” του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ» και «ενώ θα μπορούσε κάλλιστα το ίδιο υπουργείο Υγείας να οργανώσει και να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη δράση» (διεθνές συνέδριο υγείας), προτιμήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, «ούτως ώστε να παρακαμφθούν οι διαδικασίες των δημόσιων συμβάσεων, καθώς το ποσό ήταν άνω των 230.000 ευρώ και αναγκαστικά χρειαζόταν ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, και να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή δράση με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης (…) με τελικό ευνοούμενο την εταιρεία Mindwork» της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ.
Ο αντικαρκινικός έρανος. Κατά τα λοιπά, το πόρισμα αναφέρεται και στις πτυχές της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούν τον αντικαρκινικό έρανο (διατυπώνεται το ερώτημα αν πράγματι το συνολικό ποσό ανερχόταν στο ύψος των 6.500.000 ευρώ και αν διατέθηκαν πράγματι τα ποσά των 2.000.000 και 1.500.000 ευρώ για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και για εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καρκίνου αντίστοιχα), τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ΟΚΑΝΑ (αφορούσε ποσό 20 εκατ. ευρώ και ζητούν να διερευνηθούν «εκτός από τις τεράστιες πρόδηλες πολιτικές ευθύνες, και ποινικές»), τις συμβάσεις συντήρησης του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις συμβάσεις σίτισης, τη διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ και το έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ.