Τα τέσσερα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών που πρότεινε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εγκρίθηκαν το τελευταίο διήμερο από τη σκοπιανή Βουλή – μεταξύ των οποίων, η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η έγκριση των τροπολογιών (που έγινε με ενισχυμένη πλειοψηφία 61 βουλευτών στους 120) ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται. Η τροποποίηση του Συντάγματος προβλέπεται να ολοκληρωθεί ώς τον Ιανουάριο του επόμενου έτους – εφόσον εγκριθούν, η συμφωνία πια θα φτάσει στην ελληνική Βουλή. Μέχρι τότε, τα κείμενα που έχουν εγκριθεί τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για πέντε μέρες και η κυβέρνηση στέλνει στη Βουλή τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της Βουλής συγκαλεί την Ολομέλεια, στην οποία θα εξεταστούν οι τελικές τροπολογίες – για να «περάσουν» απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο, φούντωσαν και πάλι τις συζητήσεις σχετικά με τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορούν τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός φέρεται να έχει κάνει λόγο για «Μακεδόνες του Αιγαίου», καθώς και για την πιθανότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδάσκεται ακόμα και στην Ελλάδα. «Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι περιμένει την πλήρη καταγραφή της δήλωσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά» σχολίασε χαρακτηριστικά.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς, τονίζοντας πως «οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στη χώρα μας προκαλούν όλους τους Ελληνες. Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του Πρωθυπουργού και υπουργού των Εξωτερικών κ. Τσίπρα». Δηκτικό ήταν το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά: «Αρχισαν τα όργανα… Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε τη δήθεν μακεδονική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ. Τσίπρα. “Ιστορική” η συμφωνία σας».
ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ «ΜΑΖΕΨΟΥΝ». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων Μίλε Μποσνιακόφσκι διευκρίνησε το πλαίσιο των δηλώσεων Ζάεφ. «Η μακεδονική γλώσσα – η οποία, όπως επιβεβαιώνεται από τη συμφωνία, ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες – θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες». Τόνισε, παράλληλα, πως η συμφωνία επιβεβαιώνει πως «δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΜΑ – ΤΣΙΠΡΑ. Την ίδια ώρα, προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Αθήνας μετά την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα επιχειρεί ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. «Οι Ελληνες αγαπούν την Αλβανία, οι Αλβανοί την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά (ΑΠΕ). «Υπάρχουν ορισμένες φορές κάποια πράγματα που είναι ατυχή, συμβαίνουν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα «σύντομα»: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία πολύ εντατικού διαλόγου και συζητήσεων για πολλά ζητήματα, που καλύπτουν αρκετά χρόνια και άλλα που δεν έχουν τεθεί ποτέ με πλήρη βούληση και θάρρος και αποφασιστικότητα να επιλυθούν» σχολίασε – παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικά ζητήματα, όπως η διμερής οριοθέτηση της ΑΟΖ, παραμένουν ακόμα «παγωμένα» και δεν διαφαίνεται σύντομα κάποια συμφωνία.