Οταν ξυπνάς ένα πρωί και ανακαλύπτεις, από ένα πρωτοσέλιδο, ότι είσαι κατάσκοπος, ότι δηλαδή σε πληρώνει μια ξένη χώρα μέσω της πρεσβείας της για να κάνεις τη δουλειά της, πώς θα μπορούσες να απαντήσεις; Πώς θα μπορούσες να απαντήσεις ιδίως όταν δεν είσαι κατάσκοπος κι όταν έχεις βρεθεί στο στόχαστρο ακριβώς επειδή υπηρετείς τις ιδέες σου και την επαγγελματική δεοντολογία – τη δημοσιογραφική αν είσαι δημοσιογράφος, την επιστημονική αν είσαι επιστήμονας -, κάτι που είναι γνωστό στους επαγγελματικούς κύκλους στους οποίους κινείσαι;

Κατ’ αρχάς, είναι απαραίτητο να σκεφτείς: γιατί σε διάλεξαν, γιατί έβγαλαν μπροστά εσένα, που εκπροσωπείς ή εργάζεσαι σε σημαντικούς οργανισμούς παραγωγής δημόσιου λόγου με σαφή κατεύθυνση, σαφείς στόχους, καθαρές θέσεις και συνέπεια στις δημόσιες παρεμβάσεις σου; Γιατί εσύ είσαι αυτός που σήμερα φωτογραφίζεται ως εθνικός μειοδότης;

Δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσεις. Σου επιτίθενται συγκεκριμένοι. Μια δέσμη κρατικών ΜΜΕ της Ρωσίας του Πούτιν και περιθωριακοί κύκλοι στην Ελλάδα, που έχουν συνυφάνει την παρουσία τους με το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον εθνικολαϊκισμό. Χρησιμοποιώντας, ψευδώς όπως αποδεικνύεται, υποκλοπή δήθεν από τους Anonymous εγγράφων της βρετανικής ΜΚΟ Integrity Initiative, επιχειρούν να σε σπιλώσουν. Και πώς μπορεί να είναι επιτυχημένη μια ανοίκεια και ουσιαστικά συκοφαντική επίθεση; Αν υπονοηθεί ότι είσαι αργυρώνητος, ότι ο δημόσιος λόγος σου δεν είναι αποτέλεσμα της επαγγελματικής σου ταυτότητας, της αντίληψής σου για τα πράγματα και της συνείδησής σου, αλλά πρωτίστως αποτέλεσμα έμμισθης σχέσης με σκοτεινούς κύκλους.

Ως δημοσιογράφος ή ως δημόσιο πρόσωπο ευρύτερα έχεις υπερασπίσει αυτονόητες δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αρχές – το ίδιο και οι οργανισμοί οι οποίοι υπέστησαν τη συκοφαντική επίθεση: το σάιτ ποιοτικής ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story, το think tank ΕΛΙΑΜΕΠ, η ομάδα Journalists about Journalism. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαία η επίθεση. Είναι μια κατευθυνόμενη επιθετική πράξη. Ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης, στη διακήρυξη ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, στο «ανήκομεν εις την Δύσιν» του μακαρίτη Καραμανλή, στη θεμελίωση της δημοκρατίας με επιχειρήματα και θέσεις κόντρα στα κατευθυνόμενα fake news.

Πώς απαντά ένας πολίτης σε μια τέτοια επίθεση; Οπως μπορεί. Μια λύση είναι η Δικαιοσύνη – δεν αρκεί να αποδειχτεί γελοία η συκοφαντική επίθεση, πρέπει οι επαγγελματίες της παραπληροφόρησης να αντιμετωπίσουν το κόστος της επιλογής τους.

Διαφάνεια και δημοσιότητα. Ούτε σιωπή, ούτε φόβος. Ετσι υπερασπίζονται τις αρχές τους οι δημοκρατικοί πολίτες.