Δύο πρώην πρόεδροι. Δύο διαφορετικές πορείες. Δύο ερωτηματικά για τη Φώφη Γεννηματά, που έχει αναλάβει η ίδια τις κρίσιμες συζητήσεις που αφορούν τα εθνικά ψηφοδέλτια. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούνται σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας της Κεντροαριστεράς – και στο Κίνημα Αλλαγής δεν δείχνουν διάθεση να τους παραχωρήσουν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου για κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές έχει ήδη γίνει σαφής προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Το ΚΙΔΗΣΟ, στο οποίο ηγείται, εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Ιανουάριο του 2017, βάζοντας τέλος στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Ολο αυτό το διάστημα, παρά τη φημολογία ότι έχει βρει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παπανδρέου φέρεται να κινείται «θεσμικά». Στελέχη κοντά του επισημαίνουν ότι κανείς δεν έχει ξεχάσει τον τρόπο αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο διακυβέρνησής του, ενώ τα σενάρια προσέγγισης με τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν με στόχο να πληγεί ο κεντροαριστερός φορέας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι πληροφορίες που προέκυψαν την τελευταία εβδομάδα και ήθελαν τη Γεννηματά να του ζητά να απέχει από τις επόμενες εθνικές εκλογές – οι οποίες διαψεύστηκαν και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η παρουσία του στην Πάτρα, βέβαια, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα είχε ιδιαίτερο συμβολισμό και κάνει σαφείς τις προθέσεις του. Οταν, δε, ρωτήθηκε για το αν θα είναι υποψήφιος στην περιοχή, ο Παπανδρέου απάντησε αόριστα «όλα εν ευθέτω χρόνω», τονίζοντας πως «η Αχαΐα δεν είναι για μένα απλά μια εκλογική περιφέρεια, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια πατρίδα αγώνων». Ο γρίφος της Πάτρας, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος, καθώς εκεί υπάρχει και η υποψηφιότητα του εν ενεργεία βουλευτή Θόδωρου Παπαθεοδώρου.

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Από την άλλη, ο Βενιζέλος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, τόσο για την κάθοδο στην Α’ Θεσσαλονίκης όσο και για τα σενάρια που τον θέλουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Ούτε συζήτηση έχει γίνει ούτε είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι. Με βλέπετε εκνευρισμένο με κάτι; Υπάρχει κάτι σχετικό που με απασχολεί και αποσπά την προσοχή μου από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας; Σας διαβεβαιώνω πως όχι» ανέφερε χθες (στο «Ποντίκι»), ερωτώμενος αν είναι ενοχλημένος με το θολό τοπίο που υπάρχει σχετικά με την υποψηφιότητά του. Το τελευταίο διάστημα, ο Βενιζέλος έχει αναλάβει εισηγητής της Συμπαράταξης στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ ασκεί συχνά σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Παράλληλα, ωστόσο, έχει εκφράσει τη θέση πως η ΝΔ δεν πρέπει να έχει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή, καθώς «αυτό συνιστά έναν εκβιασμό των συσχετισμών. Δηλαδή, η συντηρητική παράταξη αποκτά μια εκλογική δύναμη που δεν δικαιολογείται κοινωνικά και πολιτικά». Επισήμανε, επίσης, πως «υπάρχουν λοιπόν δεξιοί, συντηρητικοί, συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που μνημονεύουν “εν πρώτοις” κάποιο όνομα», κάνοντας έμμεση αναφορά στην καραμανλική πτέρυγα.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. Οι πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ δεν είναι, βέβαια, ο μόνος προεκλογικός πονοκέφαλος. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διεκδικούν εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή – με τον πρώτο να σκέφτεται επίσης την Ευρωβουλή και τον δεύτερο να θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, αν οι υπολογισμοί του κομματικού επιτελείου είναι σωστοί, τότε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στις 16 Δεκεμβρίου ένα μεγάλο μέρος των εθνικών ψηφοδελτίων θα είναι έτοιμο να δοθεί στη δημοσιότητα. Για τα μεγάλα ερωτηματικά, ωστόσο, μάλλον θα χρειαστεί επιπλέον υπομονή.