Να ξεπεράσει τις πολλές… μαύρες τρύπες επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να ξεφύγει από την πίεση που δέχεται σε πολλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα. Η αντεπίθεση του Πρωθυπουργού είναι κομβικής σημασίας για την προσπάθεια που κάνει να βελτιώσει την εικόνα του, καθώς ο βασικός του στόχος είναι να αντιμετωπίσει άμεσα τις ρωγμές στο προφίλ του.
Οι τελευταίες μετρήσεις, ειδικά τα ποιοτικά στοιχεία, όσο κι αν αμφισβητούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, καταγράφουν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ως εκ τούτου και με δεδομένο, όπως είναι η κυρίαρχη εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Τσίπρας, καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί.
Η χθεσινή επίσκεψη στα Καλάβρυτα, όπως και η σημερινή στην Κάλυμνο, εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν το στόχο και παράλληλα να ενισχυθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι κοντά σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση και γι’ αυτό εφαρμόζει ταξική πολιτική.
Η κίνηση να επισκεφθεί τα μαρτυρικά Καλάβρυτα εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσής του. Θα ακολουθήσει ένας μεγάλος κύκλος στοχευμένων περιοδειών, ακόμα και σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλά.
ΤΑ… ΔΩΡΑ. Από τα Καλάβρυτα, εκτός από την επαναφορά του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, για τις οποίες είπε ότι η διεκδίκησή τους αποτελεί ηθικό χρέος (σ.σ.: αμέσως μετά τις γιορτές θα δρομολογηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για να γίνουν οι περαιτέρω ενέργειες), έδωσε στους κτηνοτρόφους «δώρο» βοήθεια ύψους 42 εκατ. ευρώ. Και όπως είπε ο ίδιος, απαλλαγμένοι από τα Μνημόνια μπορούν έμπρακτα να στηρίξουν τους αγρότες, μια ειδική κατηγορία στην οποία εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Την άλλη εβδομάδα προγραμματίζεται και η ψήφιση στη Βουλή της διάταξης για τη μη περικοπή των συντάξεων, ενώ θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κινούνται με την εκτίμηση ότι η πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις σιγά σιγά ψαλιδίζεται. Αναφέρουν δε, ότι θα υπάρξει φουλ επίθεση σε όλα τα μέτωπα, κινούμενοι σε σκληρή γραμμή με στόχο τους αναποφάσιστους.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει έμφαση στα θετικά μέτρα που ψηφίζονται στη Βουλή, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεων Τσίπρα στη ΔΕΘ. Και αυτό διότι, και με «οδηγό» τη θεωρία ότι η ταξική πολιτική τους ωφελεί, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως με τόσο μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κερδίσει και όχι να χάσει δυνάμεις, παρά την πίεση εξ αριστερών που δέχεται και τις εσωτερικές γκρίνιες.
Η στρατηγική εκτός από τους αναποφάσιστους θα στοχεύει στους δημοσίους υπαλλήλους και σε κατηγορίες εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα που θα ενισχυθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού, από ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών και αγρότες με τη μείωση των εισφορών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κ.ά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι «είναι ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι», αν και το ανησυχητικό είναι η χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του Τσίπρα, καθώς οι θετικές κρίσεις είναι χαμηλά, στοιχεία που ειδικά για τον Πρωθυπουργό επιμένουν ότι αντιστρέφονται.
Μάλιστα εστιάζουν στο στοιχείο ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται κοντά στο 28% και, όπως λένε όλα τα κυβερνητικά στελέχη, το 1/3 των ψηφοφόρων αυτών που είναι στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν μεγάλη σημασία στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (είναι περίπου στο 40%-45%) πιστεύοντας πως έχει περιθώριο να αυξήσει τις δυνάμεις του. Επίσης, στέκονται στο 80%-85% της συσπείρωσης της ΝΔ, που κατά τα κυβερνητικά στελέχη έχει πιάσει ταβάνι. Ακόμα, τονίζουν ότι οι ποιοτικοί δείκτες για τη ΝΔ δεν βελτιώνονται, παρά την πρωτιά της και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει να κερδίσει από εδώ και πέρα, ενώ εστιάζουν στην παράμετρο των νέων ψηφοφόρων, καθώς στις εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες, κάτι που σημαίνει ότι θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα περίπου 140.000 νέοι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης.