Υπάρχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές των οποίων η παρουσία σε μια ομάδα επηρεάζει εκείνη του συνόλου, σε ασύλληπτο βαθμό. Τέτοια είναι εκείνη του Μάρκο Λιβάγια για την ΑΕΚ. Ο κροάτης φορ είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει μάθει πλέον την Ενωση να «εξαρτάται» από εκείνον. Να είναι καλή όταν ο Λιβάγια έχει κέφια, να δυσκολεύεται όταν ο 25χρονος φορ είναι στα κάτω του.

Σε αυτό το δύσκολο διάστημα της ΑΕΚ με τα διαδοχικά άσχημα αποτελέσματα, ο Λιβάγια ήταν πρωταγωνιστής. Από την αρνητική όμως μεριά. Ο κροάτης φορ ήταν μακριά από τον καλό εαυτό του, είχε χάσει την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα, έβγαζε εκνευρισμό στο γήπεδο και γενικώς ήταν έξω από τα νερά του. Με τους Κιτρινόμαυρους να παρασύρονται σε ένα αντίστοιχο κλίμα.

Απέναντι στην Ξάνθη ο Λιβάγια… επέστρεψε. Εστω κι αν χρειάστηκε να μείνει στον πάγκο, ίσως για να μπει και ο ίδιος σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης. Προκειμένου να αντιληφθεί τι θα έπρεπε να αλλάξει και να διορθώσει, για να βοηθήσει πρώτα τον εαυτό του και μετά την ομάδα του.

Η εικόνα του Λιβάγια στο διάστημα που αγωνίστηκε την Κυριακή θύμισε τον παίκτη που πέρυσι οδήγησε την ΑΕΚ στον τίτλο. Ο 25χρονος άσος ήταν μόνιμη απειλή για την αντίπαλη άμυνα, πάλευε για κάθε φάση, έβγαζε αλτρουισμό στο γήπεδο. Εκανε δηλαδή όλα εκείνα που είχε… ξεχάσει για περισσότερο από έναν μήνα.

Μαζί με τον Λιβάγια, επέστρεψε και η ΑΕΚ στις καλές εμφανίσεις. Οι Κιτρινόμαυροι έβγαλαν και πάλι το καλό τους πρόσωπο στην επιφάνεια και φάνηκε να αφήνουν οριστικά πίσω τους την περίοδο της κρίσης. Για να επιτευχθεί άλλωστε αυτό για την Ενωση ήταν απαραίτητο να κάνει ξανά την… εμφάνισή του και ο γνωστός Λιβάγια.

Ο κροάτης άσος βρήκε δίχτυα για τέταρτη φορά στη φετινή σεζόν. Τρία γκολ για το πρωτάθλημα και ένα για την Ευρώπη έχει σημειώσει ο Λιβάγια, με την ΑΕΚ να μετρά ισάριθμες νίκες στα ματς όπου έχει σκοράρει ο 25χρονος φορ (με Σέλτικ, Απόλλωνα, Αρη και Ξάνθη). Ενα στατιστικό στοιχείο που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Το τετ α τετ με Ουζουνίδη

Ο Μάρκο Λιβάγια έμεινε για πρώτη φορά στον πάγκο σε ματς του φετινού πρωταθλήματος, με αρκετούς να ξαφνιάζονται από την απουσία του Κροάτη από το βασικό σχήμα. Μιλάμε άλλωστε για τον πλέον ακριβοπληρωμένο παίκτη του κιτρινόμαυρου ρόστερ και εκ των βασικών συντελεστών της περσινής πορείας της ΑΕΚ μέχρι τον τίτλο. Ομως για τον Μαρίνο Ουζουνίδη τη δεδομένη στιγμή η ομάδα είναι πάνω από όλους και όπως φάνηκε και από τις κινήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, στην Ενωση έχουν αποφασίσει να… σπάσουν αβγά προκειμένου η ομάδα να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι. Η αλήθεια είναι πάντως πως και ο ίδιος ο Λιβάγια δεν περίμενε να αγωνιστεί ως αλλαγή, ωστόσο ο προπονητής του φρόντισε να τον… προετοιμάσει από το απόγευμα. Ουζουνίδης και Λιβάγια συζήτησαν για αρκετή ώρα στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η αποστολή του Δικεφάλου, με τον έλληνα τεχνικό να εξηγεί στον 25χρονο άσο το σκεπτικό του. Ο Ουζουνίδης έδωσε στον Λιβάγια να καταλάβει τον λόγο που θα έμενε εκτός ενδεκάδας, αλλά και τι θα περίμενε από εκείνον στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και θα τον χρησιμοποιούσε. Κάτι που φάνηκε να λειτουργεί εξαιρετικά, αφού ο Λιβάγια μπήκε στο γήπεδο και έκανε τη διαφορά για την ΑΕΚ. Με γκολ, δοκάρι, τρεξίματα και πολλή όρεξη.