«Ο ποδοσφαιριστής που έβαλε τέλος στη δεκάχρονη τυραννία των Μέσι, Ρονάλντο» θα γράφουν οι ποδοσφαιροδίφες του μέλλοντος για τον Λούκα Μόντριτς.

Το 2018 ο μικρός το δέμας Κροάτης τα έζησε όλα. Καταδικάστηκε για φορολογική απάτη, κατηγορήθηκε για ψευδορκία, δίχασε τη χώρα του, αποδοκιμάστηκε από τους συμπατριώτες του, ένωσε τη φωνή του με τις εθνικιστικές κορόνες, αποθεώθηκε και εξαγνίστηκε ραντισμένος από ένα πρωτόγνωρο ποδοσφαιρικό φως.

Η ιστορία του Μόντριτς μοιάζει με παραμύθι του Αντερσεν, όπως άλλωστε μοιάζουν οι ιστορίες όλων των σπουδαίων που κλώτσησαν την μπάλα.

Οι κακοτράχαλοι δρόμοι που διήνυσε ψυχή τε και σώματι κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού πολέμου, ο ξεριζωμός από τα πατρογονικά εδάφη, η δολοφονία του συνονόματου παππού του από το δηλητήριο του εθνικισμού, η φτώχεια, η πάλη να αποδείξει πως το δέμας δεν έχει σχέση με την αξία, η απόρριψη, δημιούργησαν ένα κράμα που στη δύση της καριέρας του αποδείχθηκε τόσο ισχυρό ώστε τον βοήθησε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στον δρόμο προς την κορυφή.

Ηταν 9 Ιανουαρίου 2018 όταν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βάντια Μπόσνιτς και τον δικηγόρο του περνούσαν την πόρτα του δικαστηρίου στη Μαδρίτη. Δέκα λεπτά αργότερα θα εγκατέλειπε την αίθουσα έχοντας αποδεχθεί κατηγορία για φοροδιαφυγή ύψους 870.728 ευρώ. Είχε ήδη πληρώσει πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ για να εξευμενίσει τις Αρχές και να έρθει σε συμφωνία πριν μπλέξει περισσότερο, ενώ αργότερα θα αποδεχόταν ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή.

Ηταν προφανές πως η χρονιά δεν ξεκινούσε καλά για τον Μόντριτς. Δύο μήνες αργότερα, στις 2 Μαρτίου ήρθε το δεύτερο χτύπημα. Οι κροατικές Αρχές του απαγγέλλουν κατηγορία για ψευδορκία στη δίκη του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του κροατικού ποδοσφαίρου, Ζντράφκο Μάμιτς.

Ο εισαγγελέας έκρινε πως ο Μόντριτς κατέθεσε ψευδή στοιχεία τον Ιούνιο του 2017 για τις λεπτομέρειες της μεταγραφής του από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Τότεναμ το 2008. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μάμιτς εισέπραττε παράνομα σχεδόν το 50% από τα χρήματα που λάμβαναν οι παίκτες της Ντιναμό που έπαιρναν μεταγραφή, όπως ο Μόντριτς. Ο τελευταίος άλλαξε την αρχική του κατάθεση στην οποία υποστήριζε πως ετεροχρονισμένα είχε προστεθεί στο συμβόλαιό του ο όρος να δοθούν τα μισά χρήματα στον Μάμιτς. Στη δεύτερη κατάθεσή του στις 13 Ιουνίου 2017 είπε πως ο όρος προστέθηκε στο συμβόλαιό του τον Ιούλιο του 2004. Η στροφή υπέρ του Μάμιτς μπορούσε να του στοιχίσει μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση.

Το χειρότερο για τον Μόντριτς είναι πως δίχασε τους συμπατριώτες του. Ο Μάμιτς θεωρείται ο άνθρωπος που κινούσε μέχρι πρόσφατα τα νήματα στο κροατικό ποδόσφαιρο και η δίκη του ήταν μια αφορμή για να απαλλαγούν από την παρουσία του. Ο Μόντριτς μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά με τη στάση του ουσιαστικά αρνήθηκε.

Ο κίνδυνος να μπει φυλακή για ψευδορκία ήταν ορατός και έμοιαζε με βαρίδι στα πόδια του. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βοηθήσει αποφασιστικά τη Ρεάλ να κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και το τέταρτο σε πέντε χρόνια.

Κόντρα σε όλα

Το Μουντιάλ πλησίαζε και στα φιλικά προετοιμασίας ακούγονταν αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του.

Ακόμα και στα πρώτα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ακούστηκαν αποδοκιμασίες. Ο Μόντριτς έμοιαζε να έχει σφραγίσει τα αφτιά και το μυαλό του και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να συντονίσει τις προσπάθειες της Κροατίας στον αγωνιστικό χώρο και να τη φτάσει όσο πιο ψηλά μπορούσε. Οπως έκανε τους πρώτους μήνες παρουσίας του στη Ρεάλ, τον Δεκέμβριο του 2012 όταν οι socios τον ανέδειξαν τη χειρότερη μεταγραφή εκείνης της χρονιάς και απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνσή του.

Ο πόλεμος, η εσωτερική μετανάστευση, ο θάνατος, οι βόμβες, δημιούργησαν έναν δυσκολοκατάβλητο χαρακτήρα που δεν σκιάζεται και δεν σταματά μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Πάλεψε σαν αγρίμι στις ρωσικές στέπες και μόνο όταν πούλησε πολύ ακριβά και την τελευταία ρανίδα της ποδοσφαιρικής του ικμάδας έπεσε ηττημένος στο πεδίο της μάχης.

Η Κροατία σήμερα έχει συγχωρέσει όλα τα αμαρτήματα του ανθρώπου που την οδήγησε ένα σκαλοπάτι πριν από την ποδοσφαιρική κορυφή. Τον απάλλαξε από την κατηγορία της ψευδορκίας (!), τον συγχώρεσε που ένωσε τη φωνή του με τον εθνικιστή τραγουδιστή Μάρκο Πέρκοβιτς και τον παρέδωσε αμόλυντο στην Ιστορία της μικρής βαλκανικής χώρας.

Ο Κροάτης και οι άλλοι

Λούκα Μόντριτς: ο νέος Βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Ο κροάτης μέσος της Ρεάλ είναι ο νικητής της 63ης Χρυσής Μπάλας, αφήνοντας στη 2η και 5η θέση τούς Ρονάλντο και Μέσι αντίστοιχα, οι οποίοι κυριάρχησαν την τελευταία δεκαετία. Ο καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας με 753 πόντους, έναντι 476 του CR7 και 414 του Γκριεζμάν. Ο Εμπαπέ που κατετάγη 4ος παρηγορήθηκε με το νέο τρόπαιο Κοπά (για παίκτες κάτω των 21 ετών). Τη Χρυσή Μπάλα στις γυναίκες κατέκτησε η Νορβηγίδα Αντα Χέγκερμπεργκ.