Το VAR θα εφαρμόζεται και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, που συνεδρίασε στο Δουβλίνο, πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία στη μεγαλύτερη συλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και μάλιστα από τα πλέι οφ που αρχίζουν τον Φεβρουάριο.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το VAR νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχαμε προγραμματίσει και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για τους διαιτητές, ώστε να μειωθούν τα λάθη», ανέφερε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Οι συζητήσεις για τη χρήση της τεχνολογίας στο Τσάμπιονς Λιγκ είχαν αρχίσει από την περσινή περίοδο. Παράλληλα τα αρκετά λάθη στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της φετινής διοργάνωσης ξεσήκωσαν αρκετούς συλλόγους που ζητούσαν τη χρήση του VAR, κάτι που ανάγκασε την UEFA να επισπεύσει τις διαδικασίες.  Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί επίσης στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και στους αγώνες της τελικής φάσης του Nations League και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21. Στις 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα το τελευταίο σεμινάριο, ώστε οι διαιτητές να είναι απόλυτα έτοιμοι.

Θυμίζουμε ότι το VAR χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τη FIFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ενώ εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές ευρωπαϊκές λίγκες. Αρχικά ήταν η γερμανική, η γαλλική και η ιταλική, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η La Liga. Πριν από έναν μήνα πήρε την απόφαση και η Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από διαμαρτυρίες αρκετών συλλόγων. Στην Αγγλία, το VAR χρησιμοποιείται από πέρυσι πιλοτικά μόνο στο Κύπελλο και το Λιγκ Καπ. Από τη νέα περίοδο η τεχνολογία εισέρχεται και στην Πρέμιερ Λιγκ.

Nations League

Στο Δουβλίνο έγινε χθες και η κλήρωση για την τελική φάση του Nations League (5-9 Ιουνίου). Στους ημιτελικούς η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει την Ελβετία και η Ολλανδία την Αγγλία. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ντραγκάο (Πόρτο) και στο Αφόνσο Ενρίκες (Γκιμαράες). Ο αγώνας Πορτογαλίας – Ελβετίας θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ την επόμενη το παιχνίδι Ολλανδίας – Αγγλίας. Ο τελικός και ο μικρός τελικός είναι προγραμματισμένοι για τις 9 Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι στην  τελική φάση του Nations League μετέχουν οι ομάδες που πήραν την πρώτη θέση στους τέσσερις ομίλους της A’ κατηγορίας.