Ο Πέδρο Μαρτίνς για πολλοστή φορά το είδε ψύχραιμα και ρεαλιστικά. «Εμείς κοιτάζουμε μόνο την ομάδα μας. Να δουλεύουμε και να βελτιωνόμαστε» απάντησε στην ερώτηση που δέχθηκε έπειτα από τη λήξη του Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 2-1. Επειτα από το αποτέλεσμα που ανέβασε τους Ερυθρόλευκους στο δεύτερο σκαλοπάτι της βαθμολογίας. Ποιο ήταν το αντικείμενο της… σύντομης συζήτησης στο flash interview; Η μάχη του τίτλου. Αν καλά κρατεί, και τέλος πάντων πόσοι χωρούν σε αυτήν έπειτα από τα πεπραγμένα 12 αγωνιστικών.

Ο Πορτογάλος λοιπόν το προσέγγισε ως όφειλε. Οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν άλλη επιλογή, πέρα από το να αποδεικνύουν από ματς σε ματς ότι βελτιώνονται. Και βέβαια από το να προσθέτουν νίκες στον προσωπικό τους λογαριασμό στη Σούπερ Λίγκα. Οπως έκαναν και χθες, παρουσιάζοντας δύο πρόσωπα (ένα σε κάθε ημίχρονο), σκοράροντας γρήγορα (Ποντένσε 11′, Γκερέρο 25′) αλλά και έχοντας στο φινάλε μια ανησυχία, μιας και για πολλοστή φορά έχασαν ένα σωρό ευκαιρίες, επιτρέποντας στον Παναιτωλικό από το πουθενά να επιστρέψει στο ματς (Καμαρά 70′). Μεταξύ μας όμως, μάχη τίτλου υπάρχει;

Και αν θέλουμε στ’ αλήθεια μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα πρέπει να την απευθύνουμε στον προπονητή του Ολυμπιακού; Μήπως θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μας απαντήσουν επ’ αυτού οι κύριοι από το πάρκο Γουδή; Η ΕΠΟ και ο «άρχοντας της ΚΕΔ» Μέλο Περέιρα. Η ελίτ της «εξυγίανσης». Υπάρχει μάχη για τον τίτλο, όταν για παράδειγμα χθες κάποιος διαιτητής Τσαμούρης δεν βλέπει στα δύο μέτρα τον Βιεϊρίνια να επεμβαίνει σαν βολεϊμπολίστας στο σουτ του Επστάιν και στο πέναλτι που δεν δόθηκε ποτέ στο Λαμία – ΠΑΟΚ; Στη φάση που άλλαξε ολοκληρωτικά το προφίλ της 12ης αγωνιστικής, κρατώντας για τον Δικέφαλο του Βορρά τη διαφορά ασφαλείας των έξι βαθμών. «Το μακρύ χέρι της εξυγίανσης», όπως σχολίασε εύστοχα ο Κώστας Καραπαπάς. Ενα πέναλτι που παραδέχθηκε μέχρι και ο Λουτσέσκου (με τη γνωστή μέθοδο, έστω, του ναι μεν αλλά…).

Δεν ξέρουμε λοιπόν αν όντως υπάρχει μάχη για τον τίτλο. Ξέρουμε όμως ότι ο Ολυμπιακός για ακόμη μια φορά έδειξε συνεπής στην αίσθηση ότι φέτος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο από όλους. Και βέβαια ότι συχνά-πυκνά αδικεί τον εαυτό του, ειδικά με τα ποσοστά ευστοχίας (ή και… αστοχίας) του. Χθες κόντρα στον Παναιτωλικό ξεκίνησε με τα φρένα σπασμένα. Και γρήγορα σκόραρε και είχε 12 τελικές ώς τη λήξη του πρώτου ημίχρονου όταν επέστρεψε στα αποδυτήρια με την ασφάλεια του 2-0. Ασφάλεια που έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ο Παναιτωλικός έμεινε με 10 παίκτες από την αποβολή (δεύτερη κίτρινη) του Χαντάκια στο 53′.

Φάνηκε η κούραση

Οσο η ώρα περνούσε όμως οι Ερυθρόλευκοι προφανώς και από κούραση (θυμίζουμε ότι την Πέμπτη είχαν μονομαχία στη Σεβίλλη με την Μπέτις) άρχισαν να χάνουν… στροφές. Και αφού έχασαν για πολλοστή φορά και μια σειρά από ευκαιρίες (Ναουέλ 19′, Φορτούνης 40′, Ποντένσε 43′, Σισέ 61′, Κούτρης 63′, Γκερέρο 64′, Φορτούνης 66′), ξαφνικά είδαν το ματς να «ζωντανεύει» από το πουθενά. Αψογη μπαλιά του Μάζουρεκ ανάμεσα στους στόπερ, ο Καμαρά τσιμπάει την μπάλα από τον Βούκοβιτς και νικά τον Ζοζέ Σα με ωραίο πλασέ για το 2-1 (70′). Οχι, δεν προέκυψε περιπέτεια ώς το φινάλε. Και ώς εκεί ο Ολυμπιακός αστοχούσε (Σισέ 81′, Γκερέρο 86′) αλλά μια ανησυχία ώς το σφύριγμα της λήξης ήταν δεδομένη. Γιατί εκεί που με βάση τη λογική οι Πειραιώτες χθες θα μείωναν τη διαφορά από την κορυφή, αν στη Λαμία τα μάτια δεν ήταν κλειστά, μπορεί τελικά να βρίσκονταν εκείνοι… μπλεγμένοι από το πουθενά.

Τέλος πάντων. Η δουλειά έγινε. Και σε αυτή ο Ομάρ, ο Γκιγέρμε, ο Ποντένσε ήταν στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Οι καλύτεροι στο φοβερό και τρομερό πρώτο ημίχρονο. Οσο για τη συνέχεια; Η επόμενη στροφή στέλνει τον Ολυμπιακό στην Ξάνθη την Κυριακή. Λέτε μέχρι τότε να μας έχει απαντήσει κανείς αν υπάρχει «μάχη τίτλου»; Μπα, δύσκολο…

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιγέρμε, Καμαρά (64′ Νάτχο), Φορτούνης (87′ Μπουχαλάκης), Ποντένσε, Ναουέλ (73′ Τοροσίδης), Γκερέρο.

Παναιτωλικός (Τραϊανός Δέλλας): Κυριακίδης, Μαρινάκης, Ρότσα, Χαντάκιας, Αργκους, Ντίας, Λουσέρο, Μάζουρεκ, Μανά (83′ Γιαννιώτης), Ουίλιαν (56′ Μαλής), Μοράρ (68′ Καμαρά).