Δραματική είναι η άνοδος του ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής στη Βρετανία. Αυτό διαπιστώνει η εφημερίδα «Guardian» με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε και δημοσίευσε με τίτλο «Ρατσισμός στη Βρετανία: η πλήρης αλήθεια αποκαλύπτεται». Στη δουλειά το ποσοστό ρατσισμού φθάνει το 43% και στη Δικαιοσύνη το 37%. Στα καταστήματα το ποσοστό της ρατσιστικής συμπεριφοράς αγγίζει το 55% , ενώ στα αεροδρόμια το ποσοστό εκτοξεύεται στο 62%.

Οι φυλετικές προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν οι μαύροι, οι Ασιάτες και οι πολίτες μειονοτήτων στη Βρετανία τον 21ο αιώνα δημοσιοποιούνται με αυτή την άνευ προηγουμένου μελέτη που δείχνει το τεράστιο χάσμα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται στην καθημερινότητα άτομα από διαφορετικές εθνικότητες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα τα οποία ανήκουν σε μειονότητες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βιώνουν καθημερινά πολύ περισσότερες αρνητικές, ρατσιστικές εμπειρίες απ’ ό,τι οι λευκοί συμπολίτες τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 43% των ατόμων αυτών που ανήκουν σε μειονότητες έχουν χάσει προαγωγή με άδικο τρόπο τα τελευταία 5 χρόνια – δηλαδή ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο των λευκών (18%) που έχουν αναφέρει την ίδια εμπειρία. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι τα μέλη των μειονοτήτων είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδιωχθούν ή να μην τους επιτραπεί η είσοδος σε ένα εστιατόριο, μπαρ ή κλαμπ στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και ότι περισσότερα από τα 2/3 πιστεύουν πως η Βρετανία έχει πρόβλημα με τον ρατσισμό.

Η έρευνα φέρνει για πρώτη φορά στην επιφάνεια όλες τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα 8,5 εκατομμύρια κατοίκων της Βρετανίας που προέρχονται από μειονότητες. Για παράδειγμα:

n 38% εξ αυτών αναφέρουν πως τους θεώρησαν λανθασμένα υπόπτους για κλοπές σε καταστήματα τα τελευταία 5 χρόνια, σε σύγκριση με 14% για λευκούς. Οι μαύροι – άνδρες και γυναίκες – ήταν εκείνοι που κατηγορήθηκαν άδικα περισσότερο από τους υπολοίπους.

– Μέλη μειονοτήτων δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα διπλάσιες φορές λεκτικές επιθέσεις από ξένους.

– Το 53% των μελών μειονοτήτων πιστεύουν ότι τους φέρονται διαφορετικά λόγω των μαλλιών τους, των ρούχων τους ή της εμφάνισής τους, σε σύγκριση με 29% των λευκών.

Το Ιδρυμα Runnymede, ένα think tank για τη φυλετική ισότητα, περιέγραψε τα ευρήματα της έρευνας ως «σοκαριστικά» και ανέφερε πως δείχνουν «καθημερινές μικρο-επιθέσεις» που επηρεάζουν σημαντικά τη βρετανική κοινωνική δομή. «Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις για τα μέλη των μειονοτήτων δεν περιορίζεται σε έναν τομέα της ζωής» δήλωσε η υποδιευθύντρια Ζουμπαΐντα Χάκε. «Εάν δεν γίνεσαι δεκτός σε εστιατόριο λόγω του χρώματος του δέρματός σου, για τον ίδιο λόγο δεν πρόκειται να προσληφθείς σε αυτό το εστιατόριο. Ο δομικός και θεσμικός ρατσισμός είναι δύσκολο να εντοπιστεί ή να αποδειχθεί, όμως έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στις ευκαιρίες που δίνονται στη ζωή για τα άτομα αυτά».

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα για τις μειονότητες δήλωσαν ότι πιστεύουν πως κάποιοι πολίτες συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι τους φέρονται διαφορετικά λόγω της εθνικότητάς τους, γεγονός που υποδηλώνει υποσυνείδητες προκαταλήψεις. Σημαίνει επίσης ότι ο ρατσισμός επηρεάζει σημαντικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Βρετανία ή μετεγκαστάθηκαν εκεί.

Ενας στους 8 συμμετέχοντες δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα κάποιοι του απηύθηναν ρατσιστικές προσβολές. Ο ρατσισμός δεν είναι θέμα του παρελθόντος. Ενα στα 7 άτομα από μειονότητες ανέφερε ότι μέσα στον τελευταίο μήνα το θεώρησαν ύποπτο για κλοπή σε κατάστημα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους λευκούς είναι 1 στους 25.

2.800.000

μουσουλμάνοι ζουν στη Βρετανία. Η κοινότητά τους είναι πιο πιθανό να δεχθεί ρατσιστική συμπεριφορά σε σύγκριση με άλλες θρησκευτικές ομάδες. Είναι πιο συχνό να τους σταματά η αστυνομία, να μην προσκαλούνται σε κοινωνικές εκδηλώσεις στη δουλειά ή να μην κάθονται πολίτες δίπλα τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς