Νέες μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που οι καταναλωτές θα περιηγούνται και θα κάνουν τα ψώνια τους στο Διαδίκτυο αναμένεται ότι θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια, κάνοντας την ανάγκη αύξησης της ασφάλειας των δεδομένων αυτών πιο σημαντική από ποτέ. Οι επενδύσεις σε κυβερνοασφάλεια είναι πιο απαραίτητες κάθε άλλη φορά, είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων είτε κρατών, καθώς όσα διακυβεύονται είναι πολλά σε επίπεδο απλών χρηστών αλλά και επιχειρήσεων, ακόμη και κυβερνήσεων. Αυτό σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο δρ Μάικλ Νέλσον, ειδικός σε θέματα ασφάλειας την εταιρείας Cloudfare. Ο Μάικλ Νέλσον υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για να διασφαλιστούν οι τρεις πυλώνες της ασφάλειας, όπως τους ονομάζει: η εμπιστευτικότητα, η ακεραιότητα και η διαθεσιμότητα των δεδομένων. Επίσης αναφέρει ότι όσον αφορά τους εργαζομένους, εκείνο που χρειάζεται είναι να τους δίνονται περισσότερα κίνητρα για να χρησιμοποιούν περισσότερο τη νέα τεχνολογία και να γίνονται πιο αποδοτικοί οι ίδιοι και οι εταιρείες τους. Ο Μάικλ Νέλσον έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft και έχει εργαστεί για το Bloomberg Government, την ΙΒΜ και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ. Εχει επίσης διατελέσει καθηγητής Ψηφιακών Σπουδών και στέλεχος του Πανεπιστημίου Georgetown.
Ολο και πιο πολλοί καταναλωτές υιοθετούν την ψηφιακή τεχνολογία και για τον λόγο αυτόν πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές στις δομές τους. Πιστεύετε
ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί στο
άμεσο μέλλον;
Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουμε δει αλλαγές χωρίς προηγούμενο στο Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο που έχουν επιτρέψει στις εταιρείες τεχνολογίας να γίνουν οι μεγαλύτερες του κόσμου με βάση τη χρηματιστηριακή αξία. Πολλές άλλες εταιρείες επίσης έχουν αναγκαστεί να απαντήσουν στις προκλήσεις αυτές. Ομως έρχονται πολύ μεγαλύτερες αλλαγές. Το πιο πιθανό είναι τα επόμενα δέκα χρόνια να δούμε τόσες αλλαγές όσες είδαμε τα τελευταία είκοσι. Η ψηφιακή μεταμόρφωση μόλις τώρα αρχίζει σε πολλούς κλάδους.
Κατά κανόνα, η ψηφιακή μεταμόρφωση θα οδηγήσει σε βελτιώσεις στο λογισμικό και το υλικό (software και hardware). Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ακολουθήσουν την τεχνολογία και μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία και εφαρμογές. Εκείνο που υπολείπεται είναι οι οργανωτικές αλλαγές που χρειάζονται για να δοθούν κίνητρα στους εργαζομένους να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες. Ευτυχώς, τεχνολογίες όπως η αποθήκευση δεδομένων σε απομακρυσμένες τοποθεσίες (cloud), τα ευρυζωνικά δίκτυα και το Internet των πραγμάτων είναι τόσο ισχυρά και τα οφέλη τόσο προφανή, που στις περισσότερες περιπτώσεις εταιρείες βρίσκουν τρόπους να ξεπεράσουν την αδράνεια.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που φέρνει αυτός ο νέος ψηφιακός τρόπος ζωής όσον αφορά τη λειτουργία και την ασφάλεια ιστοτόπων και ιδιαίτερα ιστοτόπων εταιρειών που χρησιμοποιούνται για εμπορικές εφαρμογές;
Τα περισσότερα άρθρα στις εφημερίδες για την κυβερνοασφάλεια επικεντρώνονται στην κλοπή ή την απώλεια προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα. Ομως η εμπιστευτικότητα των δεδομένων αποτελεί μόνο έναν πυλώνα της κυβερνοασφάλειας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ακεραιότητα. Εχουμε δει κακόβουλους χάκερ να αλλοιώνουν και να βανδαλίζουν ιστοσελίδες και πρέπει να ανησυχούμε για κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να αλλάξουν χρηματοοικονομικά δεδομένα ή νοσοκομειακά αρχεία. Ο τρίτος πυλώνας είναι η διαθεσιμότητα. Μια ιστοσελίδα, μια βάση δεδομένων ή μια συσκευή δεν είναι και πολύ χρήσιμες εάν δεν μπορούμε να συνδεθούμε με αυτές. Η Cloudfare και άλλες εταιρείες προσφέρουν τρόπους για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων για μικρό ή με καθόλου κόστος. Ηδη η εταιρεία λειτουργεί 155 κέντρα δεδομένων σε πάνω από 65 χώρες, από τα οποία περνά πάνω από το 10% των αιτημάτων χρηστών για πληροφορίες στο Διαδίκτυο (Web requests).
Επενδύουν σήμερα οι εταιρείες όσα θα έπρεπε στην ασφάλεια δεδομένων στο Διαδίκτυο; Ποιοι κλάδοι αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις;
Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Για πολλά χρόνια οι τράπεζες και οι άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες ήταν ηγέτες στην κυβερνοασφάλεια. Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ για να προστατέψουν τα δίκτυά τους και τα πληροφοριακά τους συστήματα. Φυσικά ανησυχία υπάρχει και για τα στρατιωτικά δίκτυα, όπως και τα πληροφοριακά συστήματα.