Διαβάζω την είδηση και δεν θέλω να την πιστέψω. Το περιστατικό, λέει, διαδραματίστηκε στην Κοινότητα Ζαρκαδιάς του Δήμου Νέστου το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, ένας 53χρονος αποχώρησε από τοπικό καφενείο, ύστερα από λογομαχία και συμπλοκή με θαμώνες του μαγαζιού. Λίγο αργότερα το συγκεκριμένο άτομο επέστρεψε με ένα κυνηγετικό όπλο, πυροβόλησε προς την πρόσοψη του καφενείου και προκάλεσε τον τραυματισμό τριών θαμώνων! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καβγάς των θαμώνων ξεκίνησε εξαιτίας όσων συνέβησαν στο Αρης – Παναθηναϊκός – η αναμέτρηση είχε αρκετά διαιτητικά λάθη και τρία πέναλτι. Πάλι καλά που δεν είχαμε νεκρούς εξαιτίας του διαιτητή Τζοβάρα. Παρακαλείται ο Ιωάννης Δρόσος, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, να δώσει εντολή τα ματς του πρωταθλήματός μας στην κρατική τηλεόραση να μεταδίδονται με την ένδειξη «ακατάλληλο» ή με την ειδοποίηση ότι «είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση».
Κανάλι
Αναφέρθηκα στον πρόεδρο Δρόσο και θυμήθηκα κάτι που έμαθα: δεν είναι ακόμα 100% βέβαιος για το αν χρειάζεται ένα αμιγώς αθλητικό κανάλι στην ΕΡΤ. Παρότι πιέζεται να προχωρήσει στην υλοποίησή του, το ξανασκέφτεται. Κυρίως προσπαθεί να πείσει τους πολιτικούς υπευθύνους ότι σε αυτή την περίπτωση ναι μεν θα βόλευαν κάποιον κόσμο με συμβάσεις έργου, πλην όμως η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 χωρίς αγώνες ποδοσφαίρου θα κατέγραφαν ακροαματικότητες που θα θύμιζαν το ποσοστό πίσσας και νικοτίνης που υπάρχει στα τσιγάρα. Το μόνο επιχείρημα που οι αρμόδιοι υπουργοί επαναλαμβάνουν, όταν τους θυμίζουν ότι η ΕΡΤ ξόδεψε απίστευτα χρήματα για να αποκτήσει τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων που δεν ήθελε κανείς, είναι ότι οι αθλητικές μεταδόσεις ανεβάζουν τα ποσοστά τηλεθέασης της δημόσιας τηλεόρασης. Αν τις μεταδόσεις αυτές τις στείλουν σε ένα αθλητικό κανάλι, θα χαθεί κι αυτό το κέρδος τηλεθέασης που η ΕΡΤ έχει συνολικά.
Δρόσος
Μαθαίνω επίσης ότι ο Δρόσος δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τη σύμβαση που η ΕΡΤ έχει κάνει με τις ομάδες και ότι πιστεύει πως επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευση το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό το σημειώνω για να το διαβάσουν στη Σούπερ Λίγκα, όπου θεωρούν δεδομένο ότι του χρόνου από την ΕΡΤ θα πάρουν περισσότερα!
Λαμία
Να πούμε και κάτι, μια και πιάσαμε τα τηλεοπτικά. Οταν πριν από λίγο καιρό η Λαμία είχε βγάλει μια ανακοίνωση με την οποία ισχυριζόταν ότι τα παιχνίδια της έχουν μεγαλύτερη τηλεθέαση από αυτά της Ρεάλ Μαδρίτης, πολλοί γελάσαμε. Κακώς, πολύ κακώς. Διότι αν τα ματς της Λαμίας έχουν κάνα δυο φάσεις ακόμα, σαν αυτή του Βιεϊρίνια που κατέβασε την μπάλα με το χέρι μπροστά στον διαιτητή Τσαμούρη, όντως η Βασίλισσα θα πρέπει ν’ αρχίσει να τρέμει για τις τηλεθεάσεις των παιχνιδιών της. Στα ματς της Ρεάλ μπορεί να δεις κανένα γκολ, καμιά ντρίμπλα, κάνα συνδυασμό κ.λπ. Φάση σαν αυτή του Βιεϊρίνια αποκλείεται.
VAR
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, αν υπήρχε το VAR δεν θα γινόταν αυτή την αγωνιστική τόση συζήτηση για τις διαιτητικές αποφάσεις. Το πέναλτι που δόθηκε στον Αρη για το υποτιθέμενο χέρι του Γιόχανσον δεν θα είχε δοθεί ποτέ, ενώ και η Λαμία θα είχε κερδίσει κανονικά το πέναλτι στο 11ο λεπτό στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Πότε θα το έχουμε επιτέλους το VAR; Σας έχω ξαναπεί ότι το όνειρο του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη είναι να γίνει με το VAR o φετινός τελικός του Κυπέλλου. Πολύ πρόσφατα, όπως έγινε γνωστό, κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και θα αναλάβουν την τεχνολογική υποστήριξη n εταιρεία Ιn Digital, η οποία εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος της ισπανικής Μedia Pro. Στον διαγωνισμό πήρε μέρος και η ONEX, αντιπρόσωπος της ιαπωνικής Hawkeye, του ομίλου της Sony. Αφού έγινε η αξιολόγηση σε τεχνικό και οικονομικό κομμάτι, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε υπέρ της In Digital και έκτοτε περιμένουμε από την εταιρεία να μας κάνει γνωστό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
Ιn Digital
Πρέπει να πω ότι έψαξα αν η In Digital έχει κάποια ανάλογη εμπειρία: η εταιρεία δεν μοιάζει να ασχολείται πολύ με τα αθλητικά. Στον διαδικτυακό τόπο της αναφέρει γενικά ότι ασχολείται με κατασκευή αθλητικών sites. Δεν έχω λόγο να είμαι δύσπιστος για τις δυνατότητές της, πόσω μάλλον όταν ο άμεσος συνεργάτης της, η ισπανική Media Pro, έχει εγκαταστήσει το VAR στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Είναι λίγο σατανική σύμπτωση ότι ανέλαβε τη δουλειά η συγκεκριμένη εταιρεία σε μια χώρα που αρχιδιαιτητές είναι ένας Πορτογάλος (ο Περέιρα) και ένας Ισπανός (ο Μαρίν) – κάποιος κακόβουλος θα σκεφτόταν πολλά, εγώ όχι. Απλά τώρα που οι άνθρωποι ανέλαβαν τη δουλειά (που θα ‘ναι και ακριβή και ελπίζω και καλοπληρωμένη…), περιμένω να μας ενημερώσουν πότε όλα θα είναι έτοιμα.
Ενημέρωση
Πάντως πρέπει να είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Το λέω γιατί η UEFA, που ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα υπάρχει VAR στα φετινά ματς του Τσάμπιονς Λιγκ από τη φάση των 16 κι έπειτα, προτίμησε τις υπηρεσίες της Hawkeye – ίσως όμως να ήταν ολότελα διαφορετικές οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές. Οπως και να ‘χει, περιμένουμε από όσους πήραν τη δουλειά μια ωραία και υπεύθυνη ενημέρωση…
Μόντριτς
Η πρώτη σοβαρή είδηση του Δεκεμβρίου ήταν πάντως η νίκη του Λούκα Μόντριτς στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα. Συγκινημένος ο Κροάτης δήλωσε πως θέλει να κλείσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης, αναγνωρίζοντας πως έφτασε στη σχετική επιτυχία και χάρη στη Βασίλισσα: η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ μέτρησε πιο πολύ τελικά από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου – εξ ου και η δεύτερη θέση του Ρονάλντο στον σχετικό διαγωνισμό. Ο Αντουάν Γκριεζμάν και ο Κίλιαν Εμπαπέ, παγκόσμιοι πρωταθλητές αλλά χωρίς κατορθώματα στο Τσάμπιονς Λιγκ, πέρυσι τερμάτισαν απλά στην τετράδα. Νομίζω ότι στη βράβευση του Μόντριτς μέτρησε καθοριστικά και το γεγονός ότι το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένα σπουδαίο τηλεοπτικό προϊόν: ο Μόντριτς βραβεύτηκε ως πρωταγωνιστής σε αυτό κι όχι απλά σαν καλός ποδοσφαιριστής.
Ηρωες
Το Τσάμπιονς Λιγκ χτίζει εδώ και κάποια χρόνια τηλεοπτικούς ήρωες κι αυτό το καταλαβαίνεις και από το γεγονός ότι ο Λίο Μέσι, έχοντας κάνει το χειρότερο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του, πλασαρίστηκε τελικά πέμπτος. Κουβαλάει προσωπικές ψήφους από τους καιρούς που στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα έσπερναν τον πανικό.
Αλλά
Και το Μουντιάλ; Παραμένει μια υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία, αλλά ως τηλεοπτικό προϊόν δεν συγκρίνεται με το Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτό βλέπουμε κουρασμένους παίκτες, αποκλεισμούς και δράματα. Το κερδίζει πλέον όχι αυτός που κάνει μεγάλα παιχνίδια, αλλά αυτός που έχει παίκτες που στέκονται στα πόδια τους. Παίκτες που σίγουρα συγκινούν. Αλλά δεν βραβεύονται…