Στο ποδόσφαιρο μετράει το αποτέλεσμα. Δεν μετράνε τα σημεία. Τελικές προσπάθειες, πάσες, κατοχή κ.λπ. Στο ποδόσφαιρο μετράνε τα γκολ. Κερδίζει αυτός που βάζει τα περισσότερα. Ολα τα άλλα είναι ιστορία. Το ποδόσφαιρο ωστόσο δεν τελειώνει στον πίνακα της βαθμολογίας. Το ποδόσφαιρο είναι και κουβέντα. Συζήτηση. Πριν και μετά τα παιχνίδια. Στο ποδόσφαιρο παίζει και το «αν». Αν δεν χτύπαγε η μπάλα στο δοκάρι. Αν δεν χανόταν το τετ α τετ. Το γκολ είναι μία στιγμή. Η κορυφαία στιγμή. Το παιχνίδι διαρκεί 90 και πλέον λεπτά. Ας μην τα πετάξουμε στη θάλασσα. Βγάζουμε λοιπόν έξω τη διαιτησία και μιλάμε για ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ με έντεκα νίκες σε δώδεκα ματς είναι στο +6. Αυτό δεν αλλάζει και δεν μπορεί να του το πάρει κανείς. Ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει όλα τα ντέρμπι. Με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Αρη, έχει δώδεκα βαθμούς. Ο Παναθηναϊκός στα αντίστοιχα παιχνίδια δεν έχει νίκη. Και μόλις τρεις βαθμούς.

Προίκα

Αυτό το 12-3 αντικατοπτρίζει τη διαφορά της δουλειάς του Λουτσέσκου με τον Δώνη; ΟΚ. Στο μεταξύ τους παιχνίδι στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ τον ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό. Τι υλικό όμως έχει ο ένας προπονητής στη διάθεσή του και τι ο άλλος; Ο ΠΑΟΚ έχει την προίκα της περσινής δουλειάς. Κανένα πρόβλημα ότι δεν έχει πάρει πολλά πράγματα από τις μεταγραφές. Ο Λουτσέσκου παίζει για το αποτέλεσμα και καλά κάνει. Η ομάδα του δεν εντυπωσιάζει αλλά κερδίζει. Ο Πασχαλάκης έχει φόρμα και ρέντα. Βαρέλα και Κρέσπο είναι μακράν το κορυφαίο κεντρικό δίδυμο του πρωταθλήματος. Ο Πρίγιοβιτς μπροστά, μισή ευκαιρία την κάνει γκολ. Δεν χρειάζεσαι πολύ περισσότερα για να κάνεις πρωταθλητισμό στη Σούπερ Λίγκα. Κατά περίπτωση σε κάποιο παιχνίδι, κάποιος Πέλκας, κάποιος Μπίσεσβαρ, κάποιος Μαουρίσιο θα κάνει τη διαφορά. Κι άσε τους άλλους να λένε ότι κέρδισες ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Αρη, χωρίς να είσαι καλύτερος.

Κατάρρευση

Στο -12 η ΑΕΚ από την κορυφή και τα ζόρια για τον Μαρίνο Ουζουνίδη δεδομένα. Τώρα που τα βλέπεις εκ των υστέρων, το να πάρει αυτή τη δουλειά ήταν σαν αποστολή αυτοκτονίας. Η ΑΕΚ πέρυσι έπιασε ταβάνι. Πήρε πρωτάθλημα με 47 γκολ. Αυτά γίνονται μία φορά. Δεν ξαναγίνονται. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αντί να ενισχυθείς αποδυναμώνεσαι. Μ’ αυτό το υλικό δεν μπορούσε να κάνει πρωταθλητισμό. Η ομάδα πέρασε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μόλις επιβαρύνθηκε με συνεχόμενα παιχνίδια κλάταρε. Με βασικούς ποδοσφαιριστές (Μάνταλος, Σιμόες) να αγκομαχάνε, χωρίς αξιόπιστες λύσεις από τον πάγκο και τον Λιβάγια χωρίς κέφια ήρθε η κατάρρευση. Ο προπονητής έχει ευθύνες (από το ξεκίνημα της σεζόν η ΑΕΚ είχε θέμα φυσικής κατάστασης), αλλά τις λιγότερες. Η πρωταθλήτρια πληρώνει τη διοικητική επιλογή, για να μπουν τα 25 εκατ. του Τσάμπιονς Λιγκ στην άκρη. Πρωταθλητισμός με τα ψέματα δεν γίνεται.

Μέταλλο

Το στοίχημα του Ολυμπιακού ήταν πρωτόγνωρο και ενδιαφέρον. Κι ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων δείχνει να το κερδίζει. Δεν είναι τόσο απλό και εύκολο να κάνεις πρωταθλητισμό με μόλις τρεις ποδοσφαιριστές από την περσινή ομάδα και καινούργιο προπονητή που δουλεύει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του. Ο Πέδρο Μαρτίνς έφτιαξε σε χρόνο-ρεκόρ μία ομάδα που παίζει επιθετικό, θεαματικό κι ίσως μαζί με τον Παναθηναϊκό το καλύτερο ποδόσφαιρο. Μια ομάδα που διαθέτει ταυτόχρονα και μέταλλο. Χτυπάει όλα τα παιχνίδια μέχρι τις καθυστερήσεις. Εύλογο είναι να υπάρχουν και θέματα. Ο Ολυμπιακός πήρε μόλις έναν βαθμό στα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης όπου ήταν μπορείς να πεις ισοπεδωτικός. Εχει 190-77 τελικές κι ο ΠΑΟΚ είναι στις 125-102. Βγάζει τις περισσότερες φάσεις χωρίς να σκοράρει ανάλογα και τρώει γκολ χωρίς να δέχεται πολλές φάσεις. Κι επειδή, όπως είπαμε στην αρχή, στο ποδόσφαιρο μετράει το αποτέλεσμα κι όχι οι εντυπώσεις είναι δεύτερος.