Στον… αέρα τινάζεται, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού, καθώς παραλείψεις των αρμόδιων Αρχών στο στάδιο της προανάκρισης προκαλούν ντόμινο εξελίξεων στη δικαστική εξέλιξη της ιστορίας, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Οι συνέπειες από τα κενά και τις παραλείψεις, που από την πρώτη στιγμή έθεσαν επί τάπητος οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οδήγησαν χθες την ίδια την ανακρίτρια που απεφάνθη μαζί με την εισαγγελέα για την προφυλάκιση οκτώ κατηγορουμένων, να ζητήσει επί της ουσίας την ανάκληση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, έστω κι αν η ενέργεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε λόγω της έλλειψης σύμφωνης γνώμης εκ μέρους της Εισαγγελίας.
Πριν καλά καλά δηλαδή στεγνώσει το μελάνι του φυλακιστηρίου για τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της ιστορίας, η δικαστική λειτουργός με έγγραφό της προς την Εισαγγελία ανέφερε ρητά και κατηγορηματικά τα εξής: «Δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις και για τον λόγο αυτόν παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως, αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινής κράτησής τους».
Η πρωτοφανής για τα δικαστικά δεδομένα εξέλιξη της ιστορίας, δηλαδή η απόδοση κατηγοριών χωρίς την τήρηση αναγκαίων προϋποθέσεων που ρητά ορίζει ο νόμος, από κάποιους χαρακτηρίστηκε «φιάσκο» και από άλλους «φούσκα». Ανεξάρτητα πάντως από τον χαρακτηρισμό που προσδίδει κανείς στην υπόθεση, όπως παρατηρούσαν δικαστικές πηγές, όσα συνέβησαν αγγίζουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου.
Και προσέθεταν πως η ενδεχόμενη ακύρωση ουσιαστικά των κατηγοριών επιφέρει πλήγματα στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε Δικαιοσύνη και διωκτικές Αρχές.
Η συμβολή της ΑΑΔΕ. Οπως προκύπτει από το έγγραφο της ανακρίτριας για την ανάκληση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης των οκτώ κατηγορουμένων, η δικαστική λειτουργός απευθύνθηκε προφορικά με αίτημά της προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα (σ.σ.: εν προκειμένω κατά την κατηγορία αφορούσε την Τουρκία) καθώς και αν η εξαγωγή αυτή συνιστά το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Κατόπιν του ανακριτικού αιτήματος, η ΑΑΔΕ διαβίβασε έγγραφα από τα οποία προκύπτει πως σε ανάλογες παλαιότερες υποθέσεις είχε κριθεί πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της λαθρεμπορίας κάνοντας λόγο μόνο για φορολογικές παραβάσεις.
Το στοιχείο αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις στη θεμελίωση της κατηγορίας της λαθρεμπορίας συμπαρασσύροντας μάλιστα και τα άλλα δύο κακουργήματα, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αποτελούσαν και τις αξιόποινες πράξεις που οδήγησαν στην προφυλάκιση τον γνωστό ενεχυραδανειστή και επτά ακόμη συγκατηγορουμένους του.
Τα πρώτα δείγματα ότι κάτι είχε αλλάξει στο δικαστικό σκηνικό της υπόθεσης φάνηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν έγινε γνωστό πως και οι 23 κατηγορούμενοι που φέρονται ως μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η διαφορετική ποινική μεταχείριση που επιφύλαξαν σε αυτούς ανακρίτρια και εισαγγελέας, όπως φάνηκε στην πορεία, ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την απάντηση της ΑΑΔΕ, που κατά τους δικηγόρους αποδόμησε το οικοδόμημα της κατηγορίας.
Ζήτησαν αποφυλάκιση. Υπό το φως των νέων δεδομένων, που άλλαζαν άρδην το σκηνικό, οι συνήγοροι υπεράσπισης του ενεχυροδανειστή «Ριχάρδου» Αλέξης Κούγιας και Πέτρος Πανταζής νωρίς χθες το πρωί υπέβαλαν στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς αίτηση να προχωρήσει αυτεπαγγέλτως στην αποφυλάκιση του εντολέα τους λόγω των νέων στοιχείων.
Πράγματι, χθες το μεσημέρι η ανακρίτρια με έγγραφό της άνοιγε τις διαδικασίες για την ανάκληση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης και για τους οκτώ κατηγορουμένους. Στο έγγραφό μάλιστα ζητούσε και την έγγραφη συναίνεση της Εισαγγελίας.
Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν η Εισαγγελία συμφωνούσε στην ανάκληση των επίμαχων ενταλμάτων. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να παραμένουν υπό καθεστώς κράτησης. Οι συνήγοροί τους μάλιστα προσανατολίζονται εντός της ημέρας να υποβάλουν αίτηση για την άρση της προσωρινής τους κράτησης, που θα κριθεί εκ των πραγμάτων τις επόμενες μέρες από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Το λάθος. «Η Αστυνομία έπρεπε να συνεργαστεί με τις τελωνειακές Αρχές. Δεν υπάρχει λαθρεμπορία αν η τελωνειακή Αρχή δεν προσδιορίσει ποιοι είναι οι διαφυγόντες δασμοί» δήλωσε ο εκ των υπερασπιστών Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ ο δικηγόρος Γιάννης Κώτσος όταν έγινε γνωστή η κίνηση της ανακρίτριας μίλησε για «αποκατάσταση της νομιμότητας».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των διωκτικών Αρχών πληροφορίες ανέφεραν πως για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την ανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.