Σύνεδροι: περίπου 3.000, από τους οποίους οι 1.000 προέκυψαν από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές – που ψήφισαν γύρω στους 120.000 πολίτες – για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών της ΝΔ, οι 100 εξελέγησαν από τις κάλπες που στήθηκαν στις κομματικές οργανώσεις του εξωτερικού και οι υπόλοιποι είναι – με βάση το γαλάζιο καταστατικό – ex officio. Παρατηρητές: πάνω από 2.000, στους οποίους συγκαταλέγονται και όσοι αξιολογήθηκαν μέσω του Μητρώου των νέων στελεχών του κόμματος. Τοποθεσία: Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Χρόνος: το τριήμερο από 14 μέχρι 16 Δεκεμβρίου. Αυτές είναι συνοπτικά οι πληροφορίες για το 12ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Μια ματιά, όμως, στην προετοιμασία που έχει κάνει η Πειραιώς δείχνει πως φιλοδοξεί αυτό να είναι κάτι παραπάνω από μια προεκλογική συνάντηση των μελών του ανώτατου κομματικού της οργάνου. Πως φιλοδοξεί, δηλαδή, να στείλει με αυτό το μήνυμα ενός κόμματος που πιάνει το zeitgeist, το πνεύμα της εποχής.

Για παράδειγμα, μέσω του συστήματος διαβούλευσης που στήθηκε ηλεκτρονικά έχουν φτάσει στα κεντρικά του κόμματος – με παραλήπτη τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη – περισσότερες από 900 προτάσεις και παρατηρήσεις συνέδρων για αλλαγές επί του καταστατικού. Οπως τονίζουν από το στενό μητσοτακικό επιτελείο, αυτή η διαδικασία ήταν μία από τις πρώτες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο νυν πρόεδρος, όταν μιλούσε για ένα κόμμα που θα ανανεώνεται διαρκώς και θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στις αποφάσεις τα μέλη του.

Οσοι ασχολούνται με την προετοιμασία του συνεδρίου έχουν προγραμματίσει ταυτόχρονα με τις εργασίες της Ολομέλειας να τρέχουν σε διπλανές αίθουσες ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των γραμματειών του κόμματος. Πρόκειται για μια προσθήκη στο συνεδριακό τελετουργικό των νεοδημοκρατών που ξεκίνησε στο 10ο συνέδριό τους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο αυτών των εκδηλώσεων – που φέρουν τον γενικό τίτλο «Παράλληλο πρόγραμμα» -, σημειώνουν από την Πειραιώς, «θα βρεθεί το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα και η επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων». Θα υπάρχουν, λοιπόν, θεματικές για τα νέα επαγγέλματα που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τις νέες δεξιότητες που θα χρειαστούν οι νέοι, τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Και άλλες για ζητήματα όπως οι ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της εργασίας ή ο σχολικός εκφοβισμός των παιδιών.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ. Η ομάδα που έχει επιφορτιστεί με τα οργανωτικά του συνεδρίου ετοιμάζει και ειδική εκδήλωση για τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού, με έμφαση στη νέα γενιά αποδήμων που αναγκάστηκαν να φύγουν στα χρόνια της κρίσης – ένα ακροατήριο που στη ΝΔ θεωρούν προνομιακό για αυτούς. Καθώς και δύο σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεις – η διοργάνωση των οποίων αποφασίστηκε και ενόψει των επικείμενων πολλαπλών εκλογών – για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις νέες μορφές επικοινωνίας στην πολιτική.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου – στην οποία προεδρεύει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης – αποτελείται από τους Λευτέρη Αυγενάκη, γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, Κώστα Τσιάρα, γραμματέα ΚΟ, Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπο Τύπου,  Νικόλαο Παπαθανάση, γενικό διευθυντή ΝΔ, Κωνσταντίνο Δέρβο, πρόεδρο ΟΝΝΕΔ, Τάκη Θεοδωρικάκο, σύμβουλο για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, Χρήστο Ταραντίλη, γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Στυλιανό Κονταδάκη, γραμματέα Οργανωτικού, Κωνσταντίνο Ζούλα, διευθυντή Γραφείου Τύπου, Κύρα Κάπη, αναπληρώτρια διευθύντρια Γραφείου Τύπου, Αθανάσιο Νέζη, σύμβουλο του προέδρου, και Στέλιο Πέτσα, διευθυντή Γραφείου Προέδρου.