Η προηγούμενη ημέρα βρήκε την Εθνική να επιστρέφει από το Βελιγράδι σκασμένη για το -23: λογικό, διότι καλόμαθε η γριά στα σύκα μετά τις εννέα απανωτές νίκες σε αυτή τη μακρόσυρτη και επίμαχη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου…

Η επόμενη ημέρα θα τη βρει στις 21 Φεβρουαρίου στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου να αντιμετωπίζει τη Γεωργία και 72 ώρες αργότερα στη Βαμβέργη, όπου κόντρα στην ισόβαθμη Γερμανία θα παίξει τα ρέστα της για την κατάληψη της πρώτης θέσης με ό,τι αυτή συνεπάγεται στον καταρτισμό των γκρουπ δυναμικότητος ενόψει της κλήρωσης του Μουντομπάσκετ…

Αλλά, να που ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ασχολείται και με τη μεθεπόμενη ημέρα, που πριν χαράξει στην Κίνα, θα έχει ξημερώσει στην Αμερική! Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ο προπονητής της Εθνικής θα ανέβει στο αεροπλάνο και θα κάνει τη δική του τουρνέ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συναντώντας και τους πέντε παίκτες που βρίσκονται στα ραντάρ της Εθνικής: τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Κώστα Κουφό, τον Κώστα Αντετοκούνμπο, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Οι δυο τελευταίοι οι οποίοι απέκτησαν εκ των υστέρων το ελληνικό διαβατήριο, λόγω της εκ μητρός ελληνικής καταγωγής τους, εμπίπτουν στην κατηγορία των «νατουραλιζέ», που έχει περιοριστικό όρο: από δαύτους μπορεί να παίξει μόνο ένας σε μια διοργάνωση (βλέπε Μίροτιτς ή Ιμπάκα στην Εθνική Ισπανίας), άρα ο Σκουρτόπουλος θα πρέπει να κρίνει ποιος από τους δυο γκαρντ κολλάει περισσότερο στη χημεία της ομάδας.

Ο Ντόρσεϊ έχει τα πλεονεκτήματα αφενός της κατοχής ελληνικού διαβατηρίου και αφετέρου της πρότερης συμμετοχής του και στην Εθνική Εφήβων και στην Εθνική Ανδρών, ενώ ο Ελληνοκαναδός Μήτρου-Λονγκ δεν έχει διεκπεραιώσει ακόμη τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Κοντινός ορίζοντας

Ο Σκουρτόπουλος επιθυμεί να συνομιλήσει διά ζώσης με τους πέντε παίκτες και να ‘ξηγηθεί μαζί τους ντεκλαρέ και όχι με το… χαλασμένο τηλέφωνο, που ενέχει κιόλας τον κίνδυνο της παρεξήγησης. «Είναι καλύτερα να τα πούμε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι μέσω αντιπροσώπων, διότι η υπόθεση έχει να κάνει όχι μόνο με το εάν οι παίκτες είναι διαθέσιμοι και έχουν την επιθυμία να παίξουν, αλλά και με τα αγωνιστικά ζητήματα» εξήγησε ο προπονητής της Εθνικής, που αισιοδοξεί ότι «το θέμα με τον Γιάννη θα τακτοποιηθεί όπως πρέπει και δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Η υπόθεση πάντως έχει και πιο κοντινό ορίζοντα, υπό την έννοια ότι ενδέχεται ο Κώστας Αντετοκούνμπο και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ (εφόσον έχει πάρει το διαβατήριο) να… σκάσουν μύτη στα «παράθυρα» του Φεβρουαρίου. Προς το παρόν οι δυο παίκτες αγωνίζονται στην G-League με τις θυγατρικές ομάδες των Μάβερικς (Tέξας Λέτζεντς) και των Τζαζ (Σολτ Λέικ Σίτι Σταρς) και ως εκ τούτου οι πιθανότητες συμμετοχής τους είναι πιο μεγάλες στα δυο εμβόλιμα ματς. Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Αντετοκούνμπο, υπάρχει και άλλη μια διάσταση: ο τέταρτος κατά σειρά αδελφός προορίζεται και αναλόγως προπαρασκευάζεται (με προγράμματα ενδυνάμωσης) από τους Μάβερικς για να σταδιοδρομήσει ως πεντάρι, θέση στην οποία η Εθνική έχει μεγαλύτερες ανάγκες απ’ ό,τι σε αυτή του πάουερ φόργουορντ.

Τα γκρουπ

Την ίδια στιγμή αναμένονται οι διευκρινίσεις της FIBA σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επί τη βάσει των οποίων και αναλόγως με το ranking και τα αποτελέσματα της προκριματικής φάσης θα καταρτισθούν τα γκρουπ δυναμικότητος στην κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η πιθανή κατάληψη της πρώτης θέσης, η άνοδος στην παγκόσμια κατάταξη και ο αποκλεισμός της Σλοβενίας και της Κροατίας, που βρίσκονταν από πάνω, ανεβάζουν την Εθνική στην πρώτη οκτάδα κι εφόσον τεθεί επικεφαλής ομίλου τότε θα αποφύγει τις ισχυρότερες και ευρισκόμενες στις υψηλότερες θέσεις ομάδες.

Από εκεί και πέρα, με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, το Παγκόσμιο Κύπελλο συνδέεται άμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Από την Κίνα θα σφραγισθούν επτά εισιτήρια με προορισμό το Τόκιο (Ευρώπη 2, Αμερική 2, Ασία 1, Αφρική 1, Ωκεανία 1), άλλα τέσσερα θα δοθούν μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά, ενώ το δωδέκατο ανήκει ex officio στους διοργανωτές Γιαπωνέζους.