Τη στιγμή που ο Λούκα Μόντριτς έπαιρνε στα χέρια του τη Χρυσή Μπάλα, ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής, Νεϊμάρ, έδινε τη δική του μάχη στο βιντεοπαιχνίδι Call of Duty. Ο Μέσι έπαιζε με τους δύο γιους του, τον Ματέο και τον Τιάγκο, στο σπίτι τους στη Βαρκελώνη και ο Κριστιάνο Ρονάλντο μαζί με τη σύντροφό του Τζορτζίνα ανέβαζαν στα social media φωτογραφίες και βίντεο από το χριστουγεννιάτικο ντεκόρ της βίλας τους στο Τορίνο και τις τρέλες των διδύμων μέσα σ’ αυτή.

Στη μεγάλη αίθουσα του Grand Palais που φιλοξενούσε το γκαλά για την απονομή της Χρυσής Μπάλας οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών έμοιαζαν με τροχιοδεικτικά.

«Βρίσκομαι εδώ σε ένδειξη σεβασμού προς τους άλλους υποψηφίους» ήταν η ατάκα του Αντουάν Γκριεζμάν που στόχευε από το Παρίσι μέχρι το Τορίνο και τη Βαρκελώνη.

Οι κυρίαρχοι της τελευταίας δεκαετίας, Μέσι και Ρονάλντο, μπορεί να μη βρήκαν χρόνο για να παραστούν στην εκδήλωση και να χειροκροτήσουν τον άνθρωπο που τους πήρε το στέμμα, ωστόσο θα δώσουν το «παρών» στον δεύτερο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς που θα διεξαχθεί τη Κυριακή στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Οι πληροφορίες λένε πως θα καθίσουν δίπλα δίπλα, ενώ δεν αποκλείεται στη συντροφιά τους να προστεθεί και ο Νεϊμάρ μετά την αναβολή του αγώνα της Παρί με τη Μονπελιέ λόγω του φόβου των Κίτρινων Γιλέκων.

Την τεράστια επιτυχία του Λούκα Μόντριτς να αποκαθηλώσει τον Ρονάλντο την υποδέχτηκαν με οργή τα μέλη του περιβάλλοντος του CR7.

Το σχόλιο της αδελφής του Ελμα Αβέιρο ήταν πολύ σκληρό και είχε στόχο κυρίως τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον πρόεδρό της Φλορεντίνο Πέρεθ: «Δυστυχώς ζούμε στη σαπίλα του κόσμου, μεταξύ της μαφίας και όσων κάνουν κουμάντο με τα χρήματα. Ωστόσο πολύς κόσμος, όπως κι εγώ βλέπουμε πολύ περισσότερα, ειδικά στη δικαιοσύνη. Η δύναμη του Θεού είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή τη σαπίλα. Ο Θεός μπορεί να χρειάζεται τον χρόνο του, αλλά δεν ξεχνά ποτέ».

Η δεύτερη αδελφή του, η Κάτια, ήταν λιγότερο προβοκατόρικη: «Ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Για όσους καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρο. Ανησυχώ για το μέλλον του ποδοσφαίρου».

Σχόλιο αποδοκιμασίας έκανε και ένας στενός φίλος του Ρονάλντο, ο Μιγκέλ Πισάο, ο οποίος απαρίθμησε όλα τα ρεκόρ και τα γκολ που πέτυχε το 2018 ο άσος της Γιούβε.

Ακόμα και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Πορτογαλίας έσπευσε με post στο Instagram να σταθεί στο πλευρό του διάσημου άσου μετά την αποκαθήλωσή του από την κορυφή: «Ο καλύτερος όλων των εποχών, όλοι το γνωρίζουμε».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους θαυμαστές του Μέσι. Ο βοηθός του Φρανκ Λάμπαρντ στην Ντέρμπι, Τζόντι Μόρις, έγραψε: «Ο Μέσι πέμπτος καλύτερος παίκτης στον κόσμο… τι σκ…;». Ο Ερνέστο Βαλβέρδε περιορίστηκε να πει για την 5η θέση του Μέσι: «Παράλογο».

«Θα το άλλαζα»

Οι ηχηρές απουσίες δεν μπόρεσαν να χαλάσουν το καλύτερο πάρτι της ζωής του Λούκα Μόντριτς. Ο μικρόσωμος μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρώτος Κροάτης που κατακτά τη Χρυσή Μπάλα, απολάμβανε τις στιγμές, αλλά ταυτόχρονα συνέχιζε να αιφνιδιάζει με τις πάσες του.

Μεταξύ των πολλών άλλων που είπε, παραδέχτηκε πως θα αντάλλασσε τη Χρυσή Μπάλα με το Παγκόσμιο Κύπελλο «γιατί τα συλλογικά τρόπαια είναι πιο σημαντικά. Και πάντοτε θα είμαι ομαδικός παίκτης, όχι ατομιστής».

Θεωρεί πως η Χρυσή Μπάλα αποτελεί την επιβράβευση όλων όσα έχει πετύχει στο σύνολο της καριέρας του και όχι μόνο το 2018. Για την επιμονή του στη σκληρή δουλειά, για όσα έχει κατακτήσει και για το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.

«Στη διάρκεια της καριέρας μου αντιλήφθηκα πως η δουλειά και η αυτοπεποίθηση μπορούν να εκφράσουν το ταλέντο».

Αποκάλυψε πως η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας ήταν ένα παιδικό όνειρο ενώ επισήμανε πως αντιλαμβάνεται ότι στο εξής θα αντικαταστήσει τον Κακά, ο οποίος αποτελούσε σημείο αναφοράς ως ο τελευταίος παίκτης που πήρε το βραβείο πριν από την κυριαρχία των Μέσι και Ρονάλντο.

«Ηταν μια ονειρική χρονιά, δεν θα μπορούσα να διαλέξω καλύτερη. Αν μου έλεγαν να γράψω τι θέλω να κερδίσω, δεν θα έγραφα τόσο πολλά. Αλλά συνεχώς θέλω να βελτιώνομαι, ειδικά για την ομάδα που έχει τόσα να κερδίσει».

Συνεχίζει στη Ρεάλ

Ο Μόντριτς έβγαλε και είδηση. Εκλεισε την πόρτα στην Ιντερ και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ, στην οποία θέλει να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Στη χθεσινή προπόνηση της Ρεάλ έβγαλε την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία μαζί με τους συμπαίκτες του και τη Χρυσή Μπάλα σε περίοπτη θέση και έκανε πλάκα με τον Σέρχιο Ράμος που δεν άφηνε το τρόπαιο από την αγκαλιά του.

Ο μεγάλος χαμένος της ψηφοφορίας Αντουάν Γκριεζμάν δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. Το σχόλιό του πως το Τσάμπιονς Λιγκ φαίνεται πως αξίζει περισσότερο από το Παγκόσμιο Κύπελλο αποκαλύπτει την πικρία του, ενώ δεν ξέχασε να ρίξει και το βέλος του στον Μόντριτς λέγοντας πως δεν θα άλλαζε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Χρυσή Μπάλα.

Ο προπονητής του Ντιέγο Σιμεόνε τον στήριξε δηλώνοντας πως «ήταν ο καλύτερος παίκτης της περσινής χρονιάς και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που λίγοι το καταφέρνουν». Λόγια παρηγοριάς στον άρρωστο. Μήνυμα με νόημα του πορτογάλου άλλοτε άσου της Ατλέτικο, Πάολο Φούτρε, στον Γκριεζμάν: «Το πρόβλημα ίσως είναι το χρώμα της φανέλας».

Να σημειωθεί πως με τη Χρυσή Μπάλα του Λούκα Μόντριτς η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε τις 11 ισοφαρίζοντας την επίδοση της Μπαρτσελόνα. Με τη λευκή φανέλα έχουν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο οι Κριστιάνο Ρονάλντο (4), Ντι Στέφανο (2), Κοπά, Καναβάρο, Ρονάλντο, Λουίς Φίγκο και φυσικά ο Κροάτης. Οι νικητές της Μπάρτσα είναι οι Μέσι (5), Κρόιφ (2), Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Στόιτσκοφ και Λουίς Σουάρες.