Δεν πρόκειται για… καινοτομία, ούτε φυσικά για κάποια ποδοσφαιρική ανακάλυψη. Κάθε ομάδα με προφίλ πρωταθλητισμού επενδύει ένα μεγάλο κομμάτι δημιουργίας στις πτέρυγες. Και κάπως έτσι σύντομα οδηγείσαι σε ένα απόλυτα απλοϊκό συμπέρασμα. Με δυο λόγια: «Δείξε μου τα άκρα σου να σου πω τι ομάδα είσαι».

Ειδικά στην περίπτωση του Ολυμπιακού που το καλοκαίρι αποφάσισε να ξεκινήσει από την «αρχή». Τα άκρα δίνουν τον ρυθμό. Και το κάνουν ακόμη καλύτερα από τη στιγμή που ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να συνδυάσει στον ίδιο διάδρομο τον – αναγεννημένο – Ομάρ Ελαμπντελαουί και τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή της φετινής Σούπερ Λίγκας. Τον Ντανιέλ Ποντένσε που ομολογουμένως όσο περνά ο καιρός επιβεβαιώνει πως έρχεται από ένα διαφορετικό επίπεδο. Σαν «μεγάλο ψάρι στη μικρή λίμνη» του ελληνικού πρωταθλήματος. Και ας έχει μπόι μόλις 165 cm.

Ο 23χρονος Πορτογάλος το βράδυ της Δευτέρας κόντρα στον Παναιτωλικό έφτασε τις 20 συμμετοχές του φέτος με τα ερυθρόλευκα. Οσες έκανε πέρυσι ολόκληρη τη σεζόν με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο απολογισμός του στα μέρη μας; Οχι ενδεικτικός της προσφοράς του: τρία γκολ, δύο ασίστ αλλά κυρίως μια μηχανή «απειλής» που δουλεύει σταθερά στο μάξιμουμ. Από το δικό του παιχνίδι γεννάται το 50% – 60% της δημιουργίας των Πειραιωτών. Και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σταθερά. Πέρυσι ο Ποντένσε στη Σπόρτινγκ με τον Ζεσούς έπαιζε σαν «10άρι», μιας και τα άκρα ήταν «κατειλημμένα» από τον Ζέλσον Μαρτίνς και τον Ακούνια. Φέτος στην Ελλάδα ήρθε για να παίξει στη φυσική του θέση. Στα άκρα. Εκείνη που του δίνει το δικαίωμα να επιτίθεται με πρόσωπο στην εστία. Ο Πέδρο Μαρτίνς στην πρώτη «ιδέα» της χρονιάς τον τοποθέτησε αριστερά. Με ανάποδο πόδι και απέναντι στον Λάζαρο. Σταδιακά όμως τον έστειλε από την άλλη. Ειδικά μετά τα όσα «μαγικά» έκανε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ αλλάζοντας διάδρομο στη διάρκεια του ματς. Ο πορτογάλος τεχνικός το δοκίμασε και στην Ευρώπη, κόντρα στην Ντουντελάνζ. Το ξανάκανε στο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, τον Ατρόμητο. Προχθές. Αριστερά στέκεται πλέον ο Ναουέλ. Ο Ποντένσε είναι μπροστά από τον Ομάρ. Και αυτό το δίδυμο μοιάζει ικανό να αποτελέσει τη συνεργασία της χρονιάς.

Γιατί αν ο Ποντένσε επιβεβαιώνει τις αρετές του, ο φετινός Ομάρ ήρθε να μας θυμίσει γιατί θεωρούνταν επί σειρά ετών ο καλύτερος μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος. Πέρυσι η σεζόν ήταν «μεταβατική» έπειτα από τον μεγάλο τραυματισμό του. Φέτος είναι… με γκάζια o Νορβηγός, ο οπίος σήμερα κλείνει τα 27 του χρόνια. Να τονιστεί ότι έχει αμέτρητη μπάλα μπροστά του. Οι συμμετοχές του Ελαμπντελαουί ώς εδώ είναι 18. Με ένα γκολ και πέντε ασίστ! O καλύτερος «σερβιτόρος» της Σούπερ Λίγκας (4 ασίστ) μαζί με τον νεαρό Χατζηγιοβάνη του Παναθηναϊκού. Σαν μπακ, όχι σαν winger. Τεράστια διαφορά…

Με αυτό το δίδυμο ο Ολυμπιακός επαναφέρει στο προσκήνιο μια μακρά παράδοση που έχει στα άκρα και δη στη δεξιά πτέρυγα. Τότε που ο αρχηγός Βασίλης Τοροσίδης έχοντας μπροστά του ποδοσφαιριστές σαν τον Γκαλέτι ή τον Μιραλάς έκανε τον «διάδρομο» χώρο… βασανιστηρίων των αντιπάλων. Ο Τόρο που βάζει και εκείνος το λιθαράκι του σε αυτή τη νέα συνεργασία. Ως το «τρίτο» πρόσωπο. Μαζί με τον Ποντένσε για παράδειγμα έκαναν πράγματα και θαύματα στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο σε ένα από τα πιο εμφατικά «διπλά» της φετινής σεζόν.

Πάτησε γκάζι

Από τις 25 Οκτωβρίου και έπειτα, από το ματς δηλαδή με την Ντουντελάνζ στο Λουξεμβούργο, όταν ο Ολυμπιακός έδειξε πως πατά ξανά… το γκάζι, αφήνοντας πίσω ένα κακό διάστημα για εκείνον (με αποκορύφωμα την ήττα στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ), ο Τοροσίδης έχει 3 γκολ (Ντουντελάνζ εντός και εκτός, Παναχαϊκή). Ο Ομάρ δύο ασίστ (με Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό), ο Ποντένσε ένα γκολ (Παναιτωλικός) και μία ασίστ (Ντουντελάνζ). Η δεξιά πλευρά δουλεύει στο «φουλ» και οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν αυτό που έψαχναν σε έναν διάδρομο που… πετά φωτιές. Τον πιο «επικίνδυνο» για κάθε αντίπαλό τους.