«Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάλαβε πως αν δεν κατέβαζε το παντελόνι για να δεχθεί μια ξυλιά θα έμενε χωρίς πόδια»: με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο επιχείρησε να εξηγήσει χθες στη «Monde» «στενός συνεργάτης του γάλλου προέδρου» την υποχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει έναντι των Κίτρινων Γιλέκων, παρά την αποφασιστικότητα που έχει εκφράσει επανειλημμένως από τις αρχές της θητείας του να «κρατήσει σταθερή πορεία», να μην παρεκκλίνει επουδενί στον μεταρρυθμιστικό του δρόμο. Στο διάγγελμα που έκανε χθες το μεσημέρι ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, έδωσε μία σαφώς πιο ευγενική εξήγηση: «Το να ορίζει κανείς την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα, όμως κανένας φόρος δεν αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους», τόνισε.

«Θα έπρεπε να ήμασταν κουφοί για να μην ακούσουμε την οργή των Γάλλων» δήλωσε ο Εντουάρ Φιλίπ, με φόντο τρεις εβδομάδες διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που εκτροχιάστηκαν το Σάββατο στα πλέον εκτεταμένα και καταστροφικά επεισόδια που έχει ζήσει το Παρίσι τον τελευταίο μισό αιώνα. Με «έγνοια τον κατευνασμό», κυβέρνηση και πρόεδρος αποφάσισαν μορατόριουμ έξι μηνών σε τρία δημοσιονομικά μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2019: την αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ, τη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνη της βενζίνης και την εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών. «Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» επισήμανε ο Φιλίπ. Ο γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράλληλα αναστολή, επίσης για έξι μήνες, της προβλεπόμενης αυστηροποίησης (και αύξησης του κόστους) του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων. Δεσμεύθηκε επίσης πως δεν θα υπάρξει μέχρι τον Μάιο του 2019 καμία αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Και προανήγγειλε τη διεξαγωγή, από τις 15 Δεκεμβρίου έως την 1η Μαρτίου, μιας «μεγάλης συζήτησης γύρω από τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες», σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. «Τώρα είναι η ώρα του διαλόγου» τόνισε.

Σύμφωνα με τη «Monde», πρόεδρος και πρωθυπουργός κατέληξαν σε αυτό το σχέδιο εξόδου από την κρίση στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Ελιζέ το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν περισσότεροι από δέκα υπουργοί. Μπροστά σε μια κρίση συνεχώς κλιμακούμενη, όλοι συμφωνούσαν πως χρειαζόταν άμεση αλλαγή πορείας. Ακόμα και εκείνα τα μέλη της κυβέρνησης που θεωρούν, όπως ο υπουργός που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα, «άδικο» αυτό που συμβαίνει. Ή που κρίνουν, όπως ένας άλλος, ότι «η Γαλλία δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από το να φέρνει κάποιον στην εξουσία και μετά να του κόβει το κεφάλι». Περισσότερα από 100 λύκεια στη Γαλλία τελούν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το συνδικάτο CGT έχει προαναγγείλει γενική κινητοποίηση για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αγρότες έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα: η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να φοβάται, σε συνδυασμό με τα Κίτρινα Γιλέκα, αυτή τη διαβόητη στη Γαλλία «σύγκλιση των δυσφοριών».

«Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε χθες το πρωί ο γάλλος πρωθυπουργός στους βουλευτές του κόμματός του. «Η οργή έχει μακρά ιστορία, συσσωρευόταν καιρό. Επί 10 χρόνια, η αγοραστική δύναμη συνεχώς μειωνόταν, οι φόροι αυξάνονταν, το ίδιο και το δημόσιο χρέος. Εναπόκειται σε μας να αναστρέψουμε όλες αυτές τις επικίνδυνες τάσεις. Για να το καταφέρουμε, η μέθοδος απέναντι σε αυτόν τον θυμό είναι ο κατευνασμός», δήλωσε το απόγευμα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Απευθείας όμως με τα Κίτρινα Γιλέκα δεν συνομίλησε: τα περισσότερα μέλη της αντιπροσωπείας που ήταν έτοιμα να προσέλθουν χθες στο Ματινιόν έκαναν πίσω για «λόγους ασφαλείας», κάνοντας λόγο για απειλές από άλλα Κίτρινα Γιλέκα. Πρόκειται άλλωστε για ένα ιδιαίτερα ετερόκλητο κίνημα. Που επιμένει όμως σε νέα μαζική κινητοποίηση το ερχόμενο Σάββατο, παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης και την έκκληση του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ στα «υπεύθυνα» Κίτρινα Γιλέκα «να πάρουν αποστάσεις από τα άκρα και να μη διαδηλώσουν στο Παρίσι».

Ανεπαρκή και καθυστερημένα χαρακτήριζαν χθες τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εντουάρ Φιλίπ πολλοί εκπρόσωποι του κινήματος – το ίδιο και η γαλλική αντιπολίτευση, με την Ακροδεξιά και την Ακροαριστερά να ειρωνεύονται μάλιστα τους έξι μήνες του μορατόριουμ, μία εσκεμμένη στα μάτια τους προσπάθεια της κυβέρνησης να «κουκουλώσει» το πρόβλημα έως τις ευρωεκλογές. Οσο για τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, αυτός προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος, επιλέγοντας να αφήνει τον πρωθυπουργό του στην πρώτη γραμμή. Χθες το απόγευμα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά επίσκεψη στη νομαρχία του Πουί-αν-Βελέ -το κτίριο πυρπολήθηκε την Κυριακή στη διάρκεια διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων. Μικρή ομάδα διαδηλωτών τον αποδοκίμασε έντονα.