Δικαστικές αποκαλύψεις αναδεικνύουν τη σύνδεση των Ισραηλινών με την υπόθεση Κασόγκι. Σαουδάραβας ακτιβιστής που ζει εξόριστος στον Καναδά, ο Ομάρ Αμπντουλαζίζ, υπέβαλε αγωγή πριν από λίγες ημέρες σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ εναντίον της ισραηλινής εταιρείας κυβερνοασφάλειας NSO. Η εταιρεία πουλά σε κυβερνητικές υπηρεσίες το πρόγραμμα «Pegasus» το οποίο «κλέβει» πληροφορίες από κινητά και υπολογιστές χρηστών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» τη Δευτέρα, ο Αμπντουλαζίζ, στενός φίλος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, υποστηρίζει ότι η NSO μέσω του «Pegasus» διευκολύνει «καταπιεστικά καθεστώτα που παραβιάζουν τον διεθνή νόμο». Υποστηρίζει επίσης ότι το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να υποκλαπούν περισσότερα από 400 μηνύματα μέσω WhatsApp που αντάλλαξαν ο Κασόγκι και ο Αμπντουλαζίζ από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον φετινό Αύγουστο, δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Παρόμοια αγωγή έχει κατατεθεί στο Ισραήλ εναντίον της ίδιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας από ακτιβιστές στο Μεξικό, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνησή τους χρησιμοποίησε το σύστημα «Pegasus» για να κατασκοπεύει τουλάχιστον 88 δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο εξέτασαν το κινητό του Αμπντουλαζίζ και εντόπισαν ότι είχε χακαριστεί από το κατασκοπευτικό πρόγραμμα «στρατιωτικού επιπέδου» της NSO και ακολούθησαν τα ψηφιακά αποτυπώματα που τους οδήγησαν στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων δείχνει ότι και οι δύο ήταν σφοδροί επικριτές της πολιτικής του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Για τον λόγο αυτόν σχεδίαζαν τη δημιουργία ενός ψηφιακού κινήματος – που θα αποκαλούνταν «Μέλισσες» – των νέων της Σαουδικής Αραβίας μέσω του προφίλ του Κασόγκι στο Twitter που είχε 340.000 followers, προκειμένου να εξισορροπηθεί η επίσημη προπαγάνδα στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο 27χρονος Αμπντουλαζίζ, φοιτητής που έχει πάρει πολιτικό άσυλο στον Καναδά από το 2014, αναφέρει σε κάποια μηνύματα τον «ψηφιακό στρατό». Ο Κασόγκι του απαντά με ικανοποίηση: «Θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω χρήματα, πρέπει να κάνουμε κάτι, κάποιες φορές δέχομαι κυβερνοεπιθέσεις». Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο εξόριστος αποκαλύπτει πως οι συνομιλίες τους έχουν υποκλαπεί. «Από τη στιγμή που άκουσαν για τις “Μέλισσες” ανησύχησαν ιδιαίτερα, συνέλαβαν πολύ κόσμο και εισέβαλαν σε πολλά σπίτια». «Μη γράφεις στο Τwitter οτιδήποτε για τον Καναδά ή τις “Μέλισσες”», του απαντά ο Κασόγκι, «αλλιώς θα με βάλουν φυλακή».

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO λειτουργεί με την άδεια του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ και βασίζεται σε αυτή την άδεια για να πουλά τα προϊόντα της σε υπηρεσίες άλλων κρατών. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε στις 28 Νοεμβρίου να ανακληθεί το πρόγραμμα από τη Σαουδική Αραβία, με την κατηγορία ότι το Ριάντ κατασκόπευε στέλεχός της, κατηγορώντας την εταιρεία για «συνεργασία με στόχο την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το λογισμικό μολύνει εξυπνα τηλέφωνα μέσω ενός ιού που αποκτά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες μέσω τηλεχειρισμού. Συνακρόαση κλήσεων, ανάγνωση μηνυμάτων, έρευνα στο ιστορικό… όλα είναι εφικτά, ακόμα και η παρακολούθηση μέσω της κάμερας και του μικροφώνου. Ενας από τους ειδικούς που εξέτασαν το τηλέφωνο του Αμπντουλαζίζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που το πρόγραμμα διεισδύει στο κινητό δεν υπάρχουν πλέον ασφαλείς εφαρμογές, ακόμα και εάν είναι κωδικοποιημένες. Ο εισβολέας, πλέον, έχει πρόσβαση στα πάντα. Υπολογίζεται ότι η Σαουδική Αραβία πλήρωσε περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το «Pegasus».