Αρκετοί Ιταλοί αρχίζουν να μεταφέρουν ή σκέφτονται να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ελβετία καθώς ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας και τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Η τάση αυτή έχει ενταθεί καθώς η Ρώμη δεν έχει πετύχει ακόμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 και σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας κρατά ψηλά τους τόνους, απειλώντας ότι δεν θα υποχωρήσει.

Διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρουν ότι από το καλοκαίρι και μετά έχει αυξηθεί η κινητικότητα επειδή πολλοί Ιταλοί φοβούνται έξοδο της χώρας τους από το ενιαίο νόμισμα. Για τον λόγο αυτόν στέλνουν καταθέσεις στην Ελβετία και σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπουν τα ευρώ τους σε ελβετικά φράγκα.

Η τάση αυτή παρατηρείται περισσότερο από τους κατοίκους της Βόρειας Ιταλίας που είναι η πιο πλούσια περιοχή της χώρας, αλλά και βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελβετία με αυτοκίνητο. Ολο και περισσότεροι Ιταλοί επικοινωνούν με ελβετικές τράπεζες ζητώντας πληροφορίες για το τι χρειάζεται για να ανοίξει εκεί τραπεζικός λογαριασμός, ποιες επενδύσεις μπορούν να γίνουν και ποια νομίσματα αποτελούν εναλλακτικές λύσεις στο ευρώ.

Στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών που επικαλείται το Reuters δείχνουν ότι οι δουλειές που έκαναν οι ελβετικές τράπεζες με ιταλούς πελάτες το εννιάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 5%, φτάνοντας τα 13,6 δισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα για το τρίτο φετινό τρίμηνο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά τραπεζίτες θεωρούν ότι η τάση αυτή έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η μεταφορά χρημάτων από την Ιταλία στην Ελβετία είναι νόμιμη. Μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, οπότε δεν χρειάζεται οι Ιταλοί να διασχίσουν τα σύνορα μεταφέροντας μεγάλα ποσά σε μετρητά. Με βάση τους νέους κανονισμούς που ισχύουν για τις τράπεζες στην Ευρώπη, οι ελβετικές τράπεζες – και όχι μόνο – δεν μπορούν να δεχτούν για κατάθεση μεγάλα ποσά σε μετρητά, παρά μόνο ηλεκτρονικές μεταφορές.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει υποσχεθεί ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από το ευρώ και ότι δεν θα επιβληθούν άλλοι φόροι στον πλούτο. Ομως πολλοί Ιταλοί είναι ανήσυχοι για τις εξελίξεις, ειδικά όσοι θυμούνται τον εφάπαξ φόρο που είχε επιβληθεί το 1992, όταν η χώρα αντιμετώπιζε συναλλαγματική κρίση.

Προς το παρόν, η Ρώμη αναμένεται να αναθεωρήσει ορισμένες προβλέψεις του προϋπολογισμού μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές. Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει τον προϋπολογισμό που προβλέπει έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ζητώντας δραστική μείωση των δαπανών για να μειωθεί το τεράστιο χρέος. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις και – ακόμη χειρότερα – να ξεκινήσει νέα και πολύ επικίνδυνη επίθεση της χώρας στις αγορές.