Αγεφύρωτο δείχνει το χάσμα για το Σκοπιανό ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, όπως διαφαίνεται από τις νέες αναταράξεις στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος εμμέσως έκανε αναφορά σε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Η παρέμβαση του σκοπιανού πρωθυπουργού έδωσε την ευκαιρία για αντεπίθεση από τους ΑΝΕΛ, που μέσω του αντιπροέδρου Παναγιώτη Σγουρίδη ζήτησαν την αναπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε. Σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα, υπάρχει μια διαδικασία» ανέφερε ο Σγουρίδης (Θέμα FM) και κάλεσε τον Τσίπρα να δηλώσει ότι «δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη συμφωνία των Πρεσπών και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές»».

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Αν και τόνισε πως Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είναι σε συχνή επικοινωνία μεταξύ τους, επέμεινε πως οι ΑΝΕΛ δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία και ότι θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος χθες δήλωσε πως «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Πάντως, μετά την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς, που έγινε με αίτημα της Αθήνας, η σκοπιανή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες να χαμηλώσει τους τόνους. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle εμφανίστηκε χθες βέβαιος η συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί «με τον καλύτερο τρόπο». Και αυτό, παρότι το βίντεο με τα λεγόμενα Ζάεφ ξεδιαλύνει το τοπίο ως προς το τι ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ: «Τώρα έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στη Ελλάδα να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη Μακεδονία. Εχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά να απομακρύνουμε τα σύνορα» σχολίασε ο Ζάεφ στη σκοπιανή Βουλή το περασμένο Σάββατο.

ΝΕΕΣ ΤΡΙΒΕΣ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ. Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε χθες να συνδέσει με ένα «εξτρεμιστικό υπόβαθρο και λόγους μίσους» τέσσερις δολοφονίες Αλβανών που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες σε ελληνικό έδαφος. Σε σκληρό τόνο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς απάντησε ότι «οι γενικεύσεις που επιχειρούνται, συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε “ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας”, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες».