Τσακώνεστε συχνά με τον/τη σύντροφό σας; Οι καθημερινές λογομαχίες δηλητηριάζουν τη σχέση σας και την καθημερινότητά σας; Εκτιμάτε ότι η διαφωνία χαρακτήρων είναι το αίτιο των καβγάδων; Οι επιστήμονες, πάλι, ανακάλυψαν μια άλλη αιτία που πιθανόν να πυροδοτεί την ένταση ανάμεσα στα ζευγάρια. Η χαμηλή ενέργεια επηρεάζει αρνητικά τον αυτοέλεγχο που επιδεικνύει ένα άτομο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει μια πιο επιθετική συμπεριφορά.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα: Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences) έδειξε ότι όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν σταθερά, «σταθεροποιείται» και η προσωπική ζωή, καθώς το κλίμα είναι λιγότερο εκρηκτικό.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΥΜΟΥ. Ειδικότερα – σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες – ο έλεγχος του θυμού είναι δύσκολη υπόθεση, τουλάχιστον συγκριτικά με τον έλεγχο άλλων συναισθημάτων. Ομως οι ικανότητες αυτοελέγχου δεν είναι απεριόριστες. Στην πραγματικότητα, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας αντλεί κανείς αποθέματα απο την «τράπεζα» αυτοελέγχου, είναι εύκολο η «στάθμη» να πέσει σημαντικά. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πασχίζει να μην τσακωθεί με τον συνάδελφό του ή πιέζεται για να μην υποκύψει στο ντόνατ που του πρόσφεραν ως κέρασμα στο γραφείο, όταν πλέον φτάσει το απόγευμα σπίτι, θα νιώθει εξουθενωμένος.

Συνεπώς, η άσκηση αυτοελέγχου απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Υπό τα δεδομένα αυτά, εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενός ανθρώπου είναι χαμηλά επειδή δεν έχει καταναλώσει τροφή τις τελευταίες ώρες ή δεν έχει καταναλώσει αρκετή τροφή, η άσκηση του αυτοελέγχου γίνεται ακόμη δυσκολότερη εργασία. Και, δυστυχώς, είναι εμπειρικά αποδεδειγμένο ότι εκφράζουμε πιο εύκολα τον εκνευρισμό μας στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.

Κάπως έτσι ο έλεγχος χάνεται. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η διατροφή συνδέεται στενά με την ψυχολογία. Συμπερασματικά, η συμβουλή των ειδικών είναι κατά τα πρώτα στάδια εκνευρισμού να αναλογιστεί κανείς εάν το στομάχι του είναι άδειο. Ενα σνακ ή ακόμη καλύτερα ένα δείπνο με τον σύντροφό σας μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά (αποφεύγοντας έτσι τους διαξιφισμούς).