Εναντι 3 εκατ. δολαρίων – με τον οίκο Christie’s να την έχει κοστολογήσει μεταξύ 1 και 1,5 εκατ. δολαρίων – πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη μια χειρόγραφη επιστολή του Aλμπερτ Αϊνστάιν, όπου περιγράφει τις απόψεις του για τον Θεό, τη θρησκεία και το νόημα της ζωής. Η «Επιστολή του Θεού», όπως είναι γνωστή, είναι γραμμένη στο χέρι, στη γερμανική γλώσσα, το 1954 – έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του Αϊνστάιν. Παραλήπτης ήταν ο φιλόσοφος Eρικ Γκούτκιντ.

Στο κείμενο 1,5 σελίδας, ο διασημότερος φυσικός του 20ού αιώνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πιστεύει στην ύπαρξή του Θεού: «Για μένα η λέξη Θεός δεν είναι τίποτα περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν της ανθρώπινης αδυναμίας, η Βίβλος μια συλλογή σεβαστών αλλά ακόμα πρωτόγονων μύθων. Καμία ερμηνεία, ανεξαρτήτως του πόσο διακριτική είναι, δεν μπορεί (για μένα) ν’ αλλάξει τίποτα σχετικά μ’ αυτό».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο Αϊνστάιν εκφράζει την απογοήτευσή του από τον ιουδαϊσμό, αν και δηλώνει ακόμα υπερήφανος που γεννήθηκε Ιουδαίος. «Για μένα η ιουδαϊκή θρησκεία όπως όλες οι άλλες είναι η ενσάρκωση των περισσότερων παιδικών προκαταλήψεων. Και οι Εβραίοι στους οποίους με ευχαρίστηση ανήκω και για τη νοοτροπία των οποίων νιώθω συμπάθεια, δεν έχουν καμία διαφορετική αξία από τους άλλους ανθρώπους».