Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε συνέλευση της ΝΟΔΕ Β5 του κόμματός του στο Δημαρχείο Ιλίου. Εκεί, στην καρδιά των δυτικών συνοικιών, ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας. Μπροστά σε ένα κοινό που οι στενοί συνεργάτες του περιέγραψαν ως «εξαιρετικά θερμό απέναντί του», ευχήθηκε οι εθνικές εκλογές να γίνουν μία ώρα αρχύτερα. Η ευχή δεν έγινε τυχαία. Νεοδημοκρατικές πηγές υποστηρίζουν ότι το κόμμα είναι έτοιμο για τη μητέρα των εκλογικών μαχών του 2019.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο στενό προεδρικό επιτελείο είναι πως οι εθνικές κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι και τον Μάιο του 2019. Εξού και η ΝΔ, ενόψει και του προεκλογικού της συνεδρίου που θα γίνει από τις 14 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, έχει τεθεί εδώ και καιρό σε εκλογική ετοιμότητα. Στόχος τους είναι να απευθυνθούν σε πολλά και διαφορετικά κοινά. Από τους κεντρώους – για τους οποίους γίνονται τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά – μέχρι την παραδοσιακή λαϊκή νεοδημοκρατική βάση – για την επανασύνδεσή τους με την οποία ο αρχηγός βάζει υποψηφιότητα στα δυτικά.

Τα πρώτα ονόματα. Προς το παρόν, βέβαια, τα μόνα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί είναι εκείνα του Πέτρου Τατσόπουλου, που θα κατέβει στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, και του Αντώνη Πανούτσου, που θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό, ενώ σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στα γαλάζια ψηφοδέλτια όλων των εν ενεργεία βουλευτών. Παρ’ όλα αυτά, στο λεκανοπέδιο Αττικής φαίνεται πως τα βασικά ονόματα έχουν κλείσει. Ο Νίκος Δένδιας, ας πούμε, έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα. Το ίδιο και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που μετακόμισε στον Δυτικό. Από τον Βόρειο Τομέα θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ κάποιοι μιλούν και για την επιθυμία του Γιάννη Παπαθανασίου να θέσει υποψηφιότητα εκεί. Για τα νότια συζητείται και το όνομα του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004, του Τάκη Φύσσα.

Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχουν νομοί, όπως π.χ. η Μαγνησία, όπου η οκτάδα του ψηφοδελτίου έχει κλείσει, απλά δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Κι άλλοι όπου οι διεργασίες συνεχίζονται. Πολλοί μάλιστα περιμένουν τηλεφώνημα από το γραφείο του Μητσοτάκη, μιας και εκείνος θα έχει τον τελευταίο λόγο.

«Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ». Αν για κάτι δεν μοιάζει να αμφιβάλλουν στην Πειραιώς πάντως, είναι η νίκη τους. Και για να στηρίξουν τη βεβαιότητά τους επικαλούνται όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στον Μητσοτάκη τα διεθνή μίντια. Οπως οι «Financial Times» που δημοσίευσαν χθες μια συνέντευξη του γαλάζιου αρχηγού και τον παρουσίαζαν ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας. Μέσω αυτής της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι «θα βάλει τέλος στην παράδοση των στενών σχέσεων των πολιτικών στελεχών και των λεγόμενων “ολιγαρχών”, των επιχειρηματιών που αποκτούν μέσα ενημέρωσης και ποδοσφαιρικούς συλλόγους ως εργαλείο πολιτικής εύνοιας». «Κάνω ξεκάθαρο στην επιχειρηματική κοινότητα: ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν» τόνισε.

Για την αναφορά αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, ζητώντας εξηγήσεις και ονόματα από την Πειραιώς, η οποία απαντώντας έδωσε έμφαση στην αναφορά Μητσοτάκη ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει «να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στην Ελλάδα και να μην περιμένουν προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών».