Drones, ελικόπτερο, αύρες νερού και τουλάχιστον 3.000 αστυνομικούς – στην πρώτη γραμμή – θα επιστρατεύσει η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όσον αφορά τις σημερινές κινητοποιήσεις για την επέτειο των 10 χρόνων από τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 21 ομάδων ασφαλείας για προελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και 17 παρατηρητές ασφαλείας και 2 ομάδες ετοιμότητας με δίκυκλα. Με κύριο ενδιαφέρον στην κινητοποίηση των μαθητών στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια κι εκείνη των φοιτητών, των συνδικαλιστών και των «συλλογικοτήτων» στις 6 το απόγευμα στον ίδιο χώρο (αναμένονται συνολικά 6.000-8.000 άτομα), ώστε να μην υπάρξουν εκτεταμένα καταστροφικά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν την προσοχή τους στην Πλατεία Συντάγματος και στις γύρω περιοχές όπου έχουν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια  εκτεταμένες συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών ή βανδαλισμοί. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, όπως έχει συμβεί την τελευταία χρονική περίοδο, θα υπάρξει πιθανόν «μετατόπιση» των ταραχών προς την πλευρά των Εξαρχείων. Οπου για άλλη μια φορά η ΕΛ.ΑΣ. θα επιδιώξει να μην υπάρξει «γέφυρα» τροφοδοσίας αντιεξουσιαστών με μολότοφ κ.λπ. ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και την Πλατεία Εξαρχείων. Ωστε ν’ αποφευχθεί η γενίκευση των επεισοδίων.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΙ. Με φόβο όμως των αστυνομικών να υπάρξουν αιφνιδιαστικές καταδρομικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστες σε άλλα σημεία της Αθήνας. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος ένοπλης επίθεσης – κυρίως σε διμοιρίες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας – από τις οργανώσεις Επαναστατική Αυτοάμυνα και Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που έχουν επιχειρήσει ξανά παρόμοια χτυπήματα. Σε αυτά τα σημεία έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την μη προσέγγιση ύποπτων ατόμων, ενώ μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και για το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., «πρόθεσή μας είναι η ήπια και ευέλικτη αστυνομική προσέγγιση της κατάστασης». Για να συμπληρωθεί αμέσως μετά, «η διατιθέμενη στη λήψη μέτρων δύναμη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και αυτοκυριαρχία, να επαναφέρει στην τάξη με πειθώ όσους τυχόν παρεκτρέπονται και να αποφεύγει την υιοθέτηση συγκρουσιακών συμπεριφορών». Οδηγίες που αναιρούνται αρκετές φορές στην πράξη. Σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες ζητείται «να δίνουν έμφαση σε περιπολίες στις περιοχές πλησίον μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων και πέριξ αστυνομικών υπηρεσιών προς επιτήρηση, εντοπισμό – έλεγχο υπόπτως κινουμένων ατόμων (πεζών – εποχουμένων)».

Ακόμη ζητείται η «επιτήρηση καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητής τηλεφωνίας, χρυσοχοείων και πολυκαταστημάτων, κυρίως πολυεθνικών συμφερόντων, και ιδιαίτερα όσων δραστηριοποιούνται επί των οδών Στουρνάρη, Πατησίων και πέριξ αυτών».Τελος η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «πρέπει να είναι σε ετοιμότητα εφεδρικές δυνάμεις, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αναλόγως της έκβασης της κατάστασης. Επίσης να είναι σε ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των αστυνομικών μέτρων της 6/12/2018 τα ειδικά οχήματα καταιονισμού ύδατος».