Ονομάζεται Ματίας Σεμπαστιάν Νικολάς Φίρπο. Είναι 31 ετών, μηχανικός και από την Τρίτη το βράδυ αποτελεί την «Ιφιγένεια» του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο Φίρπο συνελήφθη στο σπίτι του έπειτα από έφοδο της αστυνομίας με κατηγορίες που καλύπτουν τον μισό ποινικό κώδικα. Πρόκειται για τον έναν από τους δεκάδες οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ που πετούσαν πέτρες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα προς το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Μπόκα Τζούνιορς στο Μονουμεντάλ, για τον δεύτερο τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Τις τελευταίες ημέρες ο Φίρπο είχε κόψει το μουστάκι του και επίσης πολύ κοντό το μαλλί του, προφανώς γιατί υποψιάστηκε πως η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη του. Χρειάστηκαν δέκα ημέρες για να εντοπιστεί το μέλος της Ρίβερ με τον αριθμό κάρτας μέλους 21545417 καθώς δεν διέθετε προφίλ στα social media και η έρευνα επικεντρώθηκε στους φίλους του. Την υπόθεσή του έχει αναλάβει η εισαγγελέας Αντριάνα Μπελαβίνια και αν κριθεί ένοχος για τα αδικήματα που κατηγορείται, κινδυνεύει με φυλάκιση από δύο έως έξι έτη. Η κυβέρνηση της χώρας θέλει να του απαγγελθεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και η τιμωρία του να είναι παραδειγματική. Οι Αρχές είναι κοντά στη σύλληψη τεσσάρων ακόμα υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια που οδήγησαν στην αναβολή και στη συνέχεια στην αλλαγή έδρας στη Μαδρίτη του σημαντικότερου αγώνα των τελευταίων χρόνων. Παρά τα 10.000 χιλιόμετρα απόσταση που χωρίζουν το Μπουένος Αϊρες με τη Μαδρίτη και το Σαντιάγο Μπερναμπέου το οποίο θα φιλοξενήσει την Κυριακή την πολυαναμενόμενη αναμέτρηση Ρίβερ – Μπόκα, ο φανατισμός δεν έχει καταλαγιάσει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Στο ξεπροβόδισμα των παικτών της Μπόκα Τζούνιορς για το ταξίδι προς τη Μαδρίτη παραβρέθηκαν χιλιάδες οπαδοί της ομάδας, ανάμεσά τους και κάποιοι από τους πιο γνωστούς των bar brava, των φανατικών οι οποίοι μάλιστα περπατούσαν μπροστά από το λεωφορείο της ομάδας για να ανοίγουν δρόμο.

«Χώρια» Μέσι και CR7

Η διεξαγωγή του Κόπα Λιμπερταδόρες στη Μαδρίτη αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες φιλάθλους ανά την Ευρώπη, γεγονός που θα έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου EAE, Χάιμε Φορτούνο, εκτιμά ότι η οικονομική επίδραση του αγώνα στη Μαδρίτη θα είναι 25 εκατ. ευρώ.

Ο Φορτούνο προειδοποιεί ωστόσο πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, καθώς ο κίνδυνος επεισοδίων ελλοχεύει και η ισπανική πρωτεύουσα θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη.

Οι σουίτες του Σαντιάγο Μπερναμπέου θα γεμίσουν από πολλές διασημότητες αλλά η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Μέσι με τον Ρονάλντο αναβλήθηκε για άλλο γεγονός. Ο CR7 αρνήθηκε την πρόσκληση της αργεντίνικης ομοσπονδίας να παραβρεθεί στο γήπεδο όπου μέχρι πέρυσι γνώριζε στιγμές δόξας. Σύμφωνα με το περιβάλλον του «η σχέση του με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους και είναι αρκετά νωρίς για να επιστρέψει στο Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Ετσι, ο Μέσι θα απολαύσει τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες έχοντας πιθανόν για συντροφιά τον πρωτότοκο γιο του Τιάγκο.