Για τα παιδιά της Ιεράπετρας το να αγωνιστούν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας τους. Μια ομάδα της Γ’ Εθνικής, με παίκτες ημιεπαγγελματίες στο σύνολό τους, ταξίδεψε για να παίξει ένα παιχνίδι Κυπέλλου Ελλάδας στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας. Ονειρο και μόνο που το σκέφτεσαι…
Εκείνοι το σκέφτονταν από τη μέρα που η κληρωτίδα τους έστειλε τον Παναθηναϊκό. Και όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο το σκέφτονταν, αλλά είχαν δουλέψει πάρα πολύ προκειμένου να εμφανιστούν αξιοπρεπείς σε τούτη την πρόκληση. Εβαλαν το καλό τους το… κοστούμι και πήγαν σε μια γιορτή για τους ίδιους όχι σαν κομπάρσοι, μα ως επίτιμοι καλεσμένοι. «Αν μας έλεγαν πριν από το ματς ότι θα ερχόμασταν 2-2 με γκολ του Παναθηναϊκού στο 94′ θα τους περνάγαμε για τρελούς», είπε ο προπονητής της κρητικής ομάδας, Γιάννης Μάγγος, δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του ματς. Και αφού οι παλμοί του είχαν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, μιας και σε όλο το ματς ακουγόταν σε ολόκληρο το ΟΑΚΑ. Να φωνάζει, να κατευθύνει, να εμψυχώνει. Ζούσε κι εκείνος με τη σειρά του το πιο σημαντικό 90λεπτο της έως τώρα καριέρας του. Και πήρε άριστα στο τεστ, παρουσιάζοντας μια ομάδα που μόνο Γ’ Εθνικής δεν έμοιαζε (είναι πρώτη και αήττητη στον όμιλό της).
Αντίθετα, αρκετά από τα πιτσιρίκια του Παναθηναϊκού έμειναν μετεξεταστέοι. Το δικό τους τεστ δεν είχε επιτυχία. Ιδιαίτερα στο πρώτο του μέρος. Εκεί που οι ανορθογραφίες των… μαθητών του Δώνη ήταν πολλές. Δεν υπήρξε καλή κυκλοφορία, δεν υπήρξε γρήγορη ανάπτυξη, δεν υπήρξαν συνδυασμοί. Υπήρξαν μόνο πολλές ατομικές ενέργειες, πολλά κενά στο αμυντικό σκέλος, που έδωσαν τον χώρο και το δικαίωμα στην Ιεράπετρα να πιστέψει ότι μπορεί όχι μόνο να πάρει αποτέλεσμα, αλλά και να κερδίσει. Θα το έκανε, αν ο τερματοφύλακάς της δεν έκανε λάθος έξοδο στην τελευταία φάση του ματς.
Το γρήγορο γκολ του Χατζηθεοδωρίδη, που άλλαξε θέση στο 15′ και σκόραρε στο 20′ με ένα σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, θα περίμενε κανείς πως θα απλοποιούσε τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό. Αντ’ αυτού, οι Πράσινοι συνέχισαν να δείχνουν μέχρι και το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου μεγάλη επιπολαιότητα. Στάικος και Τζανδάρης που έπαιζαν στον άξονα της μεσαίας γραμμής ήταν σε πολύ κακή μέρα, ο Εμμανουηλίδης αποτύγχανε στις ατομικές ενέργειες, του Καμπετσή δεν του έβγαινε σχεδόν τίποτα και η αμυντική γραμμή είχε πολλά προβλήματα, κυρίως στα άκρα της. Από εκεί δηλαδή που προήλθαν τα δύο γκολ της Ιεράπετρας, η οποία ισοφάρισε με τον Χίσι στο 25′ και πήρε προβάδισμα με τον Αναστασόπουλο στο 43′, ένα γκολ που δεν θα έπρεπε να μετρήσει αφού υπήρξε οφσάιντ.
Τα γκολ
Και τα δύο γκολ της Ιεράπετρας ήρθαν με σέντρα από το πλάι. Το πρώτο από τα δεξιά, το δεύτερο από τα αριστερά, δείγμα του ότι οι Θεοχάρης και Αποστολάκης δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, όπως και οι κεντρικοί αμυντικοί, αφού οι σέντρες έγιναν στην καρδιά της άμυνας.
O Δώνης έβαλε άρον άρον τον Μπουζούκη με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και έσβησε από το μυαλό του την ιδέα να χρησιμοποιήσει παιδιά από τις ακαδημίες, βλέποντας ότι η Ιεράπετρα είναι μια ομάδα που παρουσιαζόταν τακτικά άριστη και είχε δουλέψει εξαιρετικά στην κόντρα επίθεση. Η είσοδος του μεσοεπιθετικού του Παναθηναϊκού έκανε τους Πράσινους πιο ορθολογικούς, με την μπάλα να περνάει συνεχώς από τα πόδια του και εκείνος να απλώνει σωστά το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός άρχισε να γίνεται πιεστικός, να παίζει γρήγορα την μπάλα, να έχει υπομονή στο παιχνίδι του, να ψάχνει περισσότερους τρόπους να μπει στην περιοχή. Τα κατάφερε, αλλά τα χαλούσε στην τελική προσπάθεια.
Η ομάδα του Δώνη δημιούργησε πολλές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος, είχε δύο κλασικές με τον Εμμανουηλίδη και μία με τον Καμπετσή, που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ο Δώνης έπαιξε με τρία φορ στο τελευταίο δεκάλεπτο βάζοντας και τον Σιφναίο δίπλα στους Καμπετσή και Εμμανουηλίδη και στο τέλος δικαιώθηκε με το γκολ στο 94′. Ο Εμμανουηλίδης πρόλαβε μια… σκοτωμένη μπαλιά, γύρισε όπως όπως την μπάλα προς την περιοχή, ο τερματοφύλακας των Κρητικών έκανε λάθος έξοδο και ο Καμπετσής σε κενή εστία σημείωσε το τελικό 2-2. Νωρίτερα, οι φιλοξενούμενοι είχαν αγγίξει σε δύο περιπτώσεις το 1-3, αλλά οι αντεπιθέσεις τους δεν είχαν αποτελεσματικότητα.
Η βαθμολογία
Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να τελειώσει την πρόκριση, αφού το 2-2 αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Η τελευταία αγωνιστική έχει Κισσαμικό – Παναθηναϊκό και Ιεράπετρα – Παναιτωλικό, με τη βαθμολογία να διαμορφώνεται ως εξής: Παναθηναϊκός 4, Κισσαμικός 4, Ιεράπετρα 1, Παναιτωλικός 1.
Παναθηναϊκός: Κότσαρης, Οικονόμου, Στάικος, Χατζηθεοδωρίδης, Αποστολάκης (79′ Σιφναίος), Εμμανουηλίδης, Τζανδάρης, Θεοχάρης (46′ Μπουζούκης), Παντελάκης, Κουντουριώτης (69′ Πούγγουρας), Καμπετσής.
ΟΦ Ιεράπετρας: Παναγιώτου, Αναστασόπουλος, Κορομηλάς, Μίγγας, Πότσι, Μούτσα, Χίσι, Παπαδόπουλος, Μαρτσάκης (58′ Κορέτας), Μηνάς (69′ Τζελέπης), Καλημέρης.
«Δεν υποτιμήσαμε την Ιεράπετρα»
Ο Γιώργος Δώνης δεν συμφώνησε με την άποψη πως η ομάδα του υποτίμησε την Ιεράπετρα και τόνισε πως η αναποτελεσματικότητα ήταν θέμα ημέρας. «Δεν θεωρώ ότι υποτίμησαν τα παιδιά τον αντίπαλο. Αλλωστε ήταν παιδιά που έπρεπε να πάρουν χρόνο σε ματς Κυπέλλου. Εγώ θεωρώ ότι προσπάθησαν, άσχετα από το αν κοντά στην αντίπαλη περιοχή δεν υπήρξε ψυχραιμία. Αυτό που είπα και στα αποδυτήρια είναι ότι σε αυτή τη διαδρομή θα υπάρξουν και στιγμές που δεν θα είναι καλές, αλλά ο σκοπός είναι να μαθαίνουμε μέσα από αυτά τα ματς. Ώς τώρα στο πρωτάθλημα έχουμε πετύχει αρκετά τέρματα και είμαστε αποτελεσματικοί. Οι φάσεις που κάναμε ήταν εύκολες και μπορεί, αν τύχουν ξανά στους παίκτες, να τις βάλουν γκολ. Ηταν θέμα ημέρας».
Περήφανος για την ομάδα του δήλωσε ο κόουτς της Ιεράπετρας Γιάννης Μάγγος. «Είναι τα ωραία του ποδοσφαίρου αυτά. Αν κάποιος έλεγε ότι μέχρι το 93′ θα είμαστε μπροστά στο σκορ και στην τελευταία φάση θα μας ισοφάριζε ο Παναθηναϊκός και θα πανηγύριζε όλο το ΟΑΚΑ γι’ αυτό, δεν θα τον πιστεύαμε. Είναι εξαιρετική η πορεία μας την τελευταία διετία. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών μου και τους αξίζουν συγχαρητήρια».
* Θλάση βαριάς μορφής υπέστη ο Κότσαρης, ο οποίος έφυγε από το ΟΑΚΑ με πατερίτσες και πήγε στο νοσοκομείο, αφού δεν μπορούσε να πατήσει το πόδι του. Εφόσον επιβεβαιωθεί λοιπόν η πρώτη διάγνωση, το διάστημα της απουσίας του εκτιμάται στις 6-8 εβδομάδες.