Και από χθες, ξανά στις ράγες οι Ερυθρόλευκοι. Στην αφετηρία της προετοιμασίας τους για το σημαντικότερο πενθήμερο ώς τον επίλογο του 2018. Η αναμέτρηση της Ξάνθης την Κυριακή, τελευταία φετινή εκτός έδρας αποστολή στη Σούπερ Λίγκα. Και φυσικά το ματς της επόμενης Πέμπτης (13/12) με τη Μίλαν. Η πρόκληση για μια ιστορική πρόκριση, απέναντι στην επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μια διπλή δοκιμασία που επί της ουσίας θα αποφασίσει και το «πρόσημο» του πρώτου μισού της σεζόν για τον Ολυμπιακό.

«Διπλό» στην Ξάνθη σημαίνει απλά, λιτά και κατανοητά… στο κυνήγι του ΠΑΟΚ. Στη διατήρηση «μίνιμουμ» των έξι βαθμών απόστασης από την κορυφή ώς την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Διότι η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κλείνει το πρώτο μισό του πρωταθλήματος με δύο διαδοχικά ματς εντός έδρας (Λαμία 16/12, ΑΕΛ 23/12). Περνώντας λοιπόν από τα Πηγάδια μπορεί κάλλιστα να ποντάρει σε μια διαδρομή μόνο με τρίποντα που θα κλείσει βαθμολογικά τον πρώτο γύρο στους 35 βαθμούς. Μια συγκομιδή που αν μη τι άλλο διατηρεί την ομάδα στη μάχη του τίτλου. Εστω και αν μπροστά θα έχει άλλο τόσο.

Και σε ό,τι αφορά το τετ α τετ με τη μεγάλη Μίλαν; Εδώ μάλλον κάθε σχόλιο είναι περιττό. Μια νίκη με 2-0 ή με 3-1 οδηγεί τον Ολυμπιακό στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Μια συνθήκη που με βάση τον συντελεστή δυσκολίας του εγχειρήματος (προκριματικά κόντρα στην Μπέρνλι, συγκατοίκηση στον όμιλο με την Μπέτις και τους Ιταλούς) αυτομάτως υπογράφει μια τεράστια επιτυχία. Μια από τις μεγαλύτερες των Ερυθρολεύκων στην Ευρώπη.

Σενάριο… 180′

Πώς θα διαχειριστεί αυτό το πενθήμερο ο Πέδρο Μαρτίνς; Με γκάζια. Με ένταση. Και για πρώτη φορά δίχως να ανοίξει τον κύκλο του rotation, όπως καταλαβαίνουν οι αυτόπτες μάρτυρες στον Ρέντη. Ο Πορτογάλος για αυτά τα δύο ματς αναμένεται να περιορίσει το φάσμα των επιλογών του. Το όπλο του μεγάλου ρόστερ θα το θέσει σε εφαρμογή στο τρίτο ματς της εβδομάδας. Αυτό με τη Λαμία στο Φάληρο. Με Ξάνθη και Μίλαν θα χτίσει ένα αγωνιστικό σενάριο 180′ στο οποίο δεν θα αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Με τους πιο έτοιμους. Και τους πιο φορμαρισμένους. Μεγάλο βάρος ο κόουτς των Ερυθρολεύκων θα ρίξει και στην ψυχολογική προετοιμασία. Ετοιμάζει τετ α τετ με αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές της πρώτης γραμμής. Ακριβώς γιατί πλέον ήρθε η ώρα της επιβεβαίωσης. Της πρόκρισης στην Ευρώπη. Και της απόδειξης ότι η κούρσα του τίτλου θα τραβήξει… μακριά. Κάτι που οι Ερυθρόλευκοι και το πιστεύουν και το υποστηρίζουν δημόσια. Χθεσινό παράδειγμα; Ο Μπίμπρας Νάτχο: «Πιστεύω πως έχουμε την καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα και πως η υπόθεση της διεκδίκησης του τίτλου έχει ακόμα δρόμο» δήλωσε ο έμπειρος μέσος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Μέσο της πατρίδας του. Ο Νάτχο, που μάλιστα ανέφερε πως στον Ολυμπιακό «απολαμβάνω το ποδόσφαιρο».

Γεύμα στο Μικρολίμανο

Ενδεικτικό του καλού κλίματος εντός της ομάδας; Το χθεσινό γεύμα στο Μικρολίμανο για το τεχνικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές. Με τον Γιάγια Τουρέ να πληρώνει τον λογαριασμό για την αργοπορημένη του παρουσία σε προπόνηση της προηγούμενης εβδομάδας. Ολα αυτά σε μια διαδικασία που έχει πλέον τη δική της ξεχωριστή παράδοση στους Ερυθρόλευκους. Μια άτυπη συμφωνία των ποδοσφαιριστών πως όποιος αργεί σε προπόνηση πληρώνει… τοις μετρητοίς, προς όλη την ομάδα. Ο Ιβοριανός λοιπόν ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας τη σχετική άδεια για χθες ώστε να πληρώσει το… τραπέζωμα, όπερ και εγένετο μετά την προπόνηση της ομάδας. Ολοι μαζί παρέα στο Μικρολίμανο. Εννοείται πως ο Πέδρο Μαρτίνς είχε τους λόγους του να δώσει αυτό το «ΟΚ». Και ενόψει των μαχών που έρχονται προφανώς και ήθελε να δει τους ποδοσφαιριστές του να περνούν χρόνο μεταξύ τους.

Για την ιστορία, ο Τουρέ βεβαίως δεν ήταν το μοναδικό τιμώμενο πρόσωπο του event. Ηταν και ο Ομάρ Ελαμπντελαουί που είχε χθες τα γενέθλιά του. Α, και εννοείται πως όσα γράφτηκαν το προηγούμενο διάστημα περί γεύματος «αποχώρησης» του Τουρέ από την ομάδα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.