Χθες το πρωί η αστυνομία του Κάουνας προέβη σε άσκηση για την αντιμετώπιση επεισοδίων στη Zalgirio Arena, αλλά αυτή δεν είχε να κάνει με τη σημερινή (20.00) αναμέτρηση κόντρα στον Ολυμπιακό… Η προσομοίωση αφορούσε το κυριακάτικο ντέρμπι της Ζαλγκίρις με τη Λιέτουβος Ρίτας, στο οποίο θα παρευρεθούν και οπαδοί της ομάδας του Βίλνιους, όσο γι’ απόψε καιρός κι οδηγός, που λένε!

Ο Ολυμπιακός (6-4) επιστρέφει στον τόπο του περσινού μαρτυρίου του για να πετύχει την τέταρτη απανωτή νίκη του μετά το σερί των τριών ηττών, απέναντι σε έναν αντίπαλο (4-6) ο οποίος την περσινή σεζόν τού μαύρισε και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα! Η Ζαλγκίρις που είχε τέσσερις νίκες σε σύνολο 15 αγώνων με τους Ερυθρόλευκους, σε 18 χρόνια, πέτυχε πέντε στα τελευταία έξι ματς κι ήταν όλες μια στο καρφί και μια στο πέταλο: η πρώτη στις 28 Δεκεμβρίου, η δεύτερη τη Μεγάλη Παρασκευή και οι επόμενες τρεις μέσα σε οκτώ βράδια στη σειρά των πλέι οφ, που οδήγησε τους μεν Λιθουανούς στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, έπειτα από 19 χρόνια, τους δε Πειραιώτες μπροστά στην… τηλεόρασή τους!

«Να παίξουμε με τον τρόπο μας»

Ενας εκ των δημίων του Ολυμπιακού στην περσινή σεζόν, ο Αξελ Τουπάν, τώρα πλέον ανήκει στο δικό του ρόστερ, αλλά η συμμετοχή του γάλλου φόργουορντ, ο οποίος τραυματίσθηκε την παραμονή του ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, είναι αμφίβολη. Θα δώσει πάντως το «παρών» ο Γιάνις Στρέλνιεκς, για τον οποίο ένας ιταλός δημοσιογράφος έγραψε χθες ότι πριν από λίγο καιρό δέχθηκε πρόταση από τους Σαν Αντόνιο Σπερς! Στην αντίπερα όχθη ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που αποτελεί έναν διαχρονικό κακό δαίμονα του Ολυμπιακού (Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Παναθηναϊκός, Ζαλγκίρις) δεν θα έχει στη διάθεσή του τον αρχηγό της ομάδας, Παούλιους Γιανκούνας και ελπίζει ότι ο Μπράντον Ντέιβις (15,7 π.) θα μπορέσει να τα βάλει με τον (πρώτο ριμπάουντερ της Ευρωλίγκας, 7,3) Νίκολα Μιλουτίνοφ και τον Ζακ ΛεΝτέι. Προτού νικήσει την Αρμάνι Μιλάνο η Ζαλγκίρις ηττήθηκε στα πρώτα πέντε εντός έδρας ματς της σεζόν (Μπασκόνια, Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Χίμκι), «αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι σε μια μεγάλη και δύσκολη σεζόν» σχολίασε ο Ντέιβιντ Μπλατ. «Εχουν βελτιώσει την εικόνα τους τον τελευταίο καιρό, διαθέτουν ποιότητα και τους σέβομαι πολύ. Πρέπει να είμαστε σκληροί, να διαχειριστούμε σωστά τις λεπτομέρειες του αγώνα και να παίξουμε με τον τρόπο μας, άλλωστε πιστεύω ότι η ομάδα έχει πλέον προσαρμοστεί στη φιλοσοφία μου».

Αυτό που (είπε ο Μπλατ ότι) πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός εκτείνεται και στις δυο άκρες του γηπέδου: η Ζαλγκίρις νίκησε όσες φορές δέχθηκε κάτω από 80 πόντους, ενώ οι Ερυθρόλευκοι σκοράρουν κατά μέσο 77,8 στα εκτός έδρας ματς και παράλληλα αναγκάζουν τους αντιπάλους τους να σουτάρουν εντός παιδιάς με ποσοστό 48,6%.