Η Μενγκ Ουανζού είναι το νέο πρόσωπο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που εντείνει την ανησυχία και στα χρηματιστήρια. Η 46χρονη κόρη του ιδρυτή της Huawei Ρεν Ζενγκφέι και οικονομική διευθύντρια της εταιρείας συνελήφθη, όπως αποκαλύφθηκε χθες, στον Καναδά στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν οι ΗΠΑ για το εάν παραβιάστηκαν κυρώσεις στο Ιράν.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η εταιρεία κίνησε διαδικασίες για να προμηθεύσει με τεχνολογικό εξοπλισμό την Τεχεράνη σε παράβαση του εμπάργκο και ζητούν τώρα την έκδοση της Μενγκ Ουανζού. Η όλη κατάσταση έχει επιδεινώσει ξανά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προκαλώντας νέους τριγμούς στα χρηματιστήρια, όπου και χθες εκδηλώθηκαν έντονες διακυμάνσεις καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Φεβρουάριο. Οι αγορές στην Ευρώπη υποχώρησαν σε επίπεδα διετίας, με το Λονδίνο να κλείνει με πτώση 3,15%. Η Φρανκφούρτη υποχώρησε 3,48% και το Παρίσι 3,32%. Εντονη ανησυχία επικράτησε και στη Γουόλ Στριτ, όπου ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,32%.

Πρόκειται για σύλληψη που χαρακτηρίζεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης ως σοκ, καθώς η Μενγκ Ουανζού θεωρείται μέλος της επιχειρηματικής ελίτ της Κίνας, η οποία έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση στο Πεκίνο. Πλέον εγείρονται νέα ερωτήματα για το εάν θα κρατήσει η ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο που αποφάσισαν πριν από λίγες ημέρες στη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ. Η σύλληψη ενός τέτοιου υψηλόβαθμου στελέχους μεγάλης κινεζικής εταιρείας όπως η Huawei και οι πιθανές κυρώσεις σε αυτήν από τις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσουν νέα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τεχνολογικού εξοπλισμού. Η Huawei είναι μεταξύ άλλων η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Επίσης είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για τηλεπικοινωνίες στον κόσμο.

Η Huawei έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ και άλλων κυβερνήσεων, όπως η Βρετανία, επειδή κατηγορείται για στενές σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες δυτικές χώρες φοβούνται για πιθανή κατασκοπεία. Πολλές από τις υποψίες πηγάζουν από το ότι ο ιδρυτής της Ρεν Ζενγκφέι είναι πρώην αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Η Huawei έχε αρνηθεί πολλές φορές ότι έχει διασυνδέσεις με τις κινεζικές αρχές ασφαλείας ή τον στρατό, επιμένοντας πως είναι ιδιωτική εταιρεία και όχι ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Οπως ανέφερε το Reuters επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, οι έρευνες των ΗΠΑ για την εταιρεία έχουν ξεκινήσει από το 2016. Η Μενγκ Ουανζού συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου στον Καναδά όπου θα άλλαζε πτήση, αλλά η σύλληψή της ανακοινώθηκε χθες.

Οι κινεζικές αρχές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένες από την εξέλιξη ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της Μενγκ Ουανζού. Είναι ενδεικτικό ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Οτάβα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύματος. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν τώρα σε σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με απρόβλεπτες εξελίξεις για το εμπόριο αλλά και την πολιτική.