Η δραματική έκκληση «προστατέψτε την περιοχή μας» που απηύθυναν κάτοικοι και επαγγελματίες των Εξαρχείων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έπεσε στο κενό. Χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές, ενώ αντίστοιχο σκηνικό χάους ζούσε την ίδια στιγμή η Θεσσαλονίκη (όπου καταστράφηκε το εργοτάξιο του μετρό): βροχή από μολότοφ, άγριες συγκρούσεις και κλεφτοπόλεμος κουκουλοφόρων και αστυνομικών, πύρινα οδοφράγματα, φωτοβολίδες ευθείας βολής, πέτρες, δακρυγόνα, φωτιές, βανδαλισμοί, τραυματίες. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε από την Πλατεία Εξαρχείων έναν άνδρα με τραύματα στα πόδια και ακόμα ένας μετέβη μόνος του σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, ωστόσο μαρτυρίες από το σημείο έκαναν λόγο για άλλους τρεις τραυματίες σε πόδια και πρόσωπο. Νωρίτερα, από τις μολότοφ στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη ξέσπασε φωτιά και κινδύνεψε να τυλιχτεί στις φλόγες ένα διαμέρισμα.
ΕΣΤΗΣΑΝ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ. Οσον αφορά την πρωτεύουσα, δεκάδες αντιεξουσιαστές πήραν θέση μάχης μέχρι και στις ταράτσες πολυκατοικιών από τις πέντε το απόγευμα, ενώ άλλοι έστηναν οδοφράγματα με λαμαρίνες, καρότσια από σουπερμάρκετ και κάδους απορριμμάτων (ακόμα και αυτοκίνητο αναποδογύρισαν και πυρπόλησαν στη μέση του δρόμου) σε Σόλωνος, Στουρνάρη, Τοσίτσα, Θεμιστοκλέους και Καλλιδρομίου. «”Γκρεμίζουν” ερειπωμένα νεοκλασικά και διαλύουν πεζοδρόμια για να πάρουν πέτρες. Με τροχούς προσπαθούν να κόψουν τα καρτοτηλέφωνα στους δρόμους και κλειδαριές κτιρίων. Μπαίνουν με μολότοφ στις πολυκατοικίες, εισέβαλαν και σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην Τρικούπη» περιέγραφε κάτοικος των Εξαρχείων, την ώρα που η Αστυνομία δημιουργούσε ισχυρό κλοιό γύρω από το Πολυτεχνείο ώστε να αποτρέψει τυχόν κατάληψη (εφαρμόζοντας μέτρα ασφαλείας αντίστοιχα με εκείνα στις 17 Νοεμβρίου). Στους δρόμους γύρω από το Μετσόβιο άλλωστε εμφανίστηκαν ξανά ο «Αίαντας» και άλλο ένα μικρότερο ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού, διαλύοντας τα οδοφράγματα και σβήνοντας τις φωτιές. Τα δύο οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν για ώρα στο στόχαστρο των κουκουλοφόρων, οι οποίοι προσπαθούσαν πετώντας πέτρες και μολότοφ στις ρόδες να ανακόψουν την πορεία τους.
ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ. Στη Θεσσαλονίκη οι αντιεξουσιαστές είχαν ως ορμητήριο τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, γύρω από το οποίο η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω εκτεταμένης χρήσης χημικών και ρίψης μολότοφ. Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο εργοτάξιο του μετρό στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης, καθώς ξέσπασε μεγάλη φωτιά από τη βροχή μολότοφ των κουκουλοφόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες κάηκε το προκάτ κουβούκλιο του φυλακίου, γραφεία της διοίκησης, αλλά και ένας υποσταθμός της ΔΕΗ. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική με επτά οχήματα και 20 άνδρες. Οδοφράγματα στήθηκαν επί της οδού Εθνικής Αμύνης στο ύψος της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ η διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το τουρκικό προξενείο δέχτηκε καταδρομική επίθεση. Επεισόδια με ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών, πετροπόλεμο και χημικά σημειώθηκαν έξω το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στις οδούς Αγίου Δημητρίου και Δημητρίου Γούναρη.
Πάντως πορείες μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο που δολοφονήθηκε στα 15 χρόνια του από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια διοργανώθηκαν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και την ατιμωρησία. Το μεσημέρι βγήκαν στους δρόμους, όπως κάθε χρόνο, μαθητές και φοιτητές, ωστόσο και πάλι δεν έλειψαν τα επεισόδια. Στην Αθήνα εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν (υπό βροχήν) στην πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Το πολεμικό σκηνικό μεταξύ κουκουλοφόρων που παρεισέφρησαν στην πορεία και αστυνομικών δυνάμεων στήθηκε στον πεζόδρομο της Πλατείας Κοραή όπου 20 νεαροί με βαριοπούλες και σφυριά διέλυσαν τοίχους, πεζοδρόμια και στάσεις λεωφορείων. Στον πετροπόλεμο απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Ως αποτέλεσμα για περίπου 20 λεπτά η μαθητική πορεία «εγκλωβίστηκε» στην οδό Σταδίου.
Μέχρι τις 10 το βράδυ η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 35 προσαγωγές στην Αθήνα και σε επτά προσαγωγές και μία σύλληψη στη Θεσσαλονίκη.