Σε ρυθμούς κάλπης, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο έντονοι τις τελευταίες ώρες, κινείται η πολιτική ζωή, μετά το μπαράζ παροχών της κυβέρνησης που συνεχίζεται. Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει την εκλογολογία και αποδομεί τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού, το σκηνικό όπως έχει στηθεί είναι άκρως προεκλογικό.
Μια σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την επιχειρηματολογία περί εκλογικού σχεδιασμού, όπως λένε στις συζητήσεις τους κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης, αν και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ο καταλυτικός παράγοντας που ενδεχομένως να κρίνει πολλά και να δρομολογήσει και νωρίτερα εξελίξεις. Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, εάν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με δεδομένη την αρνητική στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την επανεξέταση της γραμμής του Ποταμιού.
Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται έξαρση των ρυθμίσεων με προεκλογικό άρωμα, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι όλες οι κινήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο της υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και γι’ αυτό υποστηρίζεται από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της και έχει να κλείσει αρκετές εκκρεμότητες και παράλληλα να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος.
Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, ότι οι βουλευτικές εκλογές μετά τον Μάρτιο εξασθενίζουν την όποια θετική επίδραση από τα μέτρα που ψηφίζονται και τις ρυθμίσεις που προωθούνται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που κατά την εκτίμηση των ίδιων παραγόντων είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκέντρωση στο Παλαί. Στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος που επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου εντάσσεται και η ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, σε μια δύσκολη εκλογικά περιοχή λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι να πείσει ότι προχωρά σε διόρθωση των αδικιών τις οποίες επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσε κατά κύριο λόγο το «παλαιό πολιτικό σύστημα».
Νέα σημάδια. Πάντως, χθες το άρωμα των εκλογών κατέκλυσε την ατμόσφαιρα και με άλλες κινήσεις, όπως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια και θα λάβουν εφάπαξ αναδρομικά. Επίσης, ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των δήμων, κυρίως στους τομείς της καθαριότητας και της δημόσιας υγείας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί ο οριστικός πίνακας για τις 8.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων.
Σε ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ανεξάρτητα από το εάν πιστεύουν ή όχι ότι ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε εκλογικό αιφνιδιασμό. Παράλληλα, στο παρασκήνιο προχωρά και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων των κομμάτων, με στόχο να είναι όλοι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο.
Ηδη η ΝΔ δίνει μεγάλη βαρύτητα στο συνέδριό της που θα γίνει το τριήμερο 14-16 Δεκεμβρίου και από το οποίο ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημάνει και επισήμως την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Το κλίμα ήταν προεκλογικό χθες στα γραφεία της ΝΔ στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου τακτικού συνεδρίου υπό τον πρόεδρό της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσία και του αρχηγού του κόμματος. «Η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για να δώσει τη μάχη για τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές…» φρόντισε να διαμηνύσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Την ίδια στιγμή τις δικές του προετοιμασίες κάνει και το Κίνημα Αλλαγής που προγραμματίζει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία επίσης θα κηρύξει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Εκεί αναμένεται να εγκριθεί περίπου το 70% των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε χθες εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για προοδευτική ανατροπή.«Οσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» κατέληξε.
Από την άλλη πλευρά, και το ΚΚΕ παρακολουθεί προσεκτικά τις κυβερνητικές κινήσεις και δεν αποκλείει σύντομα εξελίξεις, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που ψηφίζει προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για μία ακόμη φορά.
Το νέο και ενδιαφέρον στοιχείο μέσα στη σεναριολογία των εκλογών είναι η στάση του Ποταμιού, το οποίο θέτει μια άλλη παράμετρο που επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς, αυτή της επανεξέτασης της θέσης του έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών. Στο κόμμα του οποίου ηγείται ο Σταύρος Θεοδωράκης γίνονται δεύτερες σκέψεις, όπως είπε χθες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Γιώργος Αμυράς, που άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και άρα αναιρεί την αρχική θέση για θετική ψήφο.