Εμεινε τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες στη φυλακή κατηγορούμενη για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Εδώ και λίγα 24ωρα, η σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, η οποία είχε συγκινήσει διεθνώς με την ιστορία και το θάρρος της, είναι και πάλι ελεύθερη. Επειτα από περίπου 110 ημέρες, η 23χρονη Σάρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού και με μια στάση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, αφέθηκε ελεύθερη. «Στη φυλακή ανακάλυψα μία νέα κοινωνία, που υπάρχει, αλλά στην πραγματικότητα δεν την ξέρουμε ή δεν της δίνουμε σημασία» δηλώνει στα «ΝΕΑ» λίγες μόλις ώρες μετά την αποφυλάκισή της.
ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Η περιπέτειά της αυτή – η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει, καθώς αναμένεται να γίνει η δίκη – όπως εξηγεί έχει ένα και μοναδικό κοινό στοιχείο με το επικίνδυνο ταξίδι που έκανε μαζί με την αδερφή της από τη Συρία με προορισμό την Ευρώπη. «Διαπίστωσα πως στο τέλος της ημέρας μένουν μόνο οι ταμπέλες. Πριν ήμουν μια πρόσφυγας, τώρα μια φυλακισμένη, οι κατώτερες – για πολλούς – ταμπέλες, που μπορούν να μπουν σε έναν άνθρωπο» σημειώνει.
Η Σάρα Μαρντίνι τον Αύγουστο του 2015 είχε συγκινήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, όταν μαζί με την αδερφή της Γιούσρα επιβιβάστηκαν σε φουσκωτή βάρκα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τη Λέσβο. Μαζί τους άλλοι 18 πρόσφυγες, όλοι στριμωγμένοι στο σκάφος, με μοναδικό σκοπό να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αλλωστε, αυτό ήταν και το όνειρο των γονέων των δύο κοριτσιών, οι οποίοι όταν ο πόλεμος στη Συρία είχε καταστρέψει όχι μόνο το σπίτι τους αλλά και κάθε ελπίδα για κανονική ζωή, έστειλαν με συγγενείς τις δύο κόρες τους – αθλήτριες και οι δύο στη κολύμβηση, μέλη της Εθνικής Ομάδας Συρίας – στην Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η ΒΑΡΚΑ. Η μηχανή της φουσκωτής βάρκας των τεσσάρων μέτρων, στην οποία επέβαιναν, λίγα λεπτά μετά τον απόπλου «σταμάτησε», με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να κινδυνεύσουν με πνιγμό, αφού το σκάφος άρχισε να γεμίζει νερά. Οι δύο αδερφές βούτηξαν στη θάλασσα και τραβούσαν, μαζί με άλλους δύο άνδρες, τη βάρκα από τα σκοινιά, φτάνοντας, μετά από ώρες προσπαθειών μέσα στη νύχτα στις ακτές της Λέσβου. Μαζί με αυτές έφτασαν σώοι κι όλοι οι επιβαίνοντες. «Ο καθένας φτιάχνει τη δική του μοίρα. Για μας εκείνη τη στιγμή ήταν αυτονόητο το τι έπρεπε να κάνουμε. Χωρίς δεύτερη σκέψη πέσαμε στη θάλασσα. Κι ευτυχώς μας ακολούθησαν κι άλλοι. Είμαι σίγουρη πως όποιος κι αν βρισκόταν στη θέση μας θα έκανε το ίδιο» δηλώνει στα «ΝΕΑ».
Η Σάρα και η Γιούσρα κατάφεραν, προσπερνώντας πολλά εμπόδια, να φτάσουν στη Γερμανία και να πάρουν πολιτικό άσυλο. Στην ευρωπαϊκή χώρα λίγο καιρό αργότερα έφτασαν οι γονείς και η μικρότερη αδερφή τους. Η πράξη των δύο κοριτσιών «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα να μιλούν για τις ηρωίδες του Αιγαίου. Μάλιστα, η Γιούσρα, η οποία πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έγινε η νεότερη πρέσβειρα στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, συναντώντας μεταξύ άλλων τον Πάπα και τον Μπαράκ Ομπάμα.
ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ. Το 2016 η Σάρα επέστρεψε στη Λέσβο, αυτή τη φορά ως εθελόντρια στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ERCI, όπου προσέφερε βοήθεια ανά περιόδους, καθώς στο μεταξύ είχε γίνει δεκτή στο κολέγιο Bard στο Βερολίνο στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών. Από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, η Σάρα είχε ως βάση της τη Λέσβο, έχοντας, βέβαια, πάρει άδεια από το κολέγιο. Στις 21 Αυγούστου, η 23χρονη ενώ περίμενε να ταξιδέψει για τη Γερμανία, καθώς άρχιζαν και πάλι τα μαθήματα, συνελήφθη ως εθελόντρια της ΜΚΟ, τα μέλη της οποίας φέρεται ότι διευκόλυναν την είσοδο προσφυγικών ροών προερχόμενες από την Τουρκία χωρίς να ενημερώνουν το Λιμενικό. Μάλιστα, η σύλληψη και η προφυλάκιση της ακτιβίστριας είχε προκαλέσει διεθνή σάλο. Λίγες μέρες αργότερα συνελήφθη και ο Γερμανός, επίσης εθελοντής, Σον Μπίντερ.
«Η Σάρα βγήκε από τη φυλακή με αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με εγγυοδοσία, που ορίστηκε στα 5.000 ευρώ. Τόσο η Σάρα όσο και ο Σον μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, καθώς γι’ αυτούς δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου» σημειώνει η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων, μέλος της νομικής ομάδας που έχει αναλάβει την υπόθεση.
Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ. Οπως εξηγεί η Κλειώ Παπαπαντολέων, προφανώς η συγκεκριμένη απόφαση σχετίζεται με την πορεία της ανάκρισης. «Ολο το αποδεικτικό υλικό καταδεικνύει πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να ενδιαφέρει ποινικά. Αλλωστε, όλη η δράση της Σάρας και του Σον στηρίχθηκε σε διεθνείς πρακτικές που ακολουθούν οργανισμοί υπό την Υπατη Αρμοστεία».
Σήμερα, μετά την αποφυλάκισή της, η Σάρα ταξιδεύει για τη Γερμανία, όπου σε μερικές εβδομάδες θα ξεκινήσει και πάλι τα μαθήματα στο κολέγιο. Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία της φυλάκισης, όμως, κάθε άλλο παρά την αποθαρρύνει από το να συνεχίσει την εθελοντική εργασία. «Φυσικά και θα επιστρέψω στη Λέσβο, γιατί θα πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να φτάνουν στην Ελλάδα. Ο εθελοντισμός, πάντως, δεν τελειώνει ποτέ. Για παράδειγμα, το επόμενο καλοκαίρι θα βρεθώ στην Ινδία για εθελοντική εργασία».