Σε μια σύνθεση ανθρώπων από πρόσωπα από όλους τους χώρους (τον Κώστα Καζάκο, την Ελένη Γερασιμίδου, τη βετεράνο των Αυτοδιοικητικών Βέρα Νικολαΐδου, τον δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο) μέχρι σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης, εντός Βουλής, την πρόταση του Περισσού για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μια συζήτηση που δεν είναι αυτονόητη για το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αφού η δική του λογική για το Σύνταγμα είναι εντελώς διαφορετική από των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Και όπως λένε τα στελέχη του ΚΚΕ «ως διαδικασία πρέπει να γίνει τακτική υπόθεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

Παρ’ ότι το ΚΚΕ με αφορμή το Σύνταγμα θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της εξουσίας και την ταξικότητά της (πάγια θέση του είναι πως το εκάστοτε Σύνταγμα αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης και στην κοινωνία), έχει ενδιαφέρον πως μπαίνει στη συζήτηση. Και άρα και στην αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής. Και παρότι έχει μια ακόμη πάγια αρχή: πως κάθε αναθεώρηση αποτυπώνει και τις αλλαγές που απαιτούνται για την κάθε φορά μεταβολή της «αστικής» εξουσίας και τις «νέες ανάγκες της». Για παράδειγμα, και διά στόματος Κουτσούμπα, επιβεβαιώθηκε πως το κόμμα του θεωρεί υπερώριμο το αίτημα για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 που αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών. «Ή όπως είναι ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις τους. Διαχωρισμός, που δεν είναι παρά ένας αστικός δημοκρατικός εκσυγχρονισμός, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο αιώνες σε κάποιες χώρες και έχει συντελεστεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες», όπως είπε με νόημα ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσε επίσης ο Περισσός, με αφορμή την αναθεώρηση, να μη χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση και κυρίως στο κομμάτι που την επικρίνει ως τον καλύτερο προπαγανδιστή της εμβάθυνσης στην ΕΕ. Αν το εκλαϊκεύαμε, θα λέγαμε πως η κυβέρνηση «συνταγματοποιεί το Μνημόνιο». Ο Περισσός επίσης κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση στην εκλογή ΠτΔ ώστε να μην διαταράσσεται η κυβερνητική σταθερότητα: έχει – σημειώνει – να κάνει με την προσπάθεια να ανακοπεί κάθε αλλαγή ή ανάσχεση της «κυρίαρχης πολιτικής».

Το ΚΚΕ όμως προχωράει ένα βήμα παραπέρα και καταθέτει τις δικές του προτάσεις. Για παράδειγμα προτείνει να αλλάξουν τα άρθρα 27 και 28 που αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Ζητάμε συγκεκριμένα, να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 27, που επιτρέπει τη μεταβολή στα όρια του ελληνικού κράτους, καθώς και η παράγραφος 2, που επιτρέπει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από αυτό», είπε ο Κουτσούμπας στη Βουλή, θέλοντας να καταδείξει την πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟ και με ευθύνη των δύο κυρίαρχων κομμάτων. «Στην πρότασή μας ζητάμε κατάργηση συνολικά του άρθρου 28, που επιτρέπει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα και περιορισμούς στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και της ερμηνευτικής δήλωσης που κατοχυρώνει τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, όπως επίσης και της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 80, που ρυθμίζει και μάλιστα συνταγματικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ», συμπλήρωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας και την πάγια αντίθεση του κόμματός του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Το ΚΚΕ προτείνει την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι, αφού βάσει των ισχυόντων περιορισμών του Συντάγματος, μπορεί να απαγορευθεί μια διαδήλωση λόγω ενδεχόμενου «σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Τέλος, με αφορμή την αναθεώρηση ο Περισσός επανέρχεται στην πολεμική του στο άρθρο 48 που αφορά τη λεγόμενη «κατάσταση πολιορκίας», που προβλέπει αναστολή άρθρων του Συντάγματος «στο όνομα της αντιμετώπισης εξωτερικών κινδύνων ή απειλής της εθνικής ασφάλειας». Η εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, αντί του μέχρι τώρα διορισμού της από την κυβέρνηση επίσης αποτελεί μια από τις νέες προτάσεις του Περισσού.