Το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που ταλαιπωρεί τις τράπεζες, τους δανειολήπτες και την ελληνική οικονομία υποδηλώνει ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση της ανηφόρας για την έξοδο από την κρίση. Και παρά το κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση μοιράζοντας προεκλογικές παροχές και επιδόματα, είναι αυτό που υπονομεύει την πορεία της οικονομίας, ανεβάζει το ρίσκο στα μάτια των ξένων επενδυτών και κρατά στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας.
Φορτωμένες με ένα βουνό κόκκινων δανείων οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια για να καλύπτουν τις ζημιές που έχουν από αυτά με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η κεφαλαιακή τους θέση, να πέφτουν οι τιμές των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο – μεγάλο μέρος των οποίων κατέχουν ξένα χαρτοφυλάκια. Ετσι όχι μόνο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας αλλά κινδυνεύουν με ένα ατύχημα εάν αυτό το σπιράλ αρνητικών εξελίξεων εξανεμίσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους με αποτέλεσμα να χρειασθούν ενίσχυση. Αυτός είναι ο λόγος που η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί, σήμερα, το πιο πιεστικό πρόβλημα για τη χώρα. Μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στα χέρια της κυβέρνησης που απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε στρατηγικό σχεδιασμό της για τις εκλογές.
Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν για τον δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων. Υπό την πίεση των αυστηρών στόχων που έχουν τεθεί από τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι τράπεζες, με το καλημέρα του 2019, αναμένεται να προχωρήσουν σε μία καταιγίδα πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανειοληπτών, παρόμοια της οποίας δεν έχει συμβεί στα χρονικά. Η κυβέρνηση μπορεί, ώς τώρα, να σφυρίζει αδιάφορα και να υπόσχεται προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά γνωρίζει καλά ότι μετά τη λήξη, στο τέλος Δεκεμβρίου, του σημερινού καθεστώτος του νόμου Κατσέλη τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας σε ό,τι αφορά την αξία των κατοικιών που επιτρέπεται να βγαίνουν στο σφυρί θα μειωθούν δραματικά κάτω από τα 200.000 ευρώ. Σπίτια αξίας ακόμη και 100.000 ευρώ θα βγαίνουν στο σφυρί.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα μονοπωλούν την επικαιρότητα από τις πρώτες μέρες του νέου έτους και θα εντείνονται όσο περνούν οι μήνες, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πείσει το εκλογικό της ακροατήριο ότι η χώρα γύρισε σελίδα. Πολλοί συνδέουν τη βιασύνη που επιδεικνύει σήμερα το Μαξίμου, ρίχνοντας στο τραπέζι το ένα μετά το άλλο τα χαρτιά των παροχών, και με το πρόβλημα αυτό σε συνδυασμό, βεβαίως, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται περί της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» θα εξακολουθεί να στοιχειώνει τη σημερινή κυβέρνηση. Οχι μόνο γιατί αναγκάστηκε – και εδώ – να κάνει κωλοτούμπα, αλλά γιατί το συγκεκριμένο σύνθημα έβαλε το λιθαράκι του στην αύξηση των κόκκινων δανείων που σήμερα έχει μετατραπεί σε μεγάλο κυβερνητικό εφιάλτη.