«Το πιο απατηλό πράγµα για τον άνθρωπο είναι η άποψή του». Ας ακούσουµε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τη µεγαλύτερη ιδιοφυΐα όλων των εποχών. Ας µελετήσουµε την τέχνη και την επιστήµη του στην αριστουργηµατική έκθεση-αφιέρωµα στο έργο του που φιλοξενείται στο Παλιό Αµαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι µέχρι τις 30 Μαρτίου. Ενας εκπληκτικός παρατηρητής της πραγµατικότητας που µας παροτρύνει σε δράση. «Εχω εκπλαγεί από την επείγουσα ανάγκη της πράξης. Η γνώση δεν αρκεί, χρειάζεται εφαρµογή. Η πρόθεση δεν είναι αρκετή, πρέπει να πράττουµε».

Εµφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του «Star Trek» αλλά ήταν η µόνη από το καστ µε πραγµατική εµπειρία στο Διάστηµα. Η Μέι Τζέµισον, η πρώτη αφροαµερικανίδα αστροναύτισσα, µίλησε στο 24ο συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίµα: «Οταν οι άνθρωποι λένε “σώστε τη Γη”, κάνουν λάθος. Το θέµα δεν είναι να σώσουµε τη Γη. Είναι να διασφαλίσουµε ότι δεν θα συνεχίσουµε να την πληγώνουµε ώστε να µην µπορεί πια να µας φιλοξενήσει». Οσο για τον Αρη, «δεν µπορεί να είναι η λύση για να σωθεί το ανθρώπινο είδος».

Ο καλύτερος σκακιστής στην Ιστορία αισθάνεται πλέον ερασιτέχνης. Παίζει µε νέους και χάνει. Αλλά το απολαµβάνει, λέει. Ο 55χρονος Γκάρι Κασπάροφ έχει κερδίσει δεκάδες παγκόσµιους τίτλους, έχει µεταναστεύει δύο φορές και έχει ασχοληθεί µε την πολιτική στη Ρωσία, απ’ όπου έφυγε το 2008. Τώρα ζει στη Νέα Υόρκη, όπου δηµιούργησε την Πρωτοβουλία Ανανέωσης της Δηµοκρατίας. Στόχος του µια κεντρώα προσπάθεια αναζωογόνησης της φιλελεύθερης δηµοκρατίας. Το ρουά-µατ αργεί ακόµη.

«Δεν το περίµενα ποτέ. Οτι ένας πίνακας του 15ου αιώνα θα µπορούσε να είναι τόσο ζωντανός, τόσο γεµάτος εκπλήξεις και εντελώς µοντέρνος». Ο Βιµ Βέντερς δεν µπορεί (και δεν θέλει) να κρύψει τον ενθουσιασµό του για τον πίνακα «Ο Αγιος Φραγκίσκος σε έκσταση» του Τζιοβάνι Μπελίνι. Ο βραβευµένος γερµανός σκηνοθέτης δεν είχε δει ποτέ κάποιον «τόσο απόλυτα σε δέος και θαυµασµό, τόσο παραδοµένο κοιτώντας τον ουρανό, τα δέντρα, τα ζώα, τους βράχους, τη Δηµιουργία. Και έτσι γεµάτος δέος άρχισα να τα βλέπω όλα αυτά κι εγώ από εκείνη τη στιγµή».

Ο Ράιαν είναι επτά ετών, λατρεύει τα Lego και τα τρένα. Το 2015 οι γονείς του έφτιαξαν ένα κανάλι στο YouTube που τον δείχνει να ανοίγει δώρα και να αντιδρά. Τρία χρόνια αργότερα το κανάλι έχει σηµειώσει 26 δισ. views. Ο Ράιαν έχει 17 εκατ. συνδροµητές και φέτος κέρδισε 22 εκατ. δολάρια από σπόνσορες και διαφηµίσεις. Σε κάθε βίντεο ο Ράιαν ανοίγει περίπου 100 παιχνίδια ξοδεύοντας µερικά δευτερόλεπτα στο καθένα. Και το παιχνίδι χάνει κάθε έννοια παιχνιδιού.

Ο 17χρονος που σκότωσε τον συµµαθητή του στην Καβάλα. Η Ελένη Τοπαλούδη που δολοφονήθηκε από δύο γνωστούς της επειδή είπε «όχι» στις σεξουαλικές επιθυµίες τους. Το µοντέλο που θεωρεί «φυσικό» να πέφτει ξύλο στους τσακωµούς. Ο παρουσιαστής που σιωπά και δεν διορθώνει. Η καθηµερινή βία στα Εξάρχεια. Δείχνουν διαφορετικά όλα αυτά µεταξύ τους, αλλά δεν είναι. Είναι η κόκκινη κλωστή που διαπερνά την κοινωνία µας. Ολο και πιο έντονα τυλίγεται γύρω µας. Οσο κι αν φωνάζουµε για τη βία, το σοκαριστικό είναι η αποδοχή της.