«Ενας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή» έλεγε ο Αντουάν ντε Σεντ – Εξιπερί. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, αν στο Κίνημα Αλλαγής δίνονταν τρεις μαγικές ευχές, τα στελέχη ξέρουν καλά τι θα ζητούσαν: να σταματήσει ο Αλέξης Τσίπρας να παριστάνει τον σοσιαλδημοκράτη. Να λήξουν επιτυχημένα οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια. Να μπουν σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Επειδή όμως μάγοι δεν υπάρχουν, στη Χαριλάου Τρικούπη επενδύουν σε στόχο με σχέδιο – το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την Πορτογαλία.

ΕΚΤΟΣ. Με την παρουσία της στη Λισαβόνα για το συνέδριο του PES, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να βάλει φρένο στην προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές – εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ο Τσίπρας δεν έκανε το μεγάλο βήμα, αποδεχόμενος την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν. Πώς, αναρωτιούνται στη Χαριλάου Τρικούπη, κάποιος επιχειρεί ανοίγματα με τους σοσιαλδημοκράτες τη στιγμή που δεν στηρίζει τις επιλογές τους; Με την παρέμβασή της στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών, η Γεννηματά προέβαλε ακριβώς αυτό το ζήτημα, τραβώντας ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ – που «καιροσκοπικά» προσεγγίζει τη σοσιαλδημοκρατία, ενώ παράλληλα την αντιμάχεται, χρεώνοντάς της τις απαρχές της κρίσης. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει μιλήσει πολλές φορές για τη διγλωσσία που διέπει τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος στα ταξίδια του στο εξωτερικό κάνει λόγο για προοδευτικά μέτωπα εναντίον του ακροδεξιού κινδύνου, την ώρα που ο ίδιος συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας «καθεστωτικές λογικές» στους θεσμούς. Το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, δεν είναι αντίθετο στα μέτωπα συνεργασίας, αρκεί αυτά να είναι προγραμματικά, και όχι με βάση τα προσωπικά συμφέροντα. Η Γεννηματά εξέφρασε χθες και τις κεντροαριστερές θέσεις για το Μεταναστευτικό. Πίεσε για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, αλλά και την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, με ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

 

ΕΝΤΟΣ. Στις 16 Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την επιστροφή από τη Λισαβόνα, το βάρος θα στραφεί στο εσωτερικό. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή έχει έναν και μόνο στόχο: την επικύρωση της πλειονότητας των εθνικών ψηφοδελτίων. Η ανακοίνωση των ονομάτων γίνεται πριν από τα Χριστούγεννα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η συσπείρωση του χώρου και να κηρυχθεί, σχεδόν επισήμως από την ηγεσία, η έναρξη μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου. Είναι προφανές, ωστόσο, πως τα σενάρια που αφορούν τους εκφραστές των διάφορων πόλων εντός της δημοκρατικής παράταξης δεν θα ξεκαθαρίσουν ακόμα, καθώς τους χειρισμούς έχει αναλάβει η ίδια η Γεννηματά.

ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ. Και βέβαια, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Παλαί ντε Σπορ, σε συνδυασμό με τις παροχές που συνεχίζονται, οδηγούν τα κεντροαριστερά στελέχη στο συμπέρασμα πως οι εκλογές είναι πιο κοντά από όσο αφήνει να εννοηθεί ο έλληνας Πρωθυπουργός. Κι αν το σενάριο της πολλαπλής κάλπης δυσχεραίνει περισσότερο απ’ όλα τον σχεδιασμό του Κινήματος Αλλαγής, η προοπτική άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία δεν τον τρομάζει. «Οσο παραμένει στην εξουσία, τα αδιέξοδα για τη χώρα πολλαπλασιάζονται» τόνισε σε δήλωσή της η Γεννηματά. «Οι κίνδυνοι για τα εθνικά θέματα μεγαλώνουν. Η έξοδος από την κρίση απομακρύνεται. Και ο τρόπος που κυβερνά προσβάλλει τη δημοκρατία». Το νέο σύνθημα κάνει λόγο για «προοδευτική ανατροπή». Αρκεί τα εσωτερικά μέτωπα για τη σύσταση των ψηφοδελτίων να έχουν κλείσει νωρίς και αναίμακτα.