Στα παλιά πασοκικά συνέδρια, τα ορθόδοξα, υπήρχαν κάποιες κομματικές συνήθειες που άντεχαν στον χρόνο: ο ήχος από τα κομπολόγια και το νέφος των τσιγάρων. Στα new age ποταμικά έχουν μπάλες για γιόγκα και πιλάτες, απαγορεύουν τα πλαστικά μπουκαλάκια για περιβαλλοντικούς λόγους και, συνδυάζοντας την οικολογική ευαισθησία με την ανάγκη να γεμίσουν τα κομματικά ταμεία, πωλούν αλουμινένια παγούρια. Σε εκείνα του Περισσού άπαντες κυκλοφορούν με τον «Ριζοσπάστη» στην κωλότσεπη. Στα παραδοσιακά νεοδημοκρατικά το μάτι κουραζόταν από τη μονοτονία των στολών εργασίας, μπλε κοστούμι με γαλάζια γραβάτα για τους μεγαλύτερης ηλικίας, πουκάμισο και σουέτ μοκασίνι για τους Δαπίτες. Για να το πούμε αλλιώς, τα συνέδρια συνήθως εξελίσσονται σε φιέστες για να θυμηθούν οι σύνεδροι όσα τους ενώνουν. Και για να αναθερμανθεί έτσι ο κομματικός τους πατριωτισμός.

Στο συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινάει την Παρασκευή, το στενό μητσοτακικό επιτελείο ευελπιστεί να σπάσει το δικό τους μοτίβο. Για την ακρίβεια, ελπίζει τα βλέμματα των παρατηρητών, μιντιακών και μη, να πέσουν στην κοινωνική πολιτική της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο απώτερος σκοπός τους είναι, φυσικά, να απαντήσουν στην κριτική περί ανάλγητων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τους απευθύνουν οι Συριζαίοι. Αλλά και να επισημάνουν στο εκλογικό σώμα ότι – όπως το θέτουν και οι ίδιοι – «η ΝΔ ήταν και παραμένει ένα λαϊκό κόμμα». Ο συγκεκριμένος στόχος θα επιτευχθεί, πιστεύουν, μέσω του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος». Με αυτόν τον όρο αναφέρονται όσοι ασχολούνται με τα οργανωτικά του συνεδρίου σε μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα τρέχουν σε αίθουσες δίπλα σε εκείνη της Ολομέλειας. Αν ήθελε να συνοψίσει κανείς τις θεματικές των παραπάνω εκδηλώσεων, θα χρησιμοποιούσε δύο λέξεις: «εργασία και οικογένεια».

Το μέλλον της εργασίας. Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, «στο επίκεντρό τους θα βρεθούν το μέλλον της εργασίας και η επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων». Θα υπάρχουν λοιπόν συζητήσεις για τα νέα επαγγέλματα που δημιουργεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, για τις δεξιότητες που χρειάζονται πλέον οι νέοι, για τη διασύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας. Και άλλες για θέματα όπως η περίφημη γυάλινη οροφή στην οποία προσκρούουν οι μισθοί και η επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε πολλές εταιρείες ή ο σχολικός εκφοβισμός των παιδιών.

Μέσα από τις θεματικές του «παράλληλου προγράμματος» η ΝΔ φιλοδοξεί να ξανασυστηθεί στους ψηφοφόρους ως το κόμμα που στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια και τους νέους που αναζητούν δουλειά. Οπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «η κοινωνική πολιτική της ΝΔ αφορά πρωτίστως όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Τους νέους, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους». Στην ουσία οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και κωδικοποίησης των θέσεων που έχει εκφράσει το κόμμα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Σχεδιάζουν, μάλιστα, η συνεκτική παρουσίαση όσων έχουν να πουν για το κράτος πρόνοιας να τυπωθεί και σε χαρτί. Να παρουσιαστεί, δηλαδή, σε ένα βιβλιαράκι, το οποίο θα διανεμηθεί στους συνέδρους.

Με το βλέμμα στις εκλογές. Πέρα όμως από τα μηνύματα που θέλουν στείλουν, το 12ο συνέδριό τους είναι εκ των πραγμάτων ένα προεκλογικό συνέδριο, μια και η εκτίμηση που επικρατεί στα κεντρικά του κόμματος είναι πως οι κάλπες θα στηθούν το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Εξού και αναζητήθηκαν τρόποι να ετοιμαστεί ο νεοδημοκρατικός μηχανισμός για όλες τις μορφές προεκλογικού πολέμου – ή μάλλον, να προετοιμαστεί για αυτό που στη στρατιωτική αργκό θα λέγαμε υβριδικός πόλεμος.

Εμφαση στα social media. Ετσι, στο πρόγραμμα έχουν προστεθεί ορισμένες σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεις για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις νέες μορφές επικοινωνίας στην πολιτική. Μέσα από αυτές το κόμμα θα αποπειραθεί να εκπαιδεύσει τα μέλη του στην αποτελεσματική χρήση των social media πριν από τις πρώτες ελληνικές εκλογές που θα «παιχθούν» στην ψηφιακή δημόσια σφαίρα. Στη γαλάζια ανάλυση «για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι εκλογές θα κριθούν από τα fake news και τις μάχες σε Facebook και Twitter. Θέλουμε, επομένως, να κεφαλαιοποιήσουμε αυτά τα Μέσα προκειμένου να αναδείξουμε την υπεύθυνη πολιτική μας και να εκθέσουμε τα fake news των αντιπάλων μας».

Συνοψίζοντας λοιπόν τις επιδιώξεις της, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αναδείξει την κοινωνική της πολιτική, να εκπέμψει το μήνυμα της κυβερνητικής ετοιμότητας και να προετοιμάσει τα στελέχη της για μια αναμέτρηση που μπορεί να μοιάζει με εκείνη των τελευταίων αμερικανικών εκλογών. Παράλληλα όμως, έχει κι ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσει. Οπως θα υπογράμμιζε κάποιος που έχει γράψει πολλές εργατοώρες στην κουζίνα του κόμματος, ένα συνέδριο στο οποίο θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής κινδυνεύει πάντα να μετατραπεί σε μια διαδικασία κομματικής ενδοσκόπησης.

Ο δρόμος για να πετύχει η ΝΔ τους συνεδριακούς της στόχους γενικά, αλλά και εκείνους του παράλληλου προγράμματος ειδικά, άρα, περνάει μέσα από την παράκαμψη ορισμένων ειωθότων της συνάντησης των συνέδρων κάθε ελληνικού κόμματος – ειωθότων σαν τις εσωκομματικές κόντρες για τη σύνθεση του ανώτατου συλλογικού οργάνου μεταξύ δύο συνεδρίων.