Ο Δεκέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας για αρκετές ομάδες στη Σούπερ Λίγκα. Ο παγωμένος αέρας κάνει ακόμη πιο σκληρή την προσπάθεια επιβίωσης στη μεγάλη κατηγορία, ιδιαίτερα σε αυτές που δεν έχουν καταφέρει να συλλέξουν αυτά που είναι απαραίτητα για να αισθάνονται ασφαλείς.

Οι βαθμοί είναι ό,τι πιο πολύτιμο αυτή την περίοδο και καθώς το πρωτάθλημα οδεύει προς τη λήξη του πρώτου γύρου, ο εφιάλτης του υποβιβασμού κάνει την εμφάνισή του περισσότερο τρομακτικός από κάθε άλλη φορά.

Στον ιστορικό Απόλλωνα και τη Λιβαδειά τον αισθάνονται πιο έντονα, αλλά στο Ηράκλειο, τα Γιάννινα και τη Λαμία προσπαθούν να βάλουν την κατάσταση σε μια τάξη ώστε να είναι έτοιμοι για την τελική μάχη.

Την ίδια στιγμή, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας, για κάποιες ομάδες ο αέρας φυσάει με διαφορετική κατεύθυνση. Δύο ομάδες από τη Θεσσαλία (Απόλλων Λάρισας και Βόλος) και ισάριθμες από την Κρήτη (Πλατανιάς και Εργοτέλης), έχουν πάρει τις πρώτες τέσσερις θέσεις, με την ομάδα του κάμπου να αρχίζει τον αγώνα κάθε αγωνιστική από την pole position. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως η κούρσα της Φούτμπολ Λιγκ είναι ακόμα στην αρχή, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ποιοι θα αντέξουν έως το τέλος και ποιοι κρατούν δυνάμεις και ετοιμάζουν την αντεπίθεση.

Επιστροφή στα εδάφη της Σούπερ Λίγκας. Πώς μπορεί να περάσει η βαρυχειμωνιά στον Απόλλωνα; Οπως φαίνεται τα λάθη έχουν γίνει από την αρχή και πλέον είναι δύσκολο να διορθωθούν. Κυρίως δεν φαίνεται να υπάρχει υπομονή. Οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, μάλλον φαίνεται να επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι (μόλις) δύο βαθμοί σε δώδεκα παιχνίδια, δημιουργούν ακόμα περισσότερο άγχος στους ποδοσφαιριστές και οδηγούν τη διοίκηση σε σπασμωδικές κινήσεις.

Ο Βαλεριέν Ισμαελ έκανε την προετοιμασία και κάθισε στον πάγκο για ένα παιχνίδι. Ακολούθησε ο Αλμπέρτο Χιμένεθ Μοντεαγούδο που δεν έκλεισε μήνα και τον αντικατέστησε ο Γιάννης Μαντζουράκης. Ολα αυτά μέχρι και την 5η αγωνιστική! Μη νομίσετε φυσικά ότι ο κατάλογος των προπονητών τελειώνει εδώ. Ο Μαντζουράκης αποχώρησε και έδωσε τη θέση του στον Μπάμπη Τεννέ, ο οποίος μάλιστα συμφώνησε για συμβόλαιο ενάμιση χρόνου. Η διοίκηση στην ανακοίνωση που αφορούσε τη λύση του συμβολαίου με τον Μαντζουράκη ανέφερε πως αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τα πλάνα της… Φαίνεται πως ο Ιανουάριος θα φέρει αρκετές αλλαγές.

Ομως, ούτε οι επτά βαθμοί που έχει συγκεντρώσει ο Λεβαδειακός τού προσφέρουν ασφάλεια. Η παγωμένη ατμόσφαιρα της προτελευταίας θέσης έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας. Κι εδώ φυσικά δεν λείπουν οι αλλαγές προπονητών. Ο Ακης Μάντζιος αποχώρησε και έδωσε τη θέση του στον Ιταλό Πέπε Σανίνο. Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν άλλαξε και στη Λιβαδειά έχουν αρχίσει να νοσταλγούν τον Ζοζέ Ανιγκό, με τον οποίο πέρυσι η ομάδα είχε εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή της στην κατηγορία. Η αποχώρηση του Ανιγκό από τον Πανιώνιο δημιούργησε σενάρια επιστροφής στον Λεβαδειακό, άλλωστε, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Σανίνο έχει αρχίσει να είναι έντονη.

Οι πιο αισιόδοξοι

Λίγο πιο πάνω στη βαθμολογία, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, ωστόσο φαίνεται πως είναι αναστρέψιμη. Ο ΟΦΗ έχει μόλις έναν βαθμό περισσότερο από τον Λεβαδειακό, αγωνιστική όμως παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στο γήπεδο και παλεύει τα παιχνίδια. Στο Ηράκλειο ακολουθούν το πλάνο που έχουν χαράξει από την αρχή της χρονιάς, δείχνουν εμπιστοσύνη στον Νίκο Παπαδόπουλο, τον προπονητή που ανέβασε παρά τα τεράστια προβλήματα την ομάδα στη Σούπερ Λίγκα και γενικά φαίνεται ότι υπάρχει υγεία. Αυτό σημαίνει πως στον ΟΦΗ παρά τη δυσχερή θέση είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους και δεν θα πετάξουν εύκολα λευκή πετσέτα. Μία ομάδα στην οποία η αλλαγή προπονητή αποδείχθηκε ευεργετική ήταν η Λαμία.

Η αποχώρηση του Μπάμπη Τεννέ έφερε στην πόλη τον Μάκη Χάβο, ο οποίος άλλαξε την αγωνιστική εικόνα. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Χάβος, η Λαμία «έτρεξε» ένα αήττητο σερί επτά αγώνων (δύο νίκες και πέντε ισοπαλίες), φτάνοντας τους 11 βαθμούς, με τους οποίους παραμένει οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί μαξιλαράκι ασφαλείας, ωστόσο δημιουργεί μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Η περιπέτεια του ΠΑΣ

Στην ίδια θέση με τους ίδιους βαθμούς είναι και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μία ομάδα που μας είχε συνηθίσει σε ψηλότερες θέσεις τα τελευταία χρόνια. Ο Γιάννης Πετράκης συνεχίζει στον πάγκο για ακόμα μια χρονιά και αυτό εντάσσεται στα θετικά, καθώς ξέρει καλά την ομάδα και τον τρόπο με τον οποίο θα φέρει την ανάταση. Αυτό που χρειάζεται είναι η διάρκεια στην απόδοση, καθώς ο ΠΑΣ εμφανίζεται έως τώρα να έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Ο Αστέρας Τρίπολης έχει 12 βαθμούς, θεωρητικά βρίσκεται σε κίνδυνο, ουσιαστικά όμως και με βάση την αγωνιστική εικόνα, αναμένεται καλύτερος στη συνέχεια. Το βασικό πρόβλημα του Αστέρα είναι η τελική προσπάθεια. Σε κάθε ματς «μετρούσαν» χαμένες ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί βαθμοί. Στην Τρίπολη είχαμε επίσης αλλαγή προπονητή, με τον Σάββα Παντελίδη να αποχωρεί για να αναλάβει τον Αρη και τον Γιώργο Παράσχο να παίρνει τη θέση του. Ο Αστέρας έχει ισάριθμες νίκες μετά την αλλαγή στον πάγκο και αν καταφέρει έως τα Χριστούγεννα (τέλος πρώτου γύρου) να εκμεταλλευτεί το καλό πρόγραμμα, τότε θα έχει «καθαρίσει» οριστικά την υπόθεση παραμονή.

Η Κρήτη και οι θεσσαλικές εκπλήξεις

Ο Απόλλων Λάρισας φαβορί για την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα; Η βαθμολογία τουλάχιστον αυτό δείχνει ύστερα από επτά παιχνίδια. Μια ομάδα με… βραζιλιάνικο στυλ, καθώς οι πρωταγωνιστές της εξαιρετικής έως τώρα πορείας είναι από τη χώρα της σάμπας. Μαρκολίνο, Λουκάο και Πολέτο, τρεις νεαροί Βραζιλιάνοι έχουν πετύχει οκτώ από τα 15 γκολ της ομάδας, η οποία καθοδηγείται από συμπατριώτη τους προπονητή, τον Μαρσέλο Τροΐζι.

Η έκπληξη λέγεται Βόλος – μια νέα ομάδα που ανέβηκε φέτος στην επαγγελματική κατηγορία, είναι στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας προς το παρόν «μπαρουτοκαπνισμένους» συλλόγους όπως οι Πλατανιάς, Εργοτέλης, Κέρκυρα, Παναχαϊκή, ομάδες δηλαδή που μπορούν να «χτυπήσουν» την άνοδο. Μάλιστα στον πάγκο της ομάδας είναι ο 37χρονος Καταλανός Χουάν Φεράντο, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια ήταν για δύο μήνες στον Εργοτέλη. Για την ακρίβεια, προσελήφθη τον Ιούλιο και απολύθηκε όταν τέλειωσε το πρωτάθλημα.

Το θέμα λοιπόν είναι αν αυτές οι δύο ομάδες θα αντέξουν έως το τέλος, ιδιαίτερα όταν αρχίσουν την αντεπίθεση τα… βαριά χαρτιά της κατηγορίας. Ακόμα είναι πολύ νωρίς όμως, και όπως εξελίσσεται το φετινό πρωτάθλημα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Φυσικά, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε Δόξα Δράμας και Ηρακλή, παρ’ ότι δεν άρχισαν καλά.