Είναι κοινό μυστικό ότι το καλύτερο αγωνιστικό του πρόσωπο ώς τώρα ο ΠΑΟΚ το έδειξε εκεί προς το τέλος του καλοκαιριού και αρχές του φθινοπώρου στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το συγκρότημα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις (πάντα σε συνάρτηση με τη χρονική περίοδο, κατά την οποία συνήθως οι ομάδες είναι πολύ πιο σφιγμένες καθώς βρίσκονται στην αρχή της σεζόν), οι οποίες έφτασαν τον ΠΑΟΚ στον προθάλαμο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μόλις 90 λεπτά χώριζαν τον Δικέφαλο από το όνειρο συμμετοχής για πρώτη φορά στην κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου. Μετά τον αποκλεισμό της Βασιλείας και της Σπαρτάκ Μόσχας, οι κυπελλούχοι Ελλάδας χρειάζονταν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους στην Τούμπα με την Μπενφίκα (μετά το 1-1 της Λισαβόνας) για να μπουν στους ομίλους.

Το γεγονός ότι σε εκείνο το παιχνίδι με τους Πορτογάλους έκαναν όλα τα λάθη της χρονιάς μαζεμένα (εξού και η βαριά ήττα με 4-1) δεν αμαυρώνει την εξαιρετική πορεία του ΠΑΟΚ μέχρι εκεί.

Από εκεί και πέρα είναι σαν να κατέβασε διακόπτη, τόσο στην Ελλάδα όσο (κυρίως) στην Ευρώπη.

Αντίθεση

Στο ελληνικό πρωτάθλημα πάντως με απίστευτο κυνισμό – που συνήθως δείχνουν έμπειρες ομάδες στον πρωταθλητισμό – αλλά και τύχη (ιδιαίτερα στα ντέρμπι με Ολυμπιακό κυρίως και ΑΕΚ κατά δεύτερο λόγο) ο Δικέφαλος έχει κάνει έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο, ο οποίος ολοκληρώνεται σε τρεις αγωνιστικές.

Με 11/12 νίκες (μεταξύ των οποίων 4/4 στα ντέρμπι με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Αρη, με τέρματα 7-1!) και μόλις μία ισοπαλία στον Ατρόμητο, ο ΠΑΟΚ έχει ήδη ξεφύγει με 6 (από Ολυμπιακό) και 7 (από Ατρόμητο).

Μπορεί να μην έπαιζε το ποδόσφαιρο του καλοκαιριού, αλλά ο Δικέφαλος ήταν απόλυτα ουσιαστικός στον βασικό του στόχο που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ομως στην Ευρώπη το πρόσημο δεν ήταν το ίδιο θετικό όχι μόνο στη βαθμολογική συγκομιδή αλλά κυρίως στις εμφανίσεις.

Κόντρα στην Τσέλσι, αλλά ακόμα και κόντρα στην αδύναμη Βίντι ο ΠΑΟΚ σε τέσσερα 90λεπτα είχε συνολικά μόλις δύο τελικές στην εστία, μία με την Τσέλσι και μία με τη Βίντι!

«Η Βίντι πήγε το παιχνίδι στη φυσική κατάσταση, αμύνθηκε καλά και εμείς σε δύο παιχνίδια δεν καταφέραμε να κάνουμε κάποια αξιόλογη φάση» είπε με πίκρα ο ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ στη συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη μετά και τη δεύτερη ήττα από τη Βίντι, αλλά παράλληλα – εκείνο το βράδυ που όλα έμοιαζαν να έχουν χαθεί – ο Λουτσέσκου είχε προειδοποιήσει: «Περιμένετε λίγο ακόμα για την πρόκριση. Η ΜΠΑΤΕ έχει τις δικές της ελπίδες και θα παίξει γι’ αυτές. Ας περιμένουμε τις δύο τελευταίες αγωνιστικές».

Déjà vu

Πράγματι ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί την Πέμπτη σε ένα άτυπο déjà vu, όπως αυτό του καλοκαιριού, και θα απέχει 90 λεπτά από την (ευρωπαϊκή) πρόκριση. Απλά κόντρα στη σαφώς πιο ισχυρή Μπενφίκα τού αρκούσε και η (λευκή) ισοπαλία, ενώ τώρα αφενός θα πρέπει να νικήσει την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και την ίδια στιγμή η Τσέλσι να ολοκληρώσει με το απόλυτο (6/6) την παρουσία της στον όμιλο επικρατώντας της Βίντι και στη Βουδαπέστη.

Οι πιθανότητες πάντως είναι υπέρ του διπρόσωπου – στην Ευρώπη – ΠΑΟΚ που καλείται έπειτα από τέσσερα στείρα 90λεπτα ευρωπαϊκά παιχνίδια να θυμηθεί τη βραδιά στη Λευκορωσία, τότε που είχε «σκορπίσει» την ΜΠΑΤΕ στους τέσσερις ανέμους (4-1).

Μέχρι τώρα, σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι ο οργανισμός του ΠΑΟΚ με πρώτο τον κόουτς φρόντιζε να θυμίζει την προτεραιότητα του πρωταθλήματος που είναι ο αυτοσκοπός.

Ομως για 90 λεπτά μπορεί να πάει στην άκρη για να μη χαθεί μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ευρωπαϊκής διάκρισης.