Ακραίο περιστατικό βίας από το οποίο κινδύνευσε η ζωή ενός ανθρώπου σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη διοίκηση του ιδρύματος απούσα. Ομάδα ταραξιών που συμμετείχε το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα πάρτι που διοργανώνονται σε κτίριο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου χτύπησε άγρια τον φύλακα του ιδρύματος και ένα μέλος της τον μαχαίρωσε, όταν προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά που άναψαν σε κάδους απορριμμάτων για να μην πιάσει φωτιά το δάσος της περιοχής.
Ομάδα δεκαπέντε ατόμων έκανε επιδρομή στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και αφού έσπασε τζάμια, πυρπόλησε κάδους απορριμμάτων. Οταν ο φύλακας του ιδρύματος προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά, τον χτύπησαν άσχημα και τελικά ένα μέλος της τον μαχαίρωσε. Περιγράφοντας το περιστατικό, καθηγητής του Τμήματος στα «ΝΕΑ» ότι:«Ο άνθρωπος σώθηκε μόνο γιατί φορούσε χοντρό μπουφάν και δεν μπόρεσε η λάμα του μαχαιριού να φτάσει στην πλάτη του».
Το σκηνικό που διαμορφώθηκε για μια ακόμη φορά στα ελληνικά πανεπιστήμια συμπληρώθηκε από τη νέα επιστολή διαμαρτυρίας φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αυτή τη φορά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά και την οξεία αντιπαράθεση της πρυτανείας του ιδρύματος και της Αστυνομίας για τα επεισόδια που έγιναν την περασμένη εβδομάδα μετά τις πορείες της 6ης Δεκεμβρίου στη Θεολογική Σχολή και τις φθορές που πλησιάζουν τις 100.000 ευρώ.
Για το θέμα βέβαια πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έφτασαν να κατηγορούν τους πανεπιστημιακούς ότι δεν εφάρμοσαν το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ, το οποίο συνιστά την… αποστολή email τις Αρχές σε περιπτώσεις κρίσης.
Από την πλευρά της η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διέψευσε την ανακοίνωση του αρχηγείου της Αστυνομίας ότι δεν είχε προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση από τις Αρχές του ΑΠΘ για τα αδικήματα που διαπράττονταν εντός του Ιδρύματος. «Πέραν των σχετικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρμόδιους εισαγγελικούς και αστυνομικούς λειτουργούς, στάλθηκε έγκαιρα και έγγραφη ενημέρωση για την κατάληψη της Θεολογικής Σχολής» ανέφερε η πρυτανεία του ιδρύματος. Το έγγραφο κατέληγε με τη φράση: «Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την προστασία των δημοσίων κτιρίων του ΑΠΘ».
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Ανταπαντώντας, πηγές από την Αστυνομία ανέφεραν ότι ναι μεν το κείμενο τους ενημέρωνε για την κατάληψη, ωστόσο δεν αποτελούσε κακουργηματική πράξη και όταν το βράδυ διαπιστώθηκε από τους ίδιους τους αστυνομικούς ότι τελούνται κακουργηματικές πράξεις, τότε επενέβησαν. «Μα η Αστυνομία πρέπει έτσι κι αλλιώς να επεμβαίνει από μόνη της όταν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις, ενώ για τις άλλες τους καλούμε εμείς, όπως και κάναμε» λέει σχετικά στα «ΝΕΑ» ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος.
Οργισμένη επιστολή
Εκκληση φοιτητών σε Τσίπρα – Παυλόπουλο
{ARXTR}Επιστολή{ARXTR} στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς έστειλαν φοιτητές του ιδρύματος που έχουν συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές για τα θέματα ασφάλειας στα ελληνικά ΑΕΙ. Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους: «Οι καταστροφές στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έδειξαν, για ακόμη μία φορά, πόσο εκτεθειμένο και ανυπεράσπιστο είναι το πανεπιστήμιο σε εγκληματικές πράξεις».
«Το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί γκέτο προς μάντρωμα των εγκληματιών, όπως μοιάζει δυστυχώς να βολεύει πολλούς. Το μέλλον του πανεπιστημίου δεν μπορεί να γίνει άθυρμα για μικροκομματικά συμφέροντα και διενέξεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών. Η παιδεία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ενός δημοκρατικού κράτους, είναι ευθύνη όλων μας να μην την αφήσουμε να καταρρεύσει» αναφέρουν.