Ολα τα ματς δίνουν τρεις βαθμούς, αλλά στο Ξάνθη – Ολυμπιακός ήταν το timing. Με τους Ερυθρόλευκους στο -6, το διακύβευμα ήταν αν θα τελειώσει το πρωτάθλημα από τις 9 Δεκεμβρίου. Και προφανώς τελείωσε. Ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην Ξάνθη με τις αδυναμίες του (στο τελείωμα των φάσεων). Και τα προβλήματά του (τις απουσίες των επιθετικών). Στο πρώτο ημίχρονο παίζει μονότερμα, οι τελικές είναι 11-1 κι έχει καθαρό δοκάρι. Στην επανάληψη μένει πίσω στο σκορ από την καραμπόλα στο κεφάλι του Βούκοβιτς (φωτογραφία). Πέφτει η τάση στους προβολείς, σπάει ο ρυθμός κι όταν ο σέρβος στόπερ κάνει στο 76′ το 1-1 το παίρνει απάνω του ο Τζήλος. Απομένουν είκοσι και πλέον λεπτά (λόγω της διακοπής) αλλά με τον Ολυμπιακό να παίζει από το 78′ με εννιά (αποβολή Ποντένσε) εναντίον δώδεκα. Στα τραβήγματα των αμυντικών των γηπεδούχων, μέσα στην περιοχή, είτε έκλεινε τα μάτια, είτε έδινε επιθετικό φάουλ.

Φορκάστ

Κι αν επρόκειτο για μία φάση, θα μπορούσες να πεις ότι δεν την είδε. Ή ότι έκανε λάθος εκτίμηση. Η σπουδή του όμως να τις «καθαρίζει» ήταν ενδεικτικό των προθέσεών του. Αποκορύφωμα, στο 90′ όταν ο Κασάδο τραβάει από τη φανέλα τον Μάνο. Ο Τζήλος για να είναι σίγουρος (η μπάλα στη συνέχεια από την προβολή του έλληνα επιθετικού βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι) τελειώνει τη φάση με επιθετικό φάουλ. Μια διαιτησία που όσο πέρναγε ο χρόνος, γινόταν όλο και πιο χειρουργική. Ενα έργο που το βλέπουμε από την αρχή της σεζόν. Με τη διαιτησία κάτω από την ανοχή των διεθνών Ομοσπονδιών (FIFA – UEFA) να έχει περιέλθει στα χέρια των νταραβεριτζίδων. Ο Τσαμούρης την περασμένη Κυριακή στη Λαμία, να αγνοεί το χέρι-πέναλτι του Βιεϊρίνια που έβγαζε μάτια. Ο Τζήλος χθες να περνάει στεγνό καθάρισμα τον Ολυμπιακό. Η μπουγάδα μέσα σε οκτώ μέρες καθάρισε. Κάπως έτσι το φορκάστ στη 13η αγωνιστική είναι ΠΑΟΚ – Ατρόμητος.

Καθίζηση

Και δεν θα ήταν δυνατόν ν’ αφήσει ο ΠΑΟΚ την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η Λάρισα που προηγήθηκε, του έβαλε δύσκολα για 45 λεπτά. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Καρανίκας ανατρέπει τον Πρίγιοβιτς. Πέναλτι, δεύτερη κίτρινη-κόκκινη, εύστοχος ο Σέρβος (φωτογραφία κάτω) από την άσπρη βούλα, τέλος. Στο +8 πλέον από τον Ολυμπιακό κι όταν οι ελπίδες στηρίζονται στα μαθηματικά, σπάνια ευοδώνονται. Ο ΟΦΗ δάγκωσε άσχημα τον Παναθηναϊκό. Είχε το τρίπτυχο της ομάδας που πουλάει ακριβά το τομάρι της. Ψυχή, δύναμη, πάθος. Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ soft για να τη βγάλει καθαρή στο Γεντί Κουλέ. Ο Δώνης ούτε με τον Χατζηγιοβάνη, ούτε με τον Πούγγουρα κατάφερε να λύσει το θέμα στο δεξί άκρο της άμυνας. Το κυρίαρχο ωστόσο για τους Πράσινους ήταν η καθίζηση ποδοσφαιριστών σε θέσεις-κλειδιά. Οταν δεν παίρνεις τίποτα από Διούδη, Κουρμπέλη, Μπουζούκη, το 3-1 του ΟΦΗ δείχνει normal.

Πρέσινγκ

ΑΕΚ – Λαμία την Κυριακή. Τρία τηλέφωνα έκανα κατά τη διάρκεια του ματς κι ουδείς ασχολείτο. Και οι τρεις βλέπανε το Τσέλσι – Σίτι. Αντε πού και πού να κάνανε ζάπινγκ. Μη συγκρίσιμα τα μεγέθη. Σαν να λέμε χαβιάρι με σκουμπρί. Και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες μάλιστα. Το πρέσινγκ για 40 λεπτά, των Γ. Παπαδόπουλου –  Μ. Λυσάνδρου, στον Αντρέ Σιμόες στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Πρέσινγκ από τη Λαμία στο χορτάρι δεν είδαμε ποτέ. Το είπε και ο Μάκης Χάβος, «ήταν το χειρότερό μας παιχνίδι από την ημέρα που ανέλαβα». Με τους Κίτρινους στο -12 από την κορυφή (οι συνθήκες που λέγαμε) το deal του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για τον Σιμόες, έφερε το παιχνίδι σε δεύτερη μοίρα. Κάπου εκεί θα φτάσει το κέρδος της ΑΕΚ αν ο πορτογάλος χαφ κλείσει άμεσα στην Αλ Ουάχντα κι αριβάρει για Αμπου Ντάμπι. Τα λεφτά που θα πάρει, συν αυτά που θα γλιτώσει από το τρέχον συμβόλαιο.

Ντεφορμέ

Ποια Λαμία; Το θέμα είναι να ψήσουμε τον Αντρέ να βάλει την τζίφρα, να πάει στο καλό του Θεού στα Εμιράτα. Ενα εκατομμύριο τον χρόνο θέλει αυτός, οκτώ κατοστάρικα του δίνουνε, πέντε πάνω – πέντε κάτω, θα τα βρούνε. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Με την ομάδα εκτός πρωταθλητισμού κανένα πρόβλημα να φύγει ο Σιμόες πριν την ώρα του, μεσούσης της σεζόν. Οταν λέγαμε «ας παίζουν οι μικροί αρκεί να τα δίνουν όλα» κάτι παραπάνω ξέραμε. Το ενδιαφέρον λοιπόν ήταν στην εξέδρα. Στο χορτάρι η ΑΕΚ έπαιζε μόνη της. Λάθος ο Ασίγκμπα 1-0, αυτογκόλ ο Αναστασιάδης 2-0 και τέλος. Με τον ΠΑΟΚ να είναι μια πιθαμή μπροστά στη βαθμολογία, ο Ουζουνίδης απελευθερώθηκε από το άγχος κι έκανε αλλαγές. Εξω οι ντεφορμέ Μπάρκας – Μπακάκης, μέσα οι Τσιντώτας – Γκάλο, στο κέντρο κι όχι στον ασβέστη (ελλείψει Λιβάγια) ο Μάνταλος. Τα αγωνιστικά όμως, όπως είπαμε, μικρή σημασία έχουν. Το ματς στη Σιόν την Πέμπτη μετράει κι όχι της Τετάρτης στη Λισαβόνα.

Ποινή

Το ένα μέτωπο για την ΑΕΚ έχει να κάνει με την υπόθεση Σιμόες, το δεύτερο και πλέον σημαντικό είναι η συνεδρίαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA την Πέμπτη. Αν η ποινή που θα επιβληθεί για τα επεισόδια στο ματς με τον Αγιαξ θα είναι αποκλεισμός της έδρας ή αποκλεισμός από τις διοργανώσεις.