Με ένα θέμα απολύτου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος θα ξεκινήσω αυτή την ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, εβδομάδα, ευελπιστώντας ότι δι’ αυτού του τρόπου θα (της) δημιουργήσω ένα τρόπον τινά θετικό πρόσημο. Θα αναφερθώ στην αποφασιστικότητα του διασήμου συμπατριώτη μας κυρίου Κώστα Γαβρά να «γυρίσει» ταινία το βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι», του Γιάνη με ένα νι Βαρουφάκη, στο οποίο καταγράφει λεπτομερώς (;) όσα έκανε ή δεν έκανε επί ένα 6μηνο, το πρώτο του 2015, και μας κόστισαν 100 δισ. και ένα τρίτο, και χειρότερο, Μνημόνιο.

Ο μετρ της σκηνοθεσίας Γαβράς αποφάσισε λοιπόν να γυρίσει ταινία το βιβλίο του Γιάνη με ένα νι και πολλή φαντασία, όταν έμαθε ότι ο άλλος κατέγραφε (πρώτος το αποκάλυψα, θα ενθυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες μου, τότε!) τους συναδέλφους του υπουργούς των Οικονομικών και διάφορους μεγαλοπαράγοντες της Ευρώπης, κατά τις συναντήσεις τους. Και αφού εξασφάλισε τα «πνευματικά» δικαιώματα του συγγραφέα, και έδωσε το «έργο» των 100 δισ. προς δραματοποίηση, άρχισε αυτό που εμείς στην εύανδρο Ηπειρο ονομάζουμε casting και στην υπόλοιπη Ελλάδα επιλογή ηθοποιών.

Αλλά προέκυψε πρόβλημα με το ποιος θα υποδυθεί τον Γιάνη με ένα νι και πολύ μπλα μπλα Βαρουφάκη. Πρόβλημα… τριχών, συγκεκριμένα. Διότι ο ηθοποιός, ο οποίος επελέγη υπό του μετρ για τον ρόλο αυτό, ονόματι Στάνκογλου, διαθέτει πλουσία χαίτη αντιστρόφως ανάλογη με την απολύτως απαστράπτουσα κενή (εξωτερικώς τουλάχιστον, εμφανώς…) τριχών κεφαλή του κεντρικού προσώπου του έργου – κυρίου Βαρουφάκη.

Τούτου δοθέντος επροτάθη στον ηθοποιό να απαλλαγεί αυτής, πλην όμως προέκυψε νέο πρόβλημα: διότι η χαίτη που διατηρεί είναι απολύτως συνάδουσα με τον ρόλο του «Γιούγκερμαν» που υποδύεται αυτή την περίοδο στο θέατρο («Πορεία» λέγεται το θέατρο, να τα λέμε κι αυτά) στο ομώνυμο έργο του Μ. Καραγάτση.

Διότι «Γιούγκερμαν» με ξυρισμένο κεφάλι θα μοιάζει με μουσακά χωρίς μπεσαμέλ, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που μου έρχεται προχείρως στο μυαλό…

Τσίπρας από… σόι

Εως ότου λυθεί το πρόβλημα με το μαλλί του κυρίου Στάνκογλου ή ο μετρ Γαβράς αναζητήσει άλλο πρόσωπο για τον ρόλο Βαρουφάκη, σπεύδω να ενημερώσω και προφανέστατα να διασκεδάσω πιθανές ανησυχίες των αναγνωστών μου ότι ευτυχώς ελύθη, και μάλλον οριστικά, άλλο μικροπρόβλημα θα το χαρακτηρίσω αυτό εν σχέσει με το προηγούμενο, αναφορικά με το ποιος θα υποδυθεί στην ταινία τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Πρόκειται, μου είπαν, για τηλεοπτικό ηθοποιό ονόματι Μπουρδούμη, ο οποίος κατ’ αυτάς κρατάει έναν σημαντικό ρόλο σε τηλεοπτικό σίριαλ με τον περιγραφικό τίτλο «Το σόι μας» (ευτυχώς όχι «Το σόι σας»…), το οποίο προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Υποδύεται, λέει, έναν φαρμακοποιό και δεν προβαίνω σε κανένα σχόλιο, ούτε συσχετίζω οτιδήποτε με τον ρόλο του στην ταινία. «Ηθοποιός σημαίνει φως…» κ.λπ κ.λπ. Αλλά, κύριε Γαβρά μου, συγγνώμη κιόλας που παρεμβαίνω, το παλικάρι, εξ όσων με ενημέρωσαν, είναι ψηλό και έχει μια χαρακτηριστική χροιά στη φωνή. Τι σχέση μπορεί να έχει με τον Τσίπρα;

Παρέλαση

Και για να δώσω ένα τέλος σε αυτή την έκτακτη από κάθε άποψη περιήγησή μου στον θαυμαστό κόσμο της καλλιτεχνίας θα αναφέρω ότι η ταινία θα αρχίσει να γυρίζεται τον Μάρτιο ή κάπου εκεί τέλος πάντων, φυσικά στην Αθήνα σε φυσικούς χώρους, ότι θα έχει τη μορφή ντοκιμαντέρ, «cinéma vérité» το ονομάζουν οι γάλλοι συνάδελφοί μου, και θα παρελάσουν από αυτήν όλες εκείνες οι προσωπικότητες που παρήλασαν από τη ζωή μας στα χρόνια της κρίσης, από τον Γιούνκερ και τη Μέρκελ ώς τον Σόιμπλε και τον Ολάντ.

Επίσης ότι ένα σημαντικό ρόλο ενδέχεται να έχει και ηθοποιός ονόματι Λουδάρος, ο οποίος εξετάζεται σοβαρά από την παραγωγή να υποδυθεί πρόσωπο το οποίο εκείνη την κρίσιμη περίοδο βρισκόταν πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Εννοείται πως για οτιδήποτε νεότερο αναφορικά με την παραγωγή θα σπεύσω να ενημερώσω αναγνωρίζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον, το οποίο ήδη έχει προκληθεί σε διάφορα επίπεδα…

Χωρατατζής

Στο μεταξύ δεν μπορώ να μην αποθεώσω για πολλοστή φορά το χιούμορ του προέδρου Αλέξη, ο οποίος ώρες ώρες μού δημιουργεί την αίσθηση ότι τον έχω παρεξηγήσει τον άνθρωπο. Κάνει ό,τι κάνει και λέει όσα λέει, διότι στην πραγματικότητα είναι ένας καλοκάγαθος χωρατατζής. Που τίποτε εξ όσων του χρεώνονται δεν τα κάνει σοβαρά, αλλά για να γελάμε όλοι. Να, ας πούμε, πολλοί και διάφοροι συνάδελφοί μου θεώρησαν ότι το σαββατιάτικο άρθρο του στην «ΕφΣυν» (το τρίτο μέσα σε έναν χρόνο αν δεν κάνω λάθος, αλλά κανένα πρόβλημα. ΦΕΚ θεωρείται η «ΕφΣυν», λογικό είναι να δημοσιεύει εκεί τα άρθρα του. Πού θα τα δημοσίευε δηλαδή; Σε εμάς;) ήταν σοβαρό. Οχι. Πλάκα έκανε. Καλαμπούρι. Απορώ με εκείνους που το πήραν στα σοβαρά. Δεν τους καταλαβαίνω. Συγγνώμη, λέει ο άνθρωπος «Δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική χάριν τρίτων», όταν δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι της υπογραφής του στην επιβληθείσα από Αμερικανούς και ΝΑΤΟ συμφωνία των Πρεσπών και τον παίρνει κάποιος στα σοβαρά; Μπορεί; Ελάτε τώρα…

Η ευτυχής συγκυρία…

Για τους εξ Ηπείρου καταγομένους, εκ της ευάνδρου Ηπείρου, μια μεγάλη πληγή εξακολουθεί να είναι τα κληροδοτήματα των ηπειρωτών ευεργετών και πώς αυτά αξιοποιούνται. Οι κυβερνήσεις, και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο των Οικονομικών, κατά καιρούς και για λόγους ευνόητους χρησιμοποίησαν τα κληροδοτήματα αυτά για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και όχι μόνο στόχων τους, και με τρόπο όχι και τόσο διάφανο και ευκρινή. Και πολλές φορές έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς είναι δυνατόν τα κληροδοτήματα αυτά να διοικούνται από διοικήσεις που διορίζει ένας υπουργός και όχι από τους ίδιους τους Ηπειρώτες, όπως ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεων και η επιθυμία των διαθετών. Αλλά οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν ποτέ. Και ιδού τώρα που από ευτυχή συγκυρία μια κανονική Ηπειρώτισσα, η φίλη μου Χριστίνα Βαγενά, το πάλαι στο πολιτικό γραφείο του Νίκου Κοτζιά, αναλαμβάνει πρόεδρος του ΔΣ των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων – του κληροδοτήματος που κατέλειπε ο Βορειοηπειρώτης Ευάγγελος Ζάππας και διαχειρίζεται το Ζάππειο Μέγαρο και πολλά και διάφορα άλλα.

Ο Ζάππας, ο οποίος είχε αποκτήσει την τεράστια περιουσία του στις παραδουνάβιες χώρες, είχε χρηματοδοτήσει και την ανέγερση του Παναθηναϊκού Σταδίου, δηλαδή δώρισε την Αθήνα δύο από τα ωραιότερα κτίσματά της. Αυτός λοιπόν, ψυχανεμιζόμενος τι θα συνέβαινε όταν θα έφευγε από τη ζωή, έγραψε στη διαθήκη του, με την οποία άφηνε στο κληροδότημα όλα όσα προαναφέρθηκαν:

«Πας Ελλην, χωρίς εξαίρεσι, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της διαθήκης μου».

…και οι περίεργοι διορισμοί

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι η φίλη μου η Βαγενά θα είναι αμισθί πρόεδρος του ΔΣ. Ομως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Αύγουστο, στα εντελώς κουφά και απρόσμενα, «πέρασε» από τη Βουλή διάταξη, η οποία προβλέπει τη δημιουργία θέσεως γενικού γραμματέα για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ-Ζάππειο) με ετήσιες απολαβές 56.000 ευρώ παρακαλώ. Ο περί ου ο λόγος γραμματέας θα πρέπει να καταρτίσει master plan στην τετραετή θητεία του, κατά το ψηφισθέν άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Και εκτός από τη θέση του γενικού γραμματέα θεσμοθετήθηκαν και 42 νέες θέσεις (να βολευτούν και ισάριθμα συριζόπουλα…), ενώ κάθε προηγούμενη θέση μόνιμου προσωπικού ή σύμβαση εργασίας καταργείται. Ολο αυτό δημιούργησε την εδραία άποψη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «αξιοποιήσει» το Ζάππειο, βγάζοντάς το στο σφυρί.

Ενημερώνω απλώς ότι οι Ηπειρώτες επαγρυπνούν. Αυτό δεν θα περάσει. «Κίτρινα γιλέκα» θα φορέσουμε…