Σε ήρεμα νερά μπαίνουν κατά το Μέγαρο Μαξίμου οι ελληνορωσικές σχέσεις και το πρωθυπουργικό επιτελείο αποτιμά με θετικό πρόσημο την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η Ρωσία επιθυμεί έντονα το «ξεπάγωμα» των διμερών σχέσεων, όπως φάνηκε από τις συνομιλίες του έλληνα Πρωθυπουργού τόσο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εξάλλου και η ελληνική κυβέρνηση είχε ως στόχο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά την έντονη αμερικανική διείσδυση στην Ελλάδα, και αυτό φάνηκε και από τη χαρακτηριστική φράση του Τσίπρα: «Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός».
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Για το πρωθυπουργικό επιτελείο η επίσκεψη Τσίπρα ήταν άκρως σημαντική σε μια ιδιαίτερη χρονικά περίοδο, λόγω και των έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή και με ανοικτό το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε δημόσια στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και θα μπορούσε, εκλήφθηκε ως ένα σημαντικό σήμα για την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η έντονη αντίθεση της Μόσχας στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης μιλάνε για «αποκατάσταση των σχέσεων σε νέα δεδομένα» και δίνει και ιδιαίτερη βάση στις ρωσικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, ενώ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της σχέσης Αθήνας και Μόσχας για τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και βεβαίως της Ελλάδας.
ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΚΑΘΙΑ. Για την ελληνική κυβέρνηση ήταν άκρως σημαντικό ότι η ρωσική πλευρά επέλεξε να αναδείξει ζητήματα που θα ενισχύουν την ελληνορωσική σχέση, αφήνοντας στην άκρη και μη θέτοντας ζητήματα για καυτά θέματα, εκτός της συμφωνίας των Πρεσπών και του Εκκλησιαστικού στη σκιά της σύγκρουσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Στο οικονομικό σκέλος, για την Αθήνα είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ρωσικού fund στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με υποδομές, μεταφορές και ενέργεια.
Σε αυτό το κλίμα, στο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις συνεχείς προκλητικές – και εκτός πλαισίου – δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ που δημιουργεί ζητήματα και στην επίτευξη από ελληνικής πλευράς του στόχου της άνετης πλειοψηφίας στην Βουλή για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία αντιδρά σφόδρα η Μόσχα.