Η συμφωνία των Πρεσπών και η επικείμενη επικύρωσή (;) της από τη Βουλή των Ελλήνων φαίνεται πως ρευστοποιεί και άλλο τον πολιτικό χάρτη. Το νέο δεδομένο είναι το «ένα βήμα πίσω» του Ποταμιού ή, για να πούμε ακριβέστερα, ο τρόπος που ξαναδιαβάζει η Σεβαστουπόλεως τη συμφωνία μετά τις «χειροβομβίδες» του Ζάεφ που αποκαλύπτουν τα αδύναμα στοιχεία της. Κάτι που μεταβάλλει τους σχεδιασμούς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Μέγαρο Μαξίμου. Η αριθμητική της ψηφοφορίας τίθεται επί τάπητος εκ νέου για τους κυβερνώντες, κάτι λογικό αφού εν πολλοίς από εδώ περνάει μέρος και του χρόνου των εθνικών εκλογών, αλλά και ευρύτερα του σχεδιασμού τους.

– Ξεκινάμε με τους 145 δεδομένους συριζαίους βουλευτές. Ούτε βήμα πίσω, λένε, όλοι απ’ την κυβέρνηση. Από κει και πέρα η γεωγραφία που διαμορφώνεται έχει μεταβλητές και εκπλήξεις.

– Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ας πούμε, επιμένει πως θα ψήφιζε τη συμφωνία με την αυστηρή προϋπόθεση πως θα υπάρξει προκήρυξη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

– Προχωρούμε στον γρίφο του Ποταμιού. Το βέβαιο «υπέρ» του κόμματος είχε εξαρχής την ηχηρή ένσταση του Γιώργου Αμυρά και τη βέβαιη στήριξη της συμφωνίας από τον Σπύρο Δανέλλη – δύο εκ διαμέτρου οπτικές. Σε αυτόν τον γρίφο είναι βέβαιο πως τον Σταύρο Θεοδωράκη θα ακολουθήσουν οι Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός θα ψηφίσει, αν και το σκληρό του αντισυριζαϊκό πρόσημο είναι μια ακόμη μεταβλητή που ανησυχεί το Μαξίμου.

– Βεβαίως, ο Τσίπρας μπορεί ακόμη να υπολογίζει στην ψήφο του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Ο τελευταίος συχνά στους συνομιλητές του μιλάει με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» για τη συμφωνία – αν και θετικός.

– Αλλά και οι ΑΝΕΛ έχουν έναν πρόθυμο: τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, που πάντως έχει πει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του. Η Ελενα Κουντουρά αποτελεί ένα αίνιγμα, αν και οι παροικούντες το Μαξίμου λένε πως θα ταχθεί με τη συμφωνία. Οπως και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Η δική της βέβαια στήριξη έχει ακόμη το στοιχείο του απρόβλεπτου σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες.

Γενικώς, η συμφωνία των Πρεσπών έχει μπει σε νέα φάση για τις πρόβες «πολέμου» των συσχετισμών στη Βουλή και είναι αισθητή η ανησυχία πλέον στην κυβέρνηση. Κάτι που δεν υπήρχε πριν από έναν μήνα.