Στον αστερισμό των προειδοποιήσεων επανέρχεται η ελληνική κυβέρνηση από εκπροσώπους των θεσμών, ύστερα από μια περίοδο στην οποία κυριάρχησαν τα καλά λόγια, με φόντο και την ανάγκη της ευρωζώνης να κλείσει το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης.
Η Κομισιόν, μετά τις μάλλον χλιαρές συστάσεις στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, όταν διαπιστώθηκε ότι καμία από τις 16 δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων δεν ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του κατώτατου μισθού και των σχεδιαζόμενων αλλαγών στον νόμο Κατσέλη και στέλνει μηνύματα ότι η εκταμίευση της δόσης των 700 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 περνά από την τήρηση όλων των δεσμεύσεων.
Σαφή μηνύματα εποπτείας σε αυτή τη διάσταση έστειλε χθες από τη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται το συνέδριο της Capital Link με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Συνέστησε προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος στη μείωση των κόκκινων τραπεζικών δανείων και ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί με προσοχή τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και την ολοκλήρωση βασικών αποκρατικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2019, αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αφενός θα πρέπει να είναι «μετρημένες» στη βάση της παραγωγικότητας, αφετέρου θα πρέπει να είναι οι μόνες που θα επιβληθούν το 2019, πριν ξανασυζητηθεί το θέμα το 2020, σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα.
Στο μέτωπο των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος του έτους, οι εκπρόσωποι των θεσμών, κατά πληροφορίες, απορρίπτουν σενάρια παράτασης των διατάξεων ως έχουν, αλλά συζητούν την καθιέρωση ενός νέου πλαισίου προστασίας με αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής και χαμηλότερα όρια προστασίας. Οι τράπεζες από την πλευρά τους, έχοντας απορρίψει σκέψεις της κυβέρνησης για οριακή μείωση των ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας, φέρονται διατεθειμένες να συζητήσουν για ένα νέο όριο πέριξ των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο, η Ελλάδα ξεκίνησε με το δεξί την περίοδο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, αλλά απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μόνο εφόσον ολοκληρώσει όλες τις υπόλοιπες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα λάβει τη δόση των 700 εκατ. ευρώ (από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες) εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Την ίδια ώρα, ένας παλιός γνώριμος της Αθήνας έστειλε ίσως το πιο σκληρό μήνυμα από τη Νέα Υόρκη. «Τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά υπόσχονται φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις στις δαπάνες με πόρους που η Ελλάδα δεν έχει» δήλωσε ο Μπομπ Τράα, πρώην «τοποτηρητής» του ΔΝΤ στην Ελλάδα και νυν ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος, κάνοντας εκ των υστέρων την αυτοκριτική του για τα λάθη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο λάθος, είπε, ήταν ότι η επικοινωνία με τον ελληνικό λαό ήταν φτωχή, «τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά και έπρεπε να κάνουμε περισσότερα για να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε τι συνέβαινε με την ελληνική οικονομία». Στον στόχο της μόνιμης και διαρκούς πρόσβασης στις αγορές αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημήτρης Τσάκωνας, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων. Με την Ελλάδα να συνεχίζει να βλέπει κλειστές τις πόρτες των αγορών, χθες έγινε γνωστό πως η Πορτογαλία αποπλήρωσε τα τελευταία 4,7 δισ. ευρώ χρεών στο ΔΝΤ, όταν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η τελευταία δόση έπρεπε να καταβληθεί το 2024. Μέσω των πρόωρων αποπληρωμών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο, η Πορτογαλία εξοικονόμησε 1,6 δισ. ευρώ.
Προσκλητήριο επενδύσεων
«H Ελλάδα αποτελεί και πάλι έναν υποσχόμενο και πάνω από όλα ασφαλή επενδυτικό προορισμό και σας καλώ να εμπιστευτείτε τις δυνατότητές της» ήταν το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε από το συνέδριο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα και χτίζει ένα μέλλον ευημερίας σε πιο υγιή βάση.
Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους συνέδρους μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος ενώ αναλυτικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα πέτυχε μια τεράστια δημοσιονομική εξισορρόπηση, εφαρμόζοντας παράλληλα μια σειρά φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα, έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον και έχουν κάνει πιο αποτελεσματική τη Δημόσια Διοίκηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύει πως «η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προωθεί τη συναίνεση και τη σταθερότητα, επιδιώκοντας πάντα νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης».