Εχει καθιερωθεί, τα τελευταία χρόνια, ως «χριστουγεννιάτικο» έθιμο. Πριν καν ολοκληρωθεί ο εορταστικός στολισμός της Αθήνας, με το που μπαίνει η πρώτη σκαλωσιά για το δέντρο στο Σύνταγμα, αρχίζουν οι γκρίνιες. Πότε είναι πολύ ψηλό, πότε πολύ κοντό, άλλοτε πολύ φαρδύ, άλλοτε πολύ στενό, για άλλους πολύ μίνιμαλ, για άλλους πολύ φορτωμένο. Μέχρι που ακούσαμε ότι το θέλουν πιο… κακόγουστο και «μπιχλιμπιδάτο» για να θυμίζει τα δέντρα της δεκαετίας του 1970. Φέτος είχαμε και διαμαρτυρίες διότι την ημέρα των διαδηλώσεων εις μνήμην του Γρηγορόπουλου, που κατέληξαν στο μεγάλο μπάχαλο, υπήρχαν ΜΑΤ μπροστά στον σκελετό της κατασκευής (δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι είδους «όπλο» θα γίνονταν στα χέρια των μπαχαλάκηδων τμήματα της σκαλωσιάς ή πόσο επικίνδυνο θα ήταν να σκαρφαλώσουν κάποιοι σε αυτήν). Τόσες, μα τόσες ιδεολογικές προβολές σε χριστουγεννιάτικα στολίδια;
Ψυχραιμία, παιδιά! Η επίσημη έναρξη της γιορταστικής περιόδου στην Αθήνα, η φωταγώγηση της πόλης και του δέντρου, γίνεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο Σύνταγμα. Θα ακολουθήσει συναυλία αλλά και το χορευτικό δρώμενο «Αγγελοι στην πόλη», αφού αυτό θα είναι το εικαστικό (αλλά και το ουσιαστικό) μήνυμα των εκδηλώσεων. Στους χριστουγεννιάτικους περιπάτους σας, λοιπόν, αναζητήστε τα φτερά αυτών των αγγέλων που έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς εικαστικούς. Στο Δημαρχείο, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο Σεράφειο, στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, στο «Ολύμπια» – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στην Πλατεία Αυδή, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και στην Τεχνόπολη.
Την καλλιτεχνική ομάδα που, μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Τεχνόπολη, επιμελείται τις περισσότερες από 230 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, αποτελούν, όπως και πέρυσι, οι σκηνοθέτες Γιάννης Κακλέας και Φρόσω Λύτρα και ο σκηνογράφος Μανόλης Παντελιδάκης. Προσωπικά, αναμένω τη – για πολλούς παγανιστική – μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, αυτήν της 21ης Δεκεμβρίου, που θα γιορταστεί στον Λόφο των Νυμφών με τα ηχητικά τοπία του Κ. Βήτα. Η αλλαγή του χρόνου, η τελευταία που θα κάνει ο Γιώργος Καμίνης, θα γίνει και πάλι στο Θησείο με οικοδεσπότη τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Το 2018 θα αποχαιρετήσει με ένα ιδιαίτερο δρώμενο η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη, ενώ το 2019 θα υποδεχθούν η Κατερίνα Κούκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης.
Το βιβλιοπωλείο που ξενυχτάει
Βρίσκεται στον δρόμο των μπαρ, στην Κολοκοτρώνη, στη γωνία με τη Θησέως. Εκεί όπου τα σαββατόβραδα γίνεται το αδιαχώρητο. Μιλάω για το βιβλιοπωλείο The Bookpoint που κάθε Σάββατο διανυκτερεύει. Και είναι τόσο ευχάριστο, στην εποχή που το βιβλίο από ανάγκη και βασική προϋπόθεση παιδείας γίνεται χόμπι, να βλέπεις νέους ανθρώπους, ακόμη και με το ποτό στο χέρι, να μπαινοβγαίνουν, να χαζεύουν, να διαλέγουν και, κυρίως, να αγοράζουν βιβλία. «Αν δεν αγόραζαν, δεν θα το κρατούσαμε ανοιχτό» λέει ο ιδιοκτήτης του Ευάγγελος Νίκας και συμπληρώνει ότι πολύ περισσότερο από τα χρήματα που μπαίνουν στο ταμείο τον ευχαριστεί η διαπίστωση πως οι νεότερες γενιές εξακολουθούν να διαβάζουν. «Μου δίνει ελπίδα πως όχι μόνο τα παιδιά μου, αλλά και τα εγγόνια μου, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα εξακολουθούν να κάνουν αυτήν τη δουλειά».
Στο Bookpoint μπορεί κάποιος να βρει βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα, από οδηγούς μαγειρικής μέχρι συγγράμματα και σύγχρονη λογοτεχνία, και μάλιστα σε τιμές μπαζάρ. (Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο Λουκά Βελιδάκη για τη φωτογραφία).
Περήφανα βραβεία
Απονεμήθηκαν πριν από λίγες μέρες, για έβδομη συνεχή χρονιά, τα Queer Theatre Awards, τα Περήφανα Θεατρικά Βραβεία, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Athens Pride. Η φετινή τελετή που παρουσίασαν οι ηθοποιοί Μίνως Θεοχάρης και Νάντια Κοντογεώργη ήταν – δίκαιο και αναμενόμενο – αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προβολή queer, δηλαδή ΛΟΑΤΚΙ, θεμάτων και χαρακτήρων στο ελληνικό θέατρο. Ωστόσο, παρόλο που αντίστοιχες διοργανώσεις γίνονται σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, θεωρώ ότι υπάρχει εδώ ένα στοιχείο αυτοπεριθωριοποίησης. Μια παράσταση, μια ερμηνεία, είναι καλή ή κακή ανεξάρτητα από το αν έχει να κάνει με queer θεματολογία. Το θέατρο, ως τέχνη, δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους διακρίσεις. Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Εξάλλου, ο πρώτος queer ρόλος στην ιστορία του θεάτρου είναι ο μάντης Τειρεσίας (που είχε υπάρξει και άντρας και γυναίκα) στον «Οιδίποδα». Πέραν τούτου, τουλάχιστον στα φετινά βραβεία, υπήρχαν παραστάσεις, όπως το «Χελιδόνι», που θα μπορούσαν να διακριθούν σε οιαδήποτε σχετική διοργάνωση.
Μέμος Μπεγνής, ηθοποιός
Τι μου αρέσει στην Αθήνα
Μέχρι πριν ένα-δύο χρόνια δεν γνώριζα καλά την Αθήνα. Κυκλοφορούσα συνέχεια με μηχανή και έτσι, όπως διέσχιζα με ταχύτητα τους δρόμους, δεν πρόσεχα τα τοπία της πόλης. Σε μια τυχαία βόλτα με τα πόδια ανακάλυψα τους θησαυρούς της και εντυπωσιάστηκα με την αυθεντική ομορφιά που, λες και ντρέπεται, κρύβεται στα δρομάκια και τα μικρά μαγαζιά του Κέντρου. Από τότε μου αρέσει να περπατάω στον «μαγικό κόσμο» της Αιόλου, της Σωκράτους, της Αγίας Ειρήνης. Μια συναρπαστική εναλλαγή αλλά και απόλυτη αρμονία του χθες με το σήμερα. Βιτρίνες σε ταξιδεύουν σε άλλες δεκαετίες δίπλα σε μοντέρνα μπαρ, όπως το Kuko’s. Νιώθω ωραία στο City Link, ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, μητροπολιτικό τετράγωνο, σε ένα μαγαζί όπως το Zonars. Αλλά ακόμη ωραιότερα όταν σε λίγα λεπτά μπορώ να βρεθώ στην ατμόσφαιρα και τις μυρωδιές της Ανατολής που αναδίδονται από τα μπαχαράδικα της Ευριπίδου.